Naar de inhoud
30.01—05.02.2025

08/12/2021

‘Weesgedicht zkt Adoptieraam’: poëziestraten in Vlaanderen

In het kader van de Poëzieweek 2022 gaan honderden #weesgedichten op zoek naar een adoptieraam. Onder de baseline ‘Weesgedicht zkt Adoptieraam’ gaat een collectief van Vlaamse bibliotheken i.s.m. Poëziecentrum het – onterecht – saaie imago van poëzie te lijf. Hoe? Door straten te overspoelen met gedichten. De peter van deze actie? Niemand minder dan dichter en rederijker Stijn De Paepe.

De actie #Weesgedichten wordt gedragen door de bibliotheken van Aalst, Brugge, Hasselt, Kortrijk, Mechelen, Oostende, Turnhout en de Wase bibliotheken (Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht). Samen zorgen zij op deze manier voor poëziestraten doorheen gans Vlaanderen.

Het enige wat kandidaat-adoptanten nodig hebben, is een raam op een benedenverdieping en minstens een heel klein beetje liefde voor het gedicht van hun keuze. Vanaf 20 december 2021 kunnen inwoners van de deelnemende steden en gemeenten surfen naar weesgedichten.be en er kiezen uit een lijst van door hun bibliotheek geselecteerde gedichten. Bepaalde deelnemende bibliotheken breiden het aanbod van de professionele dichters nog uit met lokaal talent.

Speciaal voor deze actie werden gedichten geselecteerd van bekende en nog te ontdekken dichters, van (inter)nationaal en net heel lokaal talent. Deelnemen aan deze actie kost je als deelnemer niets maar draagt zoveel bij aan de ziel van Poëzieweek. Bovendien geeft een #weesgedicht je huis – en bij uitbreiding je straat en je stad of gemeente – een mooie, poëtische uitstraling.