Naar de inhoud
26.01—01.02.2023

School

Campagnemateriaal

Campagnemateriaal voor Poëzieweek 2023 kan besteld worden vanaf 15 september 2022 t.e.m. 10 november 2022 (zolang de voorraad strekt). Daarbij is er keuze uit affiches en poëtische postkaartjes. Het pakket met twee affiches kost 5 euro, een pakket postkaartjes (per 100 stuks) kost 11 euro. Er zijn 5 verschillende gedichten in het thema ‘vriendschap’ per postkaartjespakket. De auteurs van de gedichten op de postkaartjes zijn: Babs Gons, Jo Govaerts, André Sollie, Toon Tellegen en Rian Visser.

Bestellen kan via dit formulier.

De materialen worden geleverd voor de kerstvakantie 2022.

Op zoek naar digitaal beeldmateriaal? Klik hier!

 

Op zoek naar bijkomend poëzie-materiaal om je klas op te fleuren? Je kunt ook de materialen van De Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren 2022 bestellen.

Set van 4 posters Poëziesterren 2022
De vier gedichten die bekroond werden met een Poëziester in het kader van de Gouden Poëziemedaille 2022 werden fraai vormgegeven door illustrator Lotte Van De Walle. Gedichten van Stijn De Paepe, Ine De Volder en Rian Visser.
Kostprijs: € 8,50* per set van 4 posters, de posters zijn geplooid in 4, incl. verzending* en btw.
Zolang de voorraad strekt.

Alle informatie voor Poëzieweek 2023 volgt in de loop van het najaar van 2022. Hieronder kun je snuisteren in al het materiaal van Poëzieweek 2022.

Lessuggesties voor lager/primair en secundair/voortgezet onderwijs

De Poëzieweek is het ideale moment om in de klas aan de slag te gaan met poëzie. Omdat we weten dat leerkrachten graag een houvast hebben om met de leerlingen te werken rond de Poëzieweek, voorzien we naar jaarlijkse gewoonte lessuggesties.

De lessuggesties voor Poëzieweek worden gemaakt door Iedereen Leest (Vl.) en Stichting Lezen (Nl.).

Inspiratie nodig uit de lessuggesties van Poëzieweek 2021? Dat kan! Je vindt de lessuggesties van 2021 voor lager/primair en die voor secundair/voortgezet onderwijs hier terug!

Klassiekers in de Klas: Natuurgedichten

Een intertekstuele zoektocht naar de bedoelingen en betekenissen van natuurgedichten aan de hand van Gezelle, Vasalis en H.H. ter Balkt. Ook Bibi Dumon Taks Eik was hier, hedendaagse klimaatdichters en O Denneboom komen aan bod.
Doelgroep: leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (12-13 jaar). Download de lesbrief of bekijk de begeleidende animatievideo. Beide werden gemaakt naar aanleiding van Poëzieweek 2022. Tekst en idee: Joke Brasser. Ontwerp en animatie: Gerda en Bart Lenstra. Voice-over en geluid: Allard Amelink.

#DichterBijNasr

Net zoals afgelopen jaren willen wij de gedichten ook buiten de bundel tot leven laten komen, en wie kan dat beter dan onze jongste generatie? Onder #DichterBijNasr roepen we leerlingen en studenten uit Vlaanderen en Nederland op om aan de slag te gaan met twee gedichten van Ramsey Nasr.

Tiplijsten

  • We willen ouders en leerkrachten helpen bij het vinden van mooie poëzie. Daarom hebben kinderboekenambassadeurs (2017-2019) Hans & Monique Hagen in 2018 een Tiplijst met 70 titels samengesteld: dichtbundels, bloemlezingen en een paar vertalingen. De huidige kinderboekenambassadeur is Manon Sikkel.
    Download de Poëzie Tiplijst (pdf)
  • Hans en Monique Hagen maakten ook een poëziefolder bij hun eigen werk! Per bundel geven ze een fijne lestip waar je direct mee aan de slag in de klas. Ontdek de poëziefolder.

Lesmateriaal Van Dale

Ook Van Dale helpt leerkrachten met poëzie in de klas. Zij zorgen voor lesmateriaal in vier delen, waarin basiskennis van de poëzie wordt uitgelegd, samen met voorbeeldgedichten en leuke verwerkingsopdrachten voor leerlingen.

Meer inspiratie nodig?
Word lid van Van Dale Onderwijs en wissel ideeën uit met andere docenten:  https://www.facebook.com/groups/vandaleonderwijs

Raadgedicht

Nog een leuke manier om in de klas met poëzie aan de slag te gaan: het raadgedicht! Van 17 januari tot en met 25 maart 2022 verschijnen er gedurende 10 weken nieuwe raadgedichten voor iedereen vanaf 14 jaar. De gedichten zijn geschreven door bekende Nederlandse en Vlaamse dichters.
Deelnemers duiken in het brein van de dichter door te proberen een ontbrekend woord in het gedicht te raden. Elke maandag verschijnt een nieuw gedicht online en elke vrijdag wordt het complete gedicht getoond. In een woordwolk zie je welke woorden er ingezonden zijn. De dichters plaatsen een reactie op de woorden. Goed of fout is niet het belangrijkst: taalplezier staat voorop.
Jaarlijks doen honderden scholen en poëzieliefhebbers mee. Iedereen vanaf 14 jaar kan gratis meespelen via de website www.raadgedicht.nl en via de gratis Raadgedicht app (voor iPhone en Android). Zowel scholen als individuele deelnemers kunnen meedoen.

Filodroom

Filodroom laat kinderen en jongeren kennis maken met filosoferen. In het kader van de Poëzieweek 2021 ontwikkelde Katrien De Haes deze fiche met activiteiten om te filosoferen rond gedichten. Ideaal voor in de klas! Ga naar de fiche!

Lesprogramma’s van De Schoolschrijver rondom poëzie

Stichting De Schoolschrijver biedt scholen twee inspirerende lesprogramma’s die kinderen al op de basisschool laten kennismaken met poëzie:

  • In ‘Dichtgeheimen’ gaan kinderen uit groep 5-8 zelf aan de slag met gedichten lezen, schrijven én voordragen. In vier digibordlessen delen Schoolschrijvers, onder wie Joke van Leeuwen, Pim Lammers en Gershwin Bonevacia hun favoriete gedichten en onthullen hun supergeheime schrijftips.
  • In ‘Taalkabaal’ laten Schoolschrijvers Aby Hartog en Brenda Heijnis leerlingen van groep 3-4 zelf ontdekken hoe je kunt spelen met letters, woorden en klanken. Ze gaan liedjes zingen, rijmpjes lezen, moppen vertellen en taalspelletjes spelen.
  • Tip! Boek vóór 2 februari 2022 Taalkabaal of Dichtgeheimen met een live les van een Schoolschrijver en ontvang 150 euro korting!
  • De lesprogramma’s rondom dichten van De Schoolschrijver kunnen het hele schooljaar worden ingezet. Zie voor meer informatie: deschoolschrijver.nl.
  • De Schoolschrijver stelde een toffe tiplijst samen met 11 pareltjes van dichtbundels om tijdens de Poëzieweek mee aan de slag te gaan. Bekijk de lijst!

Dichter Draagt Voor

Bij zijn aantreden als Dichter des Vaderlands koesterde Ramsey Nasr de wens om Nederlandstalige gedichten te verfilmen, en daarmee een jongere generatie te interesseren voor poëzie. Op 25 januari 2013, vlak voor zijn aftreden, presenteerde hij Dichter Draagt Voor:
eenentwintig verfilmde gedichten, geregisseerd door Shariff Nasr. Het project loopt nog steeds!

Betrek ouders via poëzie bij de schoolwerking met de inspiratiebundel van VCOV

VCOV organiseert -samen met de andere ouderkoepels- jaarlijks de Grote Voorleesdag voor ouders op school tijdens de voorleesweek eind november. Het is hun doel om poëzie een grotere rol te laten spelen in de Grote Voorleesdag. Bovendien willen ze scholen en ouderwerkingen stimuleren om ouders ook tijdens de Poëzieweek te betrekken. Door ouders op een leuke manier te betrekken bij het schoolse gebeuren verlaagt de drempel voor ouders om de school te contacteren bij problemen. VCOV ontwikkelde een nieuwe inspiratiebundel over hoe scholen en ouderwerkingen ouders kunnen betrekken via poëzie. Ze maakten ook een flyer voor ouders met tips over wat ze thuis kunnen doen rond poëzie.

Vraag de inspiratiebundel en de flyer met tips aan vanaf 21 december 2021 via VCOV.

Meer poëzie in de klas?

Je kan het hele jaar door ondersteuning krijgen bij jouw poëzieonderwijs. Onderstaande organisaties verzorgen lestips, workshops en/of poëzie-activiteiten.

Vlaanderen
Poëziecentrum
Iedereen Leest
Creatief SchrijvenAanbod voor scholen én diverse workshops voor kinderen, tieners en volwassenen

Nederland
Stichting Lezen
PoëziePaleis
School der Poëzie
Huis van Gedichten
De Schoolschrijver