Naar de inhoud
30.01—05.02.2025

22/12/2021

Poëzieweek 2022 in de klas? Oproep actie #DichterBijNasr

Van donderdag 27 januari tot en met woensdag 2 februari 2022 is het Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. Het thema van de Poëzieweek 2022 – de tiende editie! – is ‘natuur’. Ramsey Nasr schreef het Poëziegeschenk met als titel Wij waren onder de betovering. Dit Poëziegeschenk is een verzameling van tien gedichten die op zichzelf staan en gebaseerd zijn op de brieven die Vincent van Gogh schreef. Het boekje werd prachtig vormgegeven door vormgever Jelle Jespers en wordt tijdens de Poëzieweek gratis meegegeven aan al wie in de boekhandel voor minstens € 12,50 aan poëzie koopt.

Niets is uiteraard leuker dan Nasrs poëzie ook écht tot leven te brengen! Dit kan enkel met de hulp van leerlingen en studenten van creatieve opleidingen, academies en conservatoria. Daarom deze warme oproep aan jullie!

Ramsey Nasr baseerde zich voor zijn gedichten uit het Poëziegeschenk op de brieven die Vincent van Gogh tijdens zijn leven schreef. Van Gogh was niet alleen een bekend kunstschilder, maar hij heeft ook tal van brieven geschreven. Hoe geweldig zou het zijn dat de gedichten van Ramsey Nasr op zijn beurt de basis of inspiratie kunnen vormen voor weer iets nieuws, en zo weer een nieuwe vorm kunnen aannemen. Vervolgens zorgen jullie ervoor dat de resultaten gezien, gelezen of gehoord kunnen worden op straat of in de openbare ruimte. Wordt het een affiche, een (kort) theaterstuk, een monoloog, een podcast, TikTok, een parade door de stad, een muziekstuk, een abstract kunstwerk, video art, een fotocollage? Alles mag, zolang het (eenmalig) toepasbaar of uitvoerbaar is in de openbare ruimte.

Wie weet gaat jouw klas straks wel viraal, of haalt jouw school het nieuws onder het motto #DichterBijNasr!

Ik schrijf me in voor de actie #DichterBijNasr!

 

Hoe gaat de actie #DichterBijNasr concreet in zijn werk?

1. Leerkrachten/ titularissen/docenten vullen het online formulier in en ontvangen na aanmelding gratis twee gedichten uit de bundel Wij waren onder de betovering plus de richtlijnen voor de #DichterBijNasr-actie. Ramsey Nasr maakte bovendien ook twee filmpjes waarin hij de geselecteerde gedichten voorleest en becommentarieert. De jury van Poëziecentrum besluit – in overleg met Ramsey Nasr – wie na afloop van de Poëzieweek de meest originele en bijzonder creatieve verwerking heeft gemaakt.

 

2. Deel het resultaat tijdens de Poëzieweek op sociale media (FB, Twitter, Instagram, TikTok, …) met de hashtags #DichterBijNasr en #poezieweek! De drie beste, mooiste en/of origineelste werken of acties winnen een Groot Poëziegeschenk Surprisepakket en daarnaast natuurlijk eeuwige roem!

 

Belangrijkste deelnamevoorwaarden:

1. Deelname staat open voor alle leerlingen en studenten in Nederland of Vlaanderen. Hieronder vallen onder andere middelbare scholen, hogescholen, academies en conservatoria.

2. Deelnemen kan gedurende de Poëzieweek 2022, van 27 januari tot en met 2 februari.

3. Deel jouw ideeën en kunstwerken vervolgens vanaf 27 januari 2022 op sociale media met de hashtags #DichterBijNasr én #poezieweek. Inzendingen die niet voorzien zijn van de hashtags worden niet meegenomen in het jureringsproces.

 

Schrijf je klas(sen) in!

Schrijf als leerkracht jouw klas(sen) in voor #DichterBijNasr via deze weg!  Inschrijven kan al vanaf 22/12/2021.

Raadpleeg het wedstrijdreglement hier.

Zoek je nog inspiratie? Zoek op Facebook en Instagram #DichterBijMij om de resultaten van Poëzieweek 2021 te bekijken!