Naar de inhoud
27.01—02.02.2022

Poëziegeschenk

In 2022, een lustrumeditie van de Poëzieweek, schrijft niemand minder dan Ramsey Nasr het Poëziegeschenk. Het thema van de tiende Poëzieweek is ‘natuur‘ en heeft als motto deze woorden van Nasr: ‘bloesemingen en overvloed’.
De Poëzieweek 2022 start op Gedichtendag, donderdag 27 januari, en loopt t.e.m. woensdag 2 februari.

Op deze pagina lees je meer over twee items: de Geschenkauteur én het Poëziegeschenk.

Maak hier kennis met het Poëziegeschenk! Ramsey Nasr leest enkele fragmenten voor en geeft je heel wat achtergrondinformatie over hoe het Poëziegeschenk tot stand kwam:

Over de Geschenkauteur

(c) Kelly-ann van Steveninck

Ramsey Nasr (Rotterdam, 1974) is dichter, schrijver, acteur en regisseur.

Hij studeerde in 1995 af aan de toneelschool Studio Herman Teirlinck in Antwerpen met de zelfgeschreven monoloog De Doorspeler. Antwerpen bleef lange tijd zijn woonplaats, tegenwoordig woont hij in Amsterdam.

In 2000 debuteerde Nasr als dichter met de bundel 27 gedichten & Geen lied. Zijn tweede dichtbundel, onhandig bloesemend (2004), werd bekroond met de Hugues C. Pernath-Prijs. In 2005 werd Nasr benoemd tot stadsdichter van Antwerpen. De stadsgedichten werden in 2006 gebundeld onder de titel Onze-lieve-vrouwe-zeppelin. Eind april 2007 ontving Ramsey samen met Tom Lanoye en Bart Moeyaert een eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen. Zij ontvingen de onderscheiding voor hun werk als stadsdichters.

Een grote verzamelbundel van zijn poëzie verscheen in 2009: Tussen lelie en waterstofbom. In 2010 werden poëziebloemlezingen gepubliceerd in het Engels en het Georgisch.

Op 28 januari 2009 (Gedichtendag) werd Ramsey voor een periode van vier jaar benoemd tot Dichter des Vaderlands. Hij trad hiermee in de voetsporen van Gerrit Komrij en Driek van Wissen. In het najaar van 2011 verscheen Mijn nieuwe vaderland, een bloemlezing uit zijn vaderlandse gedichten tot dan toe, aangevuld met opiniestukken. Voor deze bundel ontving hij op in 2012 de E. du Perronprijs 2011.

Op Gedichtendag 2013 verscheen ter gelegenheid van zijn afzwaaien als Dichter des Vaderlands bij De Bezige Bij de 300 pagina’s tellende dichtbundel Mi have een droom, een verzameling van alle vaderlandse gedichten en opiniestukken. In april van dat jaar werd aan Nasr de Gouden Ganzenveer 2013 toegekend. De jury roemde hem om zijn taalkundige veelzijdigheid.

Nasr is een graag geziene gast op literatuurfestivals in Nederland, België, Duitsland en Groot-Brittannië. Zijn uitgeverij is De Bezige Bij.

Sinds mei 2013 maakt Nasr daarnaast deel uit van de vaste spelerskern van toneelgezelschap ITA. Hier speelde hij sindsdien verschillende memorabele rollen. Op tv is Nasr o.a. te zien in de televisieseries Overspel en Oogappels.

In april 2021 verscheen bij De Bezige Bij De fundamenten. Het vormt de weerslag van een jaar corona en vooral een radicale oproep tot verandering. In november 2021 verscheen, tevens bij De Bezige Bij, de nieuwste bundel Nasr Compacter, een keuze uit de gedichten van Ramsey Nasr. Als je de nieuwe bundel koopt tijdens Poëzieweek, krijg je er het Poëziegeschenk gratis bij. Win-win! 

Ramsey Nasr is te gast in de januariaflevering (2022) van de podcast Beeldspraak (Poëziecentrum) en hij vertelt al zijn geheimen over het dichterschap in het januarinummer (2022) van  Poëziekrant.

 

Over het Poëziegeschenk

Voor deze lustrumeditie van de Poëzieweek schreef Nasr tien gedichten die hij bundelde tot Poëziegeschenk met als titel Wij waren onder de betovering. Het Poëziegeschenk is gebaseerd op de honderden brieven die Vincent van Gogh schreef, vanaf zijn jeugd tot aan zijn dood in 1890. Ramsey Nasr plaatste Van Goghs woorden in een nieuwe context en herschikte deze tot meeslepende poëzie. De spellingswijze van de gedichten varieert van archaïsch tot modern, soms binnen een en dezelfde strofe. Je kunt je verwachten aan een bundel vol korenvelden en kastanjebomen, zonnebloemen en zwarte heide, cicades en citroenen.

Het Poëziegeschenk verschijnt in januari 2022 bij PoëzieCentrum. De cover van het Poëziegeschenk is het unieke resultaat van een intensieve samenwerking tussen Ramsey Nasr en vormgever Jelle Jespers. De blauwe markeringen op de cover en in de gedichten geven cesuren aan, plekken waar een los woord of hele zinnen werden weggelaten uit de oorspronkelijke tekst. Zelfs in de titel Wij waren onder de betovering zijn de blauwe tussenbalkjes aanwezig. Ze maken Ramsey’s fascinatie voor Van Gogh letterlijk zichtbaar.

Koop je tijdens de Poëzieweek voor 12,50 euro aan poëzie bij je deelnemende boekhandel, dan krijg je er gratis het unieke Poëziegeschenk bij. Haast je met andere woorden naar jouw Vlaamse of Nederlandse boekhandel om de poëziebundels die nog op jouw verlanglijstje staan te kopen. Je krijgt er gratis het collector’s item Wij waren onder de betovering bij.

Wie aan poëzie denkt, denkt ook aan lezen. Maar wat als lezen moeilijk gaat omdat je blind of slechtziend bent? Of omdat je dyslexie of een fysieke beperking hebt? Luisterpuntbibliotheek, in Vlaanderen, en Bibliotheekservice Passend Lezen, in Nederland, zijn bibliotheken voor mensen met een leesbeperking. Wie moeite heeft met lezen kan er terecht voor duizenden boeken om naar te luisteren en voor duizenden brailleboeken, met voor elk wat wils.

Samen met deze bibliotheken zorgden we voor een gesproken versie (Passend Lezen), een Daisy-luisterversie (Luisterpunt) én een brailleversie van Wij waren onder de betovering. Ramsey Nasr las het zelf in. Zo is het Poëziegeschenk een geschenk voor iederéén!

Specificaties Poëziegeschenk:
Publicatiejaar: 2022
Prijs: gratis, bij aankoop van 12,50 euro aan poëzie
Pagina’s: 32
Paperback
Afmetingen: 16 X 19 cm
ISBN 978-90-5655-089-9