Naar de inhoud
25.01—31.01.2024

Poëziegeschenk

Poëziegeschenk ‘Kom nog even naar mij kijken straks’

Frontcover Poëziegeschenk 2024

Edward van de Vendel schrijft het Poëziegeschenk 2024 met als titel ‘Kom nog even naar mij kijken straks’. Het resultaat kun je lezen vanaf 25 januari 2024, Gedichtendag, en gedurende de hele Poëzieweek door een Poëziegeschenk te bemachtigen via jouw deelnemende boekhandel. Je krijgt het Poëziegeschenk gratis bij aankoop van minstens €12,50 poëzie! De cover werd fraai vormgegeven door Armée De Verre.

 

Daarnaast bieden de deelnemende boekhandels ook gratis de Gedichtendagposter aan. Hierop staat een gedicht uit het Poëziegeschenk. De poster wordt vormgegeven in dezelfde stijl als het Poëziegeschenk.

De bestelperiode voor Poëziegeschenk en de Gedichtendagposter 2024 is reeds afgesloten.

Over de Geschenkauteur Edward van de Vendel

(c) Jota Chabel

Edward van de Vendel werd geboren in Leerdam, op 1 augustus 1964. Hij schrijft romans voor kinderen en jongeren, poëzie, non-fictie en prentenboeken, die voor het grootste gedeelte gepubliceerd worden bij uitgeverij Querido.

Hij was initiatiefnemer van de series Querido Glow (boeken voor jongeren met LHBTQIA+hoofdpersonen), Slash (jeugdboeken gebaseerd op het leven van bijzondere jongeren) en Tijgerlezen (boeken voor kinderen die net beginnen met lezen of niet van lezen houden), van Vuurland en van het online literair magazine Eurostory.

Daarnaast maakt hij podcasts, zoals Gloei en Lawines Razen.

Hij kreeg voor zijn oeuvre de Anna Blaman Prijs 2019 (driejaarlijkse literatuurprijs van de stad Rotterdam) en zijn boeken werden bekroond met de Gouden Zoen/Lijst (beste boek voor jongeren, 4x), Zilveren Griffel (14x), Woutertje Pieterse Prijs (2x), en hij werd vijf keer genomineerd voor de internationale Astrid Lindgren Memorial Award. Rechten van zijn boeken werden verkocht naar meer dan vijfentwintig landen.

Zijn bekendste dichtbundels zijn Ik juich voor jou (2012, Gouden Poëziemedaille, met tekeningen van Wolf Erlbruch) en Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt (2019, Zilveren Griffel, Gouden Poëziemedaille, met tekeningen van Martijn van der Linden), waaruit hij voorlas tijdens de Nacht van de Poëzie 2016 en 2021.

 

Het Poëziegeschenk werd de afgelopen jaren geschreven door Anna Enquist (2013), K. Schippers (2014), Ilja Leonard Pfeijffer (2015), Stefan Hertmans (2016), Jules Deelder (2017), Peter Verhelst (2018) en Tom Lanoye (2019). In 2020 schreven 10 jonge dichters een gedicht onder de noemer ‘Nu’ en in 2021 werd het geschenk geschreven door een duo: Maud Vanhauwaert en Rodaan Al Galidi. Ramsey Nasr schreef het Poëziegeschenk voor de tiende Poëzieweek in 2022! Voor de elfde editie (2023) werd het Poëziegeschenk geschreven door literaire vriendinnen Hester Knibbe en Miriam Van hee.