Naar de inhoud
28.01—03.02.2021

Poëziegeschenk

cover Poëziegeschenk

(c) Jelle Jespers

Tijdens de Poëzieweek wordt u naar jaarlijkse gewoonte getrakteerd in de deelnemende boekhandels op het Poëziegeschenk.

Het Poëziegeschenk wordt in 2021 geschreven door de Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert en de Nederlandse dichter Rodaan Al Galidi. Het geschenk wordt vormgegeven door Jelle Jespers. Het thema is ‘Samen’ en de titel van het Poëziegeschenk 2021 is SAMEN AL T’HOPE.

 

 

Poëziegeschenk lezen met je oren of je vingers

Heel wat mensen hebben een leesbeperking (slechtziend, blind, fysieke beperking, afasie, dyslexie). Voor hen is gewone boeken lezen moeilijk of zelfs niet mogelijk. Om te zorgen dat iedereen van het Poëziegeschenk kan genieten, zorgde Luisterpunt, samen met Poëziecentrum, Passend Lezen en Poetry International ook voor de luister- en brailleversie van het Poëziegeschenk 2021 Samen Al t’Hope van Maud Vanhauwaert en Rodaan Al Galidi. Beide dichters lazen hun eigen bijdrage in!

Ga naar luisterpuntbibliotheek.be en vraag het Poëziegeschenk aan!


Gedichtendagposter

Op Gedichtendag word je niet alleen verwend met het Poëziegeschenk, bezoekers van de deelnemende boekhandels worden ook verrast met een gratis Gedichtendagposter. Aan de ene zijde vind je een gedicht van Rodaan Al Galidi, aan de andere zijde eentje van Maud Vanhauwaert. De lijst met deelnemende boekhandels vind je hier. Opgelet, actie geldig zolang de voorraad strekt, op = op.

 


Over de geschenkauteurs

(c) Jill Bertels

Maud Vanhauwaert (1984) – spreek uit ‘móód’ – zwaaide net af als stadsdichter van Antwerpen. Haar stadsdichterschap, waarin ze zocht naar nieuwe vormen voor poëzie, mondde uit in het lijvige Het stad in mij (Das Mag). ‘Een feest van een boek’, noemde Trouw het. Maud debuteerde in 2011 met Ik ben mogelijk (Querido), waarvoor ze de Vrouw Debuut Prijs ontving. Met Wij zijn evenwijdig_ (2014, Querido) won ze zowel de Hughues C. Pernathprijs als de Publieksprijs van de Herman De Coninckprijs. Ze volgde de opleiding Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen en Taal-en Letterkunde aan de Universiteit Antwerpen. Ze maakt deel uit van het Europese dichtersnetwerk ‘Versopolis’. Met haar performances trad ze op in binnen- en buitenland, van opera tot schapenstal.  Foto Maud Vanhauwaert © Jill Bertels

“Ik voel me vereerd door de opdracht, en kijk ernaar uit om die samen met Rodaan aan te pakken. Rodaan en ik zijn jaren geleden al eens aan elkaar blijven haperen. Ik was meteen gefascineerd door zijn betoverende taal die je direct naar een andere wereld katapulteert. Net omdat wij op zoveel vlakken verschillen, lijkt het mij spannend om samen met hem rond ‘samen’ te dansen. Dat kan vonken geven!”

(c) Serge Ligtenberg – Writers Unlimited

Rodaan Al Galidi (1971) is schrijver en dichter. Hij is afkomstig uit Irak en woont sinds 1998 in Nederland. Omdat hij in Nederland niet naar school mocht, heeft hij hier zichzelf Nederlands leren lezen en schrijven. Hij publiceerde zeven romans en acht dichtbundels in het Nederlands. Zijn recentste dichtbundels zijn Koelkastlicht (2016, Uitgeverij Jurgen Maas), dat genomineerd werd voor de VSB Poëzieprijs en Neem de titel serieus (2018, Uitgeverij Jurgen Maas). In 2016 verscheen zijn roman Hoe ik talent voor het leven kreeg (Uitgeverij Jurgen Maas) over zijn jarenlange asielprocedure. Het werd inmiddels aan drie landen verkocht. Begin dit jaar verscheen Holland (Uitgeverij De Kade), het vervolg op dit boek. Foto Rodaan Al Galidi © Writers United/Serge Ligtenberg

“Maud en ik kennen elkaar al vanaf dat zij jong was en ik oud. Nu is zij net niet oud en ik ben net bejaard. We hebben elkaar leren kennen in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Ze is een prachtig mens met een enorm gevoel voor taal, een geweldige performer. In die tijd deed zij de presentatie voor het Zuiderpershuis. Ik was illegaal en werd geadopteerd door PEN Vlaanderen en het Zuiderpershuis.”

Het Poëziegeschenk werd de afgelopen jaren geschreven door Anna Enquist (2013), K. Schippers (2014), Ilja Leonard Pfeijffer (2015), Stefan Hertmans (2016), Jules Deelder (2017), Peter Verhelst (2018), Tom Lanoye (2019) en 10 jonge dichters (2020). De Poëzieweek start op donderdag 28 januari 2021 in Vlaanderen en Nederland met #Gedichtendag en duurt tot en met 3 februari. Tijdens de Poëzieweek krijgt u bij aankoop van € 12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk, getiteld nu, cadeau.

Het Poëziegeschenk 2021 is een uitgave van Poëziecentrum, i.s.m. Awater/ Poëzieclub en met de steun van Uitgeverij Jurgen Maas, Das Mag en Antwerpen Boekenstad.