Poëzieweek op school

 

Doe mee! Er is altijd tijd voor een gedicht

Hoe lang duurt het voorlezen van een gedicht. Een minuut? Die kunt u makkelijk missen. Elke dag. En in die minuut brengt u de klas aan het lachen, troost u de kinderen, leert u ze spelen met taal of geeft u ze nieuwe inzichten. En in alle gevallen verrijkt u hun leven.

Van 31 januari t/m 6 februari 2019 draait de Poëzieweek rond het thema vrijheid. T/m 10 juni kon u via kinderboekengids.nl het officiële lespakket van de Poëzieweek 2019 bestellen. Het lespakket is extra leuk in combinatie met onderstaande Poëzielessen.

 


Download de Poëzielessen 2019

Ook in de klas kan de liefde voor poëzie overgebracht worden. Met onderstaande Lestips bijvoorbeeld. Er zijn drie bundels met Lestips voor poëzieonderwijs: één voor de basisschool en twee voor het voortgezet onderwijs, opgesplitst in light en geavanceerde lessen. De bundels bevatten ieder vijf Lestips, met ook dit jaar weer een speciale kleutertip (in de bundel voor de basisschool). Alle Lestips zijn geschreven door experts. Ze zijn het hele schooljaar door goed bruikbaar en stimuleren zowel docent als leerling om met poëzie aan de slag te gaan.

  1. Vul hieronder uw naam en e-mailadres in;*
  2. Klik op Verzenden;
  3. Uw download staat klaar.

Mis ook onze overige lessuggesties niet: meld u aan voor de onderwijsnieuwsbrief van Stichting CPNB.

*Deze gegevens worden alleen gebruikt indien u de onderwijsnieuwsbrief van Stichting CPNB wilt ontvangen.

 

1. Basisonderwijs lessen

Klik voor een voorbeeld:

Omslag Poezielessen Basisonderwijs 2019Voorbeeld Inhoud Poëzielessen Basisonderwijs 2019

Uw naam

Uw e-mail

 

2. Voortgezet/secundair onderwijs – light lessen

Klik voor een voorbeeld:

Omslag Poëzielessen Voortgezet/Secundair Onderwijs Light 2019

Uw naam

Uw e-mail

 

3. Voortgezet/secundair onderwijs – geavanceerde lessen

Klik voor een voorbeeld:

Omslag Poëzielessen Voortgezet OnderwijsVoorbeeld Inhoud Poëzielessen Voortgezet/Secundair Onderwijs

Uw naam

Uw e-mail

 

Deze Poëzielessen zijn een uitgave van Stichting Lezen, Iedereen Leest en Stichting CPNB, ter gelegenheid van Poëzieweek 2018.

Stichting Lezen | Iedereen Leest | Stichting CPNB

 

 

 

 

Raadpleeg ook ons lesarchief

Als sinds het jaar 2000 bestaan er Lestips bij Gedichtendag (de voorloper van de Poëzieweek). Voorheen werden de Lestips verzorgd door Poetry International, sinds 2013 door Iedereen Leest en Stichting Lezen. De Poëzielessen van voorgaande jaren staan nog steeds tot uw beschikking:

 


Poëzie Tiplijst door Hans & Monique Hagen

We willen ouders en leerkrachten helpen bij het vinden van mooie poëzie. Daarom hebben kinderboekenambassadeurs Hans & Monique Hagen een Tiplijst met 70 titels samengesteld: dichtbundels, bloemlezingen en een paar vertalingen.

Download de Poëzie Tiplijst (pdf)

 


Boek een dichter tegen speciaal tarief

Poëzie komt tot leven als ze wordt voorgedragen. Klank en ritme nemen je mee. Met de actie Boek een dichter kunt u van 1 januari t/m 6 februari 2019 tegen een aantrekkelijk, gereduceerd tarief een of meer dichters uitnodigen.

In Vlaanderen
Neem contact op met het auteurslezingen.be.

In Nederland
Neem contact op met deschrijverscentrale.nl.

Lees meer over de actie Boek een dichter >

 


Meer poëzie in de klas?

U kunt het hele jaar door ondersteuning krijgen bij uw poëzieonderwijs. Onderstaande organisaties verzorgen lestips, workshops en/of poëzie-activiteiten.

Vlaanderen
Jeugd en Poëzie
Poëziecentrum
Iedereen Leest

Nederland
PoëziePaleis
School der Poëzie
Huis van Gedichten
Stichting Lezen

 


Disclaimer

Alle lessuggesties op poezieweek.com mogen zonder schriftelijke toestemming van de uitgevers niet elders worden gepubliceerd. Lessuggesties mogen alleen worden afgedrukt en gekopieerd ten behoeve van het poëzie-onderwijs in Nederland en Vlaanderen. Voor elk ander gebruik geldt: Op deze uitgave berusten copyrights: alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever van de gedichten staat steeds bij het gedicht vermeld. Wij hebben geprobeerd alle rechthebbenden van de verschillende bij de lessen gebruikte gedichten te achterhalen. Voor zover personen/instanties auteursrechtelijke aanspraken menen te hebben, kunnen zij contact opnemen met Stichting Lezen Nederland