Naar de inhoud
27.01—02.02.2022

Bibliotheek

Aan de slag met poëzie in de bib: gratis inspiratiegids

Hoera! De winnaars van de wedstrijd ‘Op safari in de bibliotheek’ zijn gekend! Hun inzending was volledig correct én zij gaven bijna het juiste antwoord op onze schiftingsvraag. Proficiat, jullie ontvangen een exemplaar van de bloemlezing ‘Een wonderprachtig dier’, uitgeverij Ploegsma, 2021.

  • 3e leefgroep, Freinetschool de Harp – Stedelijk Onderwijs Gent , juf Inke
  • 5e en 6e leerjaar, BS De Zilverberk Haaltert, juf Sien
  • 3A, BS De Schakel Houthalen, juf Paulien
  • 3e leerjaar, BS De Krekel Haaltert, juf Nele
  • 6A, VBS Sint-Gorik Haaltert, juf Jana

 

Poëzieweek is het ideale moment om in de bibliotheek aan de slag te gaan met poëzie. Daarom voorzien we een gratis inspiratiegids voor bibliotheken met leuke tips om activiteiten te organiseren en de collectie in de kijker te zetten.

Wil jij ook op safari gaan in je bib? Ben je nog op zoek naar fijne leestips voor jong en oud rond het thema van Poëzieweek? Wil je een leesgroep organiseren met je bezoekers? Dit en nog veel meer vind je in onze inspiratiegids!

De materialen die horen bij de speurtocht ‘Op safari in de bibliotheek’ kunnen gratis aangevraagd worden vanaf 7 januari 2022 op de website van Standaard Uitgeverij.

Vraag de inspiratiegids aan.

Probiblio, de Nederlandse organisatie die bibliotheken ondersteunt, maakte voor de editie van Poëzieweek 2021 een inspirerende powerpoint vol ideeën alsook een kleine toolkit om de promotie te vergemakkelijken. Je ontdekt het hier. Ook voor Vlaamse bibliotheken is deze schat aan info inspirerend!

Campagnemateriaal

Naar jaarlijkse gewoonte kunnen ook de bibliotheken dit jaar promotiemateriaal bestellen voor de Poëzieweek.

Campagnemateriaal voor Poëzieweek 2022 kon besteld worden t.e.m. 10 november 2021. Op zoek naar digitaal beeldmateriaal? Klik hier!

De materialen worden geleverd voor de kerstvakantie 2021.

Cultuurconnect

Voor de Vlaamse bibliotheekwebsites staat een pagina klaar in de rubriek ‘in afwachting van moderatie’. Lees hier hoe je van daaruit importeert of stel je vraag aan de servicedesk van Cultuurconnect.

De Schoolschrijver is er ook voor bibliotheken

De bibliotheekmedewerkers van Nederlandse en Vlaamse bibliotheken kunnen de inspirerende lesprogramma’s rondom poëzie van Stichting De Schoolschrijver ook laten inzetten in de bibliotheek:

  • In ‘Dichtgeheimen’ gaan kinderen uit groep 5-8 zelf aan de slag met gedichten lezen, schrijven én voordragen. In vier digibordlessen delen Schoolschrijvers, onder wie Joke van Leeuwen, Pim Lammers en Gershwin Bonevacia hun favoriete gedichten en onthullen hun supergeheime schrijftips.
  • In ‘Taalkabaal’ laten Schoolschrijvers Aby Hartog en Brenda Heijnis leerlingen van groep 3-4 zelf ontdekken hoe je kunt spelen met letters, woorden en klanken. Ze gaan liedjes zingen, rijmpjes lezen, moppen vertellen en taalspelletjes spelen.
  • Tip! Boek vóór 2 februari 2022 Taalkabaal of Dichtgeheimen met een live les van een Schoolschrijver en ontvang 150 euro korting!
  • De lesprogramma’s rondom dichten van De Schoolschrijver kunnen het hele schooljaar worden ingezet. Zie voor meer informatie: deschoolschrijver.nl.