De Grote Poëzieprijs 2020

De Grote Poëzieprijs bekroont in 2020 voor de tweede keer een Nederlandstalige bundel van het jaar met € 25.000,- en volgt daarmee de VSB Poëzieprijs op als dé prijs voor Nederlandstalige poëzie.

  • Inzendtermijn sluit op 20 december 2019
  • Bekendmaking nominaties in februari
  • Prijsuitreiking vindt plaats in juni

Een vijfkoppige jury zal zich buigen over de ingezonden bundels, verschenen tussen 1 januari 2019 en 31 december 2019. Voor De Grote Poëzieprijs kunnen ook bundels uitgegeven in eigen beheer worden ingezonden. Aan de prijs zijn inspirerende educatieve en publieksprogramma’s verbonden die naast genomineerde bundels en dichters steeds ook de actuele ‘Staat van de poëzie’ presenteren.

Lees hier meer informatie over meedoen >


Radna Fabias wint Grote Poeziëprijs 2019

Met haar succesdebuut Habitus wint Radna Fabias na de C. Buddingh’-prijs 2018 en de Awater Poëzieprijs en Herman De Coninckprijs 2019 óók deze eerste editie van De Grote Poëzieprijs. De prijs, € 25.000,- voor de beste Nederlandstalige bundel van het jaar, werd op de slotdag van het gouden Poetry International Festival uitgereikt samen met de C. Buddingh’-prijs, die naar Roberta Petzoldt ging, voor haar debuut Vruchtwatervuurlinie’Habitus is daarmee zonder meer de meest prijswinnende debuutbundel ooit. Ook werden op het festival prijzen uitgereikt door jongeren, een initiatief van School der Poëzie. De School der Poëzie-Communityprijs ging naar Ted van Lieshout voor Ze gaan er met je neus vandoor, Roelof ten Napel kreeg de Jongerenprijs voor Het woedeboek waarmee hij ook kans maakte op De Grote Poëzieprijs én de C. Buddingh’-prijs. Met het uitreikingsprogramma ‘Prijs de poëzie!’ sloot Poetry International het gouden jubileumfestival even feestelijk af als dat het begon.

Lees verder > 


De beste dichtbundel van het jaar 2019

De beste Nederlandstalige dichtbundels van het afgelopen jaar zijn die van Maria Barnas, Joost Decorte, Radna Fabias, Roelof ten Napel, Willem Jan Otten en Xavier Roelens. Niet vijf maar zes bundels werden door de jury genomineerd voor de shortlist van de eerste editie van De Grote Poëzieprijs. De juryleden maakten de shortlist, met daarop ook drie debuten, zojuist bekend tijdens de feestelijke finale van de Turing Gedichtenwedstrijd in de Rode Hoed. De genomineerden verdienden hun plek op de shortlist met de volgende bundels:

Nachtboot – Maria Barnas, verschenen bij Van Oorschot
Stalker – Joost Decorte, verschenen bij Poëziecentrum
Habitus – Radna Fabias, verschenen bij De Arbeiderspers
Het woedeboek – Roelof ten Napel, verschenen bij Hollands Diep
Genadeklap – Willem Jan Otten, verschenen bij Van Oorschot
Onze kinderjaren – Xavier Roelens, verschenen bij Atlas Contact

Lees meer >