Naar de inhoud
25.01—31.01.2024

Bibliotheek

Campagnemateriaal Poëzieweek 2024

Poëzieweek is het ideale moment om in de bibliotheek aan de slag te gaan met poëzie. We bieden poëziepostkaarten en -posters aan waarmee je Poëzieweek zichtbaar kan maken in je bibliotheek.

Het campagnemateriaal voor Poëzieweek 2024 kan niet meer besteld worden. Bestellingen worden geleverd voor de kerstvakantie 2023.

Dit jaar werkt Poëzieweek voor het eerst samen met een illustrator. De keuze viel op Leonard Cools, die ook de posters voor de Poëziesterren secundair onderwijs 2023 ontwierp. Benieuwd naar de posters voor Poëzieweek 2024? Bekijk ze hieronder:

In de 5 verschillende postkaarten zijn details van de illustratie op de grote affiches terug te vinden. Op de postkaarten pronken gedichten van Johanna Pas, Erik van Os, Esohe Weyden, Judith Herzberg en Jos Van Hest. Alle gedichten passen in het thema van Poëzieweek 2024: ’thuis’.

Bekijk hier de posters Poëziesterren 2023, met het winnende gedicht van Evangeline Agape en Mark Haayema.

Aan de slag met poëzie in de bib

Op zoek naar poëzietips in het thema ’thuis’? Hier vind je een themalijst met allerlei leestips voor jong en oud.

Wil je graag een poëziespeurtocht organiseren voor kinderen van 6 t.e.m. 10 jaar? Vraag de speurtocht en bijbehorende raadselgedichten gratis aan via dit formulier. De basis van deze speurtocht (p. 2 t.e.m. ‘Poëziepret met kleuters) is bedacht door Ine De Volder in opdracht van Poëziecentrum voor een vorige editie van de Poëzieweek. Leonard Cools voorzag de raadselgedichten die bij de speurtocht horen van prachtige illustraties.

Wil je een leesgroep organiseren met je bezoekers? Wil je een andere poëtische activiteit organiseren voor een bepaalde doelgroep? Hieronder vind je allerlei gratis concrete tips!

Op zoek naar digitaal beeldmateriaal? Klik hier!

Vormingen en lezingen over poëzie

Ben je nog op zoek naar een verdiepende activiteit over poëzie voor je leden? Hier vind je alle informatie over de vormingen en lezingen van Poëziecentrum.

Overig aanbod

Weesgedichten in België én Nederland!

In 2021 introduceerde Utopia, de bibliotheek van Aalst, het initiatief Weesgedichten. In Vlaanderen zijn Weesgedichten al jaren een doorslaand succes. In 2023 deden maar liefst 97 bibliotheken mee!

Dit jaar krijgen bibliotheken in Zuid-Holland de Nederlandse primeur. Weten hoe het werkt? Bekijk hier de uitleg van ambassadeur Derek Otte.

Alle info vind je op de website van Weesgedichten.

Aan de slag met Wolk!

Op zoek naar een manier om taal en digitaal te combineren? Of wil je graag aan de slag met de doelgroep 10 tot 14 maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Maak dan kennis met de vernieuwde app Wolk!

Wolk, de app waarmee je met behulp van augmented reality gedichten tot leven kan laten komen, heeft een update gehad. Naast dat je door een virtueel museum vol poëzie kan wandelen biedt de app nu tevens de mogelijkheid om zelf gedichten te schrijven en om je heen te zien zweven! Ook heeft het lesprogramma een update gehad en zijn er 2 lessen toegevoegd.

Ontdek de web-based app op wolkapp.nl, download het lesprogramma op de website van Probiblio en maak Wolk onderdeel van je programmering.

Erfgoeddag 2024 in thema ‘Thuis’

Poëzieweek en Erfgoeddag (21 april) 2024 werken allebei rond het thema ‘Thuis’. Creatief aan de slag gaan met gedichten kan dus interessant zijn voor beide evenementen. Zoekt u inspiratie over hoe u erfgoed en poëzie kan samenbrengen? Lees dan even mee.

Villa Verbeelding

Poëzietentoonstelling voor kinderen
Enkele jaren geleden creëerde Villa Verbeelding, i.s.m. Poëziecentrum, de reizende tentoonstelling Soort van tovenaars. Prijsbeesten in de kinderpoëzie.
Kinderen ontdekken de winnaars van de Poëziesterren in een kleurrijke en interactieve tentoonstelling. Iets voor jouw bibliotheek?

Meer informatie vind je hier.

Cultuurconnect

Voor bibliotheekwebsites staat er een prachtige themapagina klaar voor Poëzieweek 2024.

Met vragen over het importeren van pagina’s kan je terecht bij de servicedesk van Cultuurconnect.