Naar de inhoud
25.01—31.01.2024

School

Lesmateriaal Poëzieweek 2023:

Binnenkort vind je hier allerlei materiaal om tijdens Poëzieweek mee aan de slag te gaan in klas.

Op zoek naar digitaal beeldmateriaal? Klik hier!

Educatief materiaal van andere organisaties:

Ver+vers app

Dichter Vicky Francken, dichter/illustrator Lies Van Gasse en ontwikkelaar Jeroen Braspennin ontwikkelden samen de interactieve poëzie-app Ver+Vers. Via deze webapplicatie voor gsm kun je op een speelse en eenvoudige manier zelf geïllustreerde poëzie creëren! Bevalt het resultaat je niet? Dan ververs je en begin je gewoon opnieuw. Wel tevreden? Dan publiceer je direct je resultaat. Ontdek hoe gedichten en illustratie op elkaar inspelen op www.ververs.app.

De app kwam tot stand met steun van het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met Bibliotheek Midden-Brabant uit Tilburg, Tilburg University en de literaire organisatie Tilt.

Tiplijsten

  • We willen ouders en leerkrachten helpen bij het vinden van mooie poëzie. Daarom hebben kinderboekenambassadeurs (2017-2019) Hans & Monique Hagen in 2018 een Tiplijst met 70 titels samengesteld: dichtbundels, bloemlezingen en een paar vertalingen.
    Download de Poëzie Tiplijst (pdf)
  • Hans en Monique Hagen maakten ook een poëziefolder bij hun eigen werk! Per bundel geven ze een fijne lestip waar je direct mee aan de slag in de klas. Ontdek de poëziefolder.

Lesmateriaal Van Dale

Ook Van Dale helpt leerkrachten met poëzie in de klas. Zij zorgen voor lesmateriaal in vier delen, waarin basiskennis van de poëzie wordt uitgelegd, samen met voorbeeldgedichten en leuke verwerkingsopdrachten voor leerlingen.

Meer inspiratie nodig?
Word lid van Van Dale Onderwijs en wissel ideeën uit met andere docenten:  https://www.facebook.com/groups/vandaleonderwijs

Raadgedicht

Nog een leuke manier om in de klas met poëzie aan de slag te gaan: het raadgedicht! Van januari tot en met maart 2023 verschijnen er gedurende 8 weken nieuwe raadgedichten voor iedereen vanaf 14 jaar.  Van september tot november verschijnen er gedurende 8 weken nieuwe raadgedichten voor iedereen vanaf 10 jaar. De gedichten zijn geschreven door bekende Nederlandse en Vlaamse dichters.

Deelnemers duiken in het brein van de dichter door te proberen een ontbrekend woord in het gedicht te raden. Elke maandag verschijnt een nieuw gedicht online. Je kunt de tekst zelf beluisteren in een video, waarin de dichter zijn of haar gedicht voordraagt. Elke vrijdag wordt het complete gedicht getoond. In een woordwolk zie je welke woorden er ingezonden zijn. De dichters plaatsen een reactie op de woorden. Goed of fout is niet het belangrijkst: taalplezier staat voorop.

Jaarlijks doen honderden scholen en poëzieliefhebbers mee. Aanmelden is niet nodig. Ga naar de website www.raadgedicht.nl of download de gratis Raadgedicht app. Zowel scholen als individuele deelnemers kunnen meedoen.

Lesprogramma’s van De Schoolschrijver rondom poëzie

Stichting De Schoolschrijver biedt scholen twee inspirerende lesprogramma’s die kinderen al op de basisschool laten kennismaken met poëzie:

  • In ‘Dichtgeheimen’ gaan kinderen uit groep 5-8 zelf aan de slag met gedichten lezen, schrijven én voordragen. In vier digibordlessen delen Schoolschrijvers, onder wie Joke van Leeuwen, Pim Lammers en Gershwin Bonevacia hun favoriete gedichten en onthullen hun supergeheime schrijftips.
  • In ‘Taalkabaal’ laten Schoolschrijvers Aby Hartog en Brenda Heijnis leerlingen van groep 3-4 zelf ontdekken hoe je kunt spelen met letters, woorden en klanken. Ze gaan liedjes zingen, rijmpjes lezen, moppen vertellen en taalspelletjes spelen.
  • Tip! Kinderboekenschrijver Bibi Dumon Tak heeft 7 geweldige tips voor het schrijven van een gedicht. Nieuwsgierig? Bekijk ze hier
  • De lesprogramma’s rondom dichten van De Schoolschrijver kunnen het hele schooljaar worden ingezet. Zie voor meer informatie: deschoolschrijver.nl.

Meer poëzie in de klas?

Je kan het hele jaar door ondersteuning krijgen bij jouw poëzieonderwijs. Onderstaande organisaties verzorgen lestips, workshops en/of poëzie-activiteiten.

Vlaanderen
Poëziecentrum
Iedereen Leest
Creatief SchrijvenAanbod voor scholen én diverse workshops voor kinderen, tieners en volwassenen

Nederland
Stichting Lezen
PoëziePaleis
School der Poëzie
Huis van Gedichten
De Schoolschrijver