Naar de inhoud
27.01—02.02.2022

School

Campagnemateriaal

Campagnemateriaal voor Poëzieweek 2022 kon besteld worden t.e.m. 10 november 2021. Op zoek naar digitaal beeldmateriaal? Klik hier!

Lessuggesties voor lager/primair en secundair/voortgezet onderwijs

De Poëzieweek is het ideale moment om in de klas aan de slag te gaan met poëzie. Omdat we weten dat leerkrachten graag een houvast hebben om met de leerlingen te werken rond de Poëzieweek, voorzien we naar jaarlijkse gewoonte lessuggesties.

De lessuggesties voor Poëzieweek worden gemaakt door Iedereen Leest (Vl.) en Stichting Lezen (Nl.).

Tiplijsten

  • We willen ouders en leerkrachten helpen bij het vinden van mooie poëzie. Daarom hebben kinderboekenambassadeurs (2017-2019) Hans & Monique Hagen in 2018 een Tiplijst met 70 titels samengesteld: dichtbundels, bloemlezingen en een paar vertalingen. De huidige kinderboekenambassadeur is Manon Sikkel.
    Download de Poëzie Tiplijst (pdf)
  • Hans en Monique Hagen maakten ook een poëziefolder bij hun eigen werk! Per bundel geven ze een fijne lestip waar je direct mee aan de slag in de klas. Ontdek de poëziefolder.

Lesmateriaal Van Dale

Ook Van Dale helpt leerkrachten met poëzie in de klas. Zij zorgen voor lesmateriaal in vier delen, waarin basiskennis van de poëzie wordt uitgelegd, samen met voorbeeldgedichten en leuke verwerkingsopdrachten voor leerlingen.

Meer inspiratie nodig?
Word lid van Van Dale Onderwijs en wissel ideeën uit met andere docenten:  https://www.facebook.com/groups/vandaleonderwijs

Raadgedicht

Nog een leuke manier om in de klas met poëzie aan de slag te gaan: het raadgedicht! Van 18 januari tot en met 2 april 2021 verschijnen er gedurende 10 weken nieuwe raadgedichten voor iedereen vanaf 14 jaar. De gedichten zijn geschreven door bekende Nederlandse en Vlaamse dichters.
Deelnemers duiken in het brein van de dichter door te proberen een ontbrekend woord in het gedicht te raden. Elke maandag verschijnt een nieuw gedicht online en elke vrijdag wordt het complete gedicht getoond. In een woordwolk zie je welke woorden er ingezonden zijn. De dichters plaatsen een reactie op de woorden. Goed of fout is niet het belangrijkst: taalplezier staat voorop.
Jaarlijks doen honderden scholen en poëzieliefhebbers mee. Iedereen vanaf 14 jaar kan gratis meespelen via de website www.raadgedicht.nl en via de gratis Raadgedicht app (voor iPhone en Android). Zowel scholen als individuele deelnemers kunnen meedoen.

Filodroom

Filodroom laat kinderen en jongeren kennis maken met filosoferen. In het kader van de Poëzieweek 2021 ontwikkelde Katrien De Haes deze fiche met activiteiten om te filosoferen rond gedichten. Ideaal voor in de klas! Ga naar de fiche!

Dichtles via het digibord

Stichting De Schoolschrijver ontwikkelde een programma dat kinderen op de basisschool op een inspirerende manier laat kennismaken met gedichten lezen, schrijven en voordragen. In ‘Dichtgeheimen’ ontmoeten kinderen onder andere Ted van Lieshout, Babs Gons, Joke van Leeuwen, Gershwin Bonevacia en Rian Visser. Het bijzondere van deze serie digibordlessen is dat de kinderen door de schrijvers ook aangemoedigd worden om zelf, als echte spoken word-artiesten, hun zelfgemaakte gedichten voor te dragen voor hun klasgenoten.

Dichter Draagt Voor

Bij zijn aantreden als Dichter des Vaderlands koesterde Ramsey Nasr de wens om Nederlandstalige gedichten te verfilmen, en daarmee een jongere generatie te interesseren voor poëzie. Op 25 januari 2013, vlak voor zijn aftreden, presenteerde hij Dichter Draagt Voor:
eenentwintig verfilmde gedichten, geregisseerd door Shariff Nasr. Het project loopt nog steeds!

Meer poëzie in de klas?

Je kan het hele jaar door ondersteuning krijgen bij jouw poëzieonderwijs. Onderstaande organisaties verzorgen lestips, workshops en/of poëzie-activiteiten.

Vlaanderen
Poëziecentrum
Iedereen Leest
Creatief Schrijven – Creatief Schrijven Jong

Nederland
Stichting Lezen
PoëziePaleis
School der Poëzie
Huis van Gedichten