Startshow poezieweek
Op Gedichtendag, donderdag 30 januari 2020, luiden we de Poëzieweek feestelijk in met een wervelende Startshow in het Felix Pakhuis in Antwerpen!

praktische info:

Datum: Donderdag 30 januari 2020 | 20 uur
Locatie: Felix Pakhuis | Godefriduskaai 30, 2000 Antwerpen
Toegang: € 10
Tickets & info:  via deze link

Onder het motto ‘de toekomst is nu’, het thema van deze achtste Poëzieweek, geven Maud Vanhauwaert, Siel Verhanneman, Dean Bowen en Max Greyson het beste van zichzelf. Jan Ducheyne dj’t. Daarnaast wordt Cosmos, Texaco voorgesteldhet Poëzieweekessay van Charlotte Van den Broeck met illustraties van Ward Zwart.

Het Poëziegeschenk is dit keer geschreven door maar liefst tien auteurs, wat wil zeggen dat het podium van de Startshow aardig volstaat. Om dat allemaal in goede banen te leiden vroegen we literaire duizendpoot Jan Ducheyne om vanachter zijn draaitafel, tussen zijn dj-sets door, het programma aan te kondigen. Dat programma wordt ingevuld door uittredend Stadsdichter van Antwerpen, Maud Vanhauwaert, en Siel Verhanneman, auteur van een van de best verkochte dichtbundels in Vlaanderen (Als ik stil ben heb ik een bos in mij hoofd) en gekend om haar Instapoems. Verder betreden het podium: Dean Bowen, rasperformer en stadsdichter van Rotterdam, en Max Greyson, nog zo’n spoken word wonder!
Een laatste dichter die de revue passeert is Charlotte Van den Broeck. Zij stelt haar Poëzieweekessay voor, Cosmos Texaco, dat ze samen met illustrator Ward Zwart maakte.

I.s.m. Antwerpen Boekenstad, met de steun van Literatuur Vlaanderen.


Jan Ducheyne is dichter, performer en muziekselecteur (oftewel dj), met al meer dan twintig jaar podiumervaring in binnen- en buitenland. Hij is een van de stichtende leden van Partij voor de Poëzie.

Maud Vanhauwaert is een Vlaams dichteres en actrice. In 2011 won zij met haar debuutbundel Ik ben mogelijk de Vrouw Debuut Prijs. Voor haar tweede bundel Wij zijn evenwijdig werd zij in 2015 beloond met de Publieksprijs Herman de Coninckprijs. Maud Vanhauwaert is tot Gedichtendag 2020 stadsdichter van Antwerpen.

Siel Verhanneman bracht in 2016 haar eerste dichtbundel Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd uit. Inmiddels is ze een veelgevraagd voordrager op literaire festivals en publiceerde ze een tweede dichtbundel, Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn.

Dean Bowen is dichter en performer. Hij publiceerde eerder op Samplekanon en Hard//Hoofd en heeft een buitengewoon bevlogen voordracht. Hij is niet voor niets de stadsdichter van Rotterdam. Zijn debuut, Bokman, werd in 2018 genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs.

Max Greyson is een dichter uit Antwerpen. Als spoken word-performer toert hij door Europa. Hij debuteerde in 2016 met Waanzin went niet, in 2019 verscheen zijn tweede poëziebundel Et alors.

Charlotte Van den Broeck zoekt op het podium naar de zegbaarheid en beleving van poëzie. Ze debuteerde begin 2015 op overdonderende wijze met Kameleon die werd bekroond met de Herman de Coninck Debuutprijs.

Ward Zwart is een jonge Antwerpse illustrator. Kenmerkend bij Zwart is de melancholische sfeer die tegelijkertijd donker en grappig kan zijn. Hij stopt veel humor in zijn werk en hij ziet schoonheid in kleine dingen.