10 tips voor poëzie

Poëzie brengt emotie, humor, diepgang, laat je spelen met taal: poëzie kan zoveel doen. Op zoek naar inspiratie voor mooie bundels? Op deze pagina geven we je 10 tips voor poëzie.

En omdat het van 30 januari t/m 5 februari Poëzieweek is krijg je bij aankoop van poëzie die week het Poëziegeschenk ‘Nu’ cadeau!

Akwasi – Laten we het er maar niet over hebben

Akwasi - Laten we het er maar niet over hebben

Laten we het er maar niet over hebben van Akwasi, bekend van de band Zwart Licht en optredens in De Wereld Draait Door, is een bundel met de impact van een vuistslag. Laten we het er maar niet over hebben gaat vooral over ongemak in communicatie. We spreken bijna nooit uit wat we werkelijk denken. We houden onze gedachten voor ons of geven een veilig antwoord en omzeilen het probleem. Laten we het maar niet over hebben. Waarom doen we dat? Akwasi gaat het omzeilen te lijf. Of het nu gaat om je haar of je hoofddeksel, je taal of je Nederlands, je adem of je tanden, je kleur, je houding, je kookkunsten, je familie, je verzwegen geschiedenis, je hartkloppingen, je stijl, je geloofsovertuiging, je seksuele geaardheid, je fobieën of je achtergrond. Akwasi is een meester in het vertellen van verhalen. In zijn overweldigende debuut Laten we het er maar niet over hebben komen al zijn talenten samen. ‘Laten we het er maar niet over hebben? Ik ga het er tóch over hebben.’ ? Akwasi


Carmien Michels – We komen van ver

Carmien Michels - We komen van ver

Carmien Michels beent haar leven uit tot ze weet waar ze vandaan komt. In de straten van Münster, Parijs en Montreal herkent ze verloren vrienden in voorbijgangers en achtervolgt ze voorouders die zich in de verte haasten. Ze vervelt. Verzet zich tegen een op hol geslagen maatschappij. Draait de liefde een loer. Carmiens gedichten zijn vleselijk, soepel, krachtig en kwetsbaar.




Charlotte van den Broeck – Nachtroer

Charlotte van den Broeck - Nachtroer

iets in het vlees, uren na het schot nog, zal pulseren tot ook dat op is, herinnering aan een hartslag welk dier hielden we ons voor te willen raken? we jaagden altijd al op elkaar in onszelf

Dit zijn gedichten als nomadische behuizingen. Het woord ‘nachtroer’, de naam van een Antwerpse nachtwinkel, vormt het vertrekpunt van deze tweede bundel van Charlotte Van den Broeck. De gedichten worden aangedreven door een diep verlangen naar ontheemding, verdwijning, naar een opgaan in de permanente stroom van het tomeloze leven.


Dean Bowen – Bokman

Dean Bowen - Bokman

Dean Bowen ontrafelt op bijzondere wijze zijn levensgeschiedenis en culturele erfenis, die zich op verschillende continenten afspelen. Hoe verhoud je je tot de culturele mechanismes in onze wereld die politiek en maatschappelijk aan alle kanten druk uitoefenen op het individu? Het gedicht is een democratische ruimte, die die meervoudigheid toelaat. Dean Bowen (1984) is dichter en performer. Hij publiceerde eerder gedichten op online platforms Samplekanon en Hard//Hoofd en in verschillende tijdschriften, waaronder nY en Kunsttijdschrift Vlaanderen. Hij verwierf faam op vele binnenlandse en internationale podia om zijn buitengewoon bevlogen voordracht en in 2016 won hij de Van Dale spoken Award in de categorie poëzie. Daarnaast is hij redacteur bij Perdu, stichting voor poëzie en experiment te Amsterdam.


Marieke Lucas Rijneveld – Fantoommerie

Marieke Lucas Rijneveld - Fantoommerrie

‘Fantoommerrie’ is de nieuwe dichtbundel van Marieke Lucas Rijneveld, een van de grootste nieuwe talenten van de Nederlandse letteren. Je zou kunnen zeggen dat deze bundel verder gaat waar haar vorige bundel,‘Kalfsvlies’, was opgehouden, maar dat suggereert dat we met een vervolg te maken hebben, en dat is niet zo. Deze bundel is een nieuwe verkenning in het universum van Rijneveld, dat paradoxaal genoeg aan de ene kant compleet onnavolgbaar is, maar aan de andere kant ook onmiddellijk herkenbaar en altijd eigen. Over een oma die onsterfelijk had moeten zijn, het noodlottig einde van een onvoorzichtige kat, over dromen natuurlijk: mooie en lelijke, over bidden om speelgoed, de zithouding van de schrijver – en over voorleesvaders, die lastige vragen krijgen: ‘waar komen kinderen vandaan als ouders nooit kussen?’ ‘Fantoommerrie’ is een dichtbundel om in te verdwalen, en dan te besluiten om er te blijven.


Maud Vanhauwaert – Wij zijn evenwijdig_

Maud Vanhauwaert – Wij zijn evenwijdig_

U kan dit boek lezen als een bundel gedichten, als een bochtig verhaal of als een kleurrijke optocht van droevige moppen.







Max Greyson – Et alors

Max Greyson – Et alors

‘Tussen vechten en vluchten ligt een kavel die Vlaanderen heet/ waar men zuinig glimlacht en danst met veel sérieux,’ aldus een van de gedichten in deze tweede bundel van Max Greyson. In sommige opzichten is de talige ontmanteling van een gewest en zijn geschiedenis, van een dichter en zijn taal. Hier zoekt iemand een moedertaal, balancerend op de raaklijn van het Frans en het Nederlands. Et alors? Wat nu? Nu alles is gesloopt. Nu we bedorven en ontbonden zijn. Nu zelfs de liefde – want ja, deze gedichten zijn ook doordrenkt van liefde – nu zelfs de liefde zich niet meer laat vervoegen. En wat dan nog. Et alors?


Radna Fabias – Habitus

Radna Fabias- Habitus

Schuchter en aan de schaduwrand van het dichtersrumoer schreef Radna Fabias al jaren gedichten. Nu ze ermee naar buiten treedt blijkt het bepaald geen verstilde poëzie te zijn. In deze bij vlagen donkere, wezenlijk (maar verre van vreugdeloos) feministische en onverschrokken existentialistische bundel vraagt een vrouw zich af wat ‘thuis’ is. Die plaatsbepaling – misschien tegelijk een coming-out – voltrekt zich op meedogenloze wijze. Habitus is een bundel vol zinderende en zintuiglijke beelden, schuimende, kolkende, fonkelende en aangolvende regels.


Roelof ten Napel – Het woedeboek

Roelof ten Napel – Het woedeboek

Wat doe je met de woorden van je voorouders als je breekt met hun gebruiken en tradities, en met hun god? Kun je daar wel mee breken, als die woorden in je om blijven gaan? Of is traditie misschien precies waar je – zelfs als je zou willen – niet mee kunt breken? Omdat je dan zou moeten breken wie je bent.




Siel Verhanneman – Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn

Siel Verhanneman - Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn

Een jaar na verschijnen stond het debuut van Siel Verhanneman, ‘Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd’ (2016), nog steeds geparkeerd bij de best verkochte dichtbundels. In ‘Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn’ verkent Siel op haar geheel eigen manier de strijdlustige liefde, het geboetseerde geluk en de luide stilte van gemis. Ondersteund door de bijzondere illustraties van Larissa Viaene haalt ze de ongrijpbare wereld uit haar verpakking.