Peter Verhelst schrijft Poëziegeschenk 2018

Redactienieuws

Poëziegeschenk van Peter Verhelst

De Vlaamse dichter, romancier en regisseur Peter Verhelst (1962) schrijft het Poëziegeschenk 2018: Wat ons had kunnen zijn, een fonkelnieuwe bundel met tien tedere gedichten. Vraag ernaar bij je boekhandel, van 25 t/m 31 januari 2018. Je krijgt het cadeau bij aankoop van € 12,50 aan poëzie.

Het thema van de Poëzieweek 2018 is Theater en het motto is ‘Uitstromend, in het pluche van de zaal’.

Verhelst:  ’Theater speelt zich niet alleen af in de schouwburg, maar ook op pleinen, op straat, in de slaapkamer. Overal waar de ene mens de andere tegen het lijf loopt en dat ene lichaam op dat andere lichaam reageert en er dus communicatie ontstaat, mogelijkheden, misverstanden, een dans, geluk en verdriet.’

Verhelst werd als Geschenkdichter voor de Poëzieweek voorafgegaan door Anna Enquist (2013), K. Schippers (2014), Ilja Leonard Pfeijffer (2015), Stefan Hertmans (2016) en Jules Deelder (2017). De Poëzieweek start op donderdag 25 januari 2018 in Vlaanderen en Nederland met Gedichtendag.

Peter Verhelst (foto: Stephan Vanfleteren)Peter Verhelst

Peter Verhelst debuteerde in 1987 met de dichtbundel Obsidiaan. Nu, dertig jaar later, is hij een gevestigd dichter, romancier en als regisseur en schrijver verbonden aan het theaterhuis NTGent. Hij ontving voor zijn werk verscheidene prijzen, waaronder De Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs en de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Tongkat (1999). Voor zijn poëzie won hij onder andere de Paul Snoekprijs, de Gedichtendagprijs, de Jan Campert-prijs, de Ida Gerhardt Poëzieprijs en maar liefst drie keer de Herman de Coninckprijs. Voor zijn jeugdliteratuur ontving hij de Boekenwelp, de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs en in 2009 de Gouden Griffel voor Het geheim van de keel van de nachtegaal. Zijn laatste bundel is getiteld Koor en wordt uitgegeven door De Bezige Bij. Zijn werk is in veertien talen vertaald.

Uitstromend/in het pluche van de zaal

Poëzie en theater. Er zijn tijden geweest dat er nauwelijks verschil tussen de genres was. Poëzie kent een lange orale traditie en werd dus vaak ten gehore gebracht ten overstaan van een publiek. Dat zagen we al bij klassieke Griekse toneelschrijvers als Sophocles en Euripides en dat loopt via Shakespeare, Lessing, Strindberg, Ibsen, Brecht, Beckett en Claus door tot in onze dagen. Ook in de uitvoeringspraktijk van tegenwoordig lijken beide literaire vormen weer meer naar elkaar toe te groeien. Menig dichter is op het podium aan te treffen. De spoken word artist en de slam poet zijn daar van nature te vinden, maar ook de op papier publicerende dichter schuwt het podium niet langer. Alle reden om de zesde Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen in het teken te stellen van Poëzie en Theater.

De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Awater, Boek.be, Iedereen Leest Vlaanderen en Nederland, Het Literatuurhuis, het Nederlands Letterenfonds, de Nederlandse Taalunie, de Schrijverscentrale, Poëziecentrum, Poëzieclub, SLAG, Stichting CPNB, Stichting Poetry International, Stichting Van Beuningen/Peterich-fonds, Taalunie, Turing Foundation, Vlaams Fonds voor de Letteren, VSBfonds en Wintertuin. Met de bundeling van deze activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie.

(Foto Peter Verhelst door Stephan Vanfleteren)