Naar de inhoud
25.01—31.01.2024

School

Lestips Poëzieweek 2024:

De Poëzieweek is het ideale moment om in de klas aan de slag te gaan met poëzie. Omdat we weten dat leerkrachten graag een houvast hebben om met de leerlingen te werken rond de Poëzieweek, voorzien we naar jaarlijkse gewoonte lestips.

Je kan de lestips gratis aanvragen via onderstaande formulieren. Nadien krijg je een automatische email toegestuurd met daarin het lesmateriaal. Veel poëzieplezier gewenst!

De lessuggesties voor Poëzieweek worden gemaakt door Iedereen Leest (VL) en Stichting Lezen (NL).

Op zoek naar digitaal beeldmateriaal? Klik hier!

Inspiratiedag Canonpoëzie, speel ermee in je klas

Snuif bij de aftrap van de Poëzieweek 2024 een dosis poëzie-inspiratie op! Verwacht je niet aan droge theorie, maar wel aan heel wat hapklare en creatieve ideeën voor in de klas. Tijdens interactieve workshops ontdek je frisse manieren om jongeren warm te maken voor zowel hedendaagse kinderpoëzie als iconische canongedichten.

Bij aankomst op de Inspiratiedag krijg je gratis de dichtbundel Wees welkom boven op mijn beste hoed.

De inspiratiedag is bedoeld voor leerkrachten derde graad basisonderwijs en eerste graad secundair onderwijs (A- & B-stroom).

De inspiratiedag gaat door op 17 januari in Bibliotheek de Krook. Meer informatie en tickets vind je hier.

Een organisatie van De Eenhoorn in samenwerking met Poëziecentrum, KANTL en Creatief Schrijven. Met de steun van Literatuur Vlaanderen.

Educatief materiaal van andere organisaties:

Ver+vers app

Dichter Vicky Francken, dichter/illustrator Lies Van Gasse en ontwikkelaar Jeroen Braspennin ontwikkelden samen de interactieve poëzie-app Ver+Vers. Via deze webapplicatie voor gsm kun je op een speelse en eenvoudige manier zelf geïllustreerde poëzie creëren! Bevalt het resultaat je niet? Dan ververs je en begin je gewoon opnieuw. Wel tevreden? Dan publiceer je direct je resultaat. Ontdek hoe gedichten en illustratie op elkaar inspelen op www.ververs.app.

De app kwam tot stand met steun van het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met Bibliotheek Midden-Brabant uit Tilburg, Tilburg University en de literaire organisatie Tilt.

Tiplijsten

  • We willen ouders en leerkrachten helpen bij het vinden van mooie poëzie. Daarom hebben kinderboekenambassadeurs (2017-2019) Hans & Monique Hagen in 2018 een Tiplijst met 70 titels samengesteld: dichtbundels, bloemlezingen en een paar vertalingen.
    Download de Poëzie Tiplijst (pdf)
  • Hans en Monique Hagen maakten ook een poëziefolder bij hun eigen werk! Per bundel geven ze een fijne lestip waar je direct mee aan de slag in de klas. Ontdek de poëziefolder.

Plint – DICHTER. 29 in thema ‘Thuis’

Dit nummer van DICHTER. gaat over ’thuis’, het thema van Poëzieweek 2024. In dit nummer staan bijna 50 gedichten van meer dan 30 dichters. Gecombineerd met foto’s van steden van hout en karton van de bekende designer Floris Hovers. Kleurrijk en vrolijk, ideaal om in de klas mee aan de slag te gaan!

Lesmateriaal Van Dale

Ook Van Dale helpt leerkrachten met poëzie in de klas. Zij zorgen voor lesmateriaal in vier delen, waarin basiskennis van de poëzie wordt uitgelegd, samen met voorbeeldgedichten en leuke verwerkingsopdrachten voor leerlingen.

Meer inspiratie nodig?
Word lid van Van Dale Onderwijs en wissel ideeën uit met andere docenten:  https://www.facebook.com/groups/vandaleonderwijs

Raadgedicht

Nog een leuke manier om in de klas met poëzie aan de slag te gaan: het raadgedicht! Van januari tot en met maart 2024 verschijnen er gedurende 8 weken nieuwe raadgedichten voor iedereen vanaf 14 jaar.

Deelnemers duiken in het brein van de dichter door te proberen een ontbrekend woord in het gedicht te raden. De gedichten zijn geschreven door bekende Nederlandse en Vlaamse dichters.

Elke maandag verschijnt een nieuw gedicht online. Je kunt de tekst zelf beluisteren in een video, waarin de dichter zijn of haar gedicht voordraagt. Elke vrijdag wordt het complete gedicht getoond. In een woordwolk zie je welke woorden er ingezonden zijn. De dichters plaatsen een reactie op de woorden. Goed of fout is niet het belangrijkst: taalplezier staat voorop.

Jaarlijks doen honderden scholen en poëzieliefhebbers mee. Aanmelden is niet nodig. Ga naar de website www.raadgedicht.nl of download de gratis Raadgedicht app.

Lesprogramma’s van De Schoolschrijver rondom poëzie

Stichting De Schoolschrijver biedt scholen twee inspirerende lesprogramma’s die kinderen al op de basisschool laten kennismaken met poëzie:

  • In ‘Dichtgeheimen’ gaan kinderen uit groep 5-8 zelf aan de slag met gedichten lezen, schrijven én voordragen. In vier digibordlessen delen Schoolschrijvers, onder wie Joke van Leeuwen, Pim Lammers en Gershwin Bonevacia hun favoriete gedichten en onthullen hun supergeheime schrijftips.
  • In ‘Taalkabaal’ laten Schoolschrijvers Aby Hartog en Brenda Heijnis leerlingen van groep 3-4 zelf ontdekken hoe je kunt spelen met letters, woorden en klanken. Ze gaan liedjes zingen, rijmpjes lezen, moppen vertellen en taalspelletjes spelen.
  • Tip! Kinderboekenschrijver Bibi Dumon Tak heeft 7 geweldige tips voor het schrijven van een gedicht. Nieuwsgierig? Bekijk ze hier

Op de website van De Schoolschrijver vind je allerlei interesse pagina’s over poëzie in de klas:

Teamtraining ‘Ik zie, ik zie Poëzie’

Meer poëzie in de klas?

Je kan het hele jaar door ondersteuning krijgen bij jouw poëzieonderwijs. Onderstaande organisaties verzorgen lestips, workshops en/of poëzie-activiteiten.

Vlaanderen
Poëziecentrum
Iedereen Leest
Creatief SchrijvenAanbod voor scholen én diverse workshops voor kinderen, tieners en volwassenen

Nederland
Stichting Lezen
PoëziePaleis
School der Poëzie
Huis van Gedichten
De Schoolschrijver