Poëzieweek https://www.poezieweek.com In Nederland en Vlaanderen. Wed, 29 Jan 2020 14:21:12 +0000 nl hourly 1 https://www.poezieweek.com/wp-content/uploads/2019/10/cropped-Naamloos-1-32x32.png Poëzieweek https://www.poezieweek.com 32 32 10 tips voor poezie https://www.poezieweek.com/10-tips-voor-poezie/ Wed, 29 Jan 2020 12:59:16 +0000 https://www.poezieweek.com/?p=24047 10 tips voor poëzie Poëzie brengt emotie, humor, diepgang, laat je spelen met taal: poëzie kan zoveel doen. Op zoek naar inspiratie voor mooie bundels? Op deze pagina geven we je 10 tips voor poëzie. En omdat het van 30 januari t/m 5 februari Poëzieweek is krijg je bij aankoop van poëzie die week het Poëziegeschenk ‘Nu’ cadeau! Akwasi – ... Lees meer

Het bericht 10 tips voor poezie verscheen eerst op Poëzieweek.

]]>
10 tips voor poëzie

Poëzie brengt emotie, humor, diepgang, laat je spelen met taal: poëzie kan zoveel doen. Op zoek naar inspiratie voor mooie bundels? Op deze pagina geven we je 10 tips voor poëzie.

En omdat het van 30 januari t/m 5 februari Poëzieweek is krijg je bij aankoop van poëzie die week het Poëziegeschenk ‘Nu’ cadeau!

Akwasi – Laten we het er maar niet over hebben

Akwasi - Laten we het er maar niet over hebben

Laten we het er maar niet over hebben van Akwasi, bekend van de band Zwart Licht en optredens in De Wereld Draait Door, is een bundel met de impact van een vuistslag. Laten we het er maar niet over hebben gaat vooral over ongemak in communicatie. We spreken bijna nooit uit wat we werkelijk denken. We houden onze gedachten voor ons of geven een veilig antwoord en omzeilen het probleem. Laten we het maar niet over hebben. Waarom doen we dat? Akwasi gaat het omzeilen te lijf. Of het nu gaat om je haar of je hoofddeksel, je taal of je Nederlands, je adem of je tanden, je kleur, je houding, je kookkunsten, je familie, je verzwegen geschiedenis, je hartkloppingen, je stijl, je geloofsovertuiging, je seksuele geaardheid, je fobieën of je achtergrond. Akwasi is een meester in het vertellen van verhalen. In zijn overweldigende debuut Laten we het er maar niet over hebben komen al zijn talenten samen. ‘Laten we het er maar niet over hebben? Ik ga het er tóch over hebben.’ ? Akwasi


Carmien Michels – We komen van ver

Carmien Michels - We komen van ver

Carmien Michels beent haar leven uit tot ze weet waar ze vandaan komt. In de straten van Münster, Parijs en Montreal herkent ze verloren vrienden in voorbijgangers en achtervolgt ze voorouders die zich in de verte haasten. Ze vervelt. Verzet zich tegen een op hol geslagen maatschappij. Draait de liefde een loer. Carmiens gedichten zijn vleselijk, soepel, krachtig en kwetsbaar.




Charlotte van den Broeck – Nachtroer

Charlotte van den Broeck - Nachtroer

iets in het vlees, uren na het schot nog, zal pulseren tot ook dat op is, herinnering aan een hartslag welk dier hielden we ons voor te willen raken? we jaagden altijd al op elkaar in onszelf

Dit zijn gedichten als nomadische behuizingen. Het woord ‘nachtroer’, de naam van een Antwerpse nachtwinkel, vormt het vertrekpunt van deze tweede bundel van Charlotte Van den Broeck. De gedichten worden aangedreven door een diep verlangen naar ontheemding, verdwijning, naar een opgaan in de permanente stroom van het tomeloze leven.


Dean Bowen – Bokman

Dean Bowen - Bokman

Dean Bowen ontrafelt op bijzondere wijze zijn levensgeschiedenis en culturele erfenis, die zich op verschillende continenten afspelen. Hoe verhoud je je tot de culturele mechanismes in onze wereld die politiek en maatschappelijk aan alle kanten druk uitoefenen op het individu? Het gedicht is een democratische ruimte, die die meervoudigheid toelaat. Dean Bowen (1984) is dichter en performer. Hij publiceerde eerder gedichten op online platforms Samplekanon en Hard//Hoofd en in verschillende tijdschriften, waaronder nY en Kunsttijdschrift Vlaanderen. Hij verwierf faam op vele binnenlandse en internationale podia om zijn buitengewoon bevlogen voordracht en in 2016 won hij de Van Dale spoken Award in de categorie poëzie. Daarnaast is hij redacteur bij Perdu, stichting voor poëzie en experiment te Amsterdam.


Marieke Lucas Rijneveld – Fantoommerie

Marieke Lucas Rijneveld - Fantoommerrie

‘Fantoommerrie’ is de nieuwe dichtbundel van Marieke Lucas Rijneveld, een van de grootste nieuwe talenten van de Nederlandse letteren. Je zou kunnen zeggen dat deze bundel verder gaat waar haar vorige bundel,‘Kalfsvlies’, was opgehouden, maar dat suggereert dat we met een vervolg te maken hebben, en dat is niet zo. Deze bundel is een nieuwe verkenning in het universum van Rijneveld, dat paradoxaal genoeg aan de ene kant compleet onnavolgbaar is, maar aan de andere kant ook onmiddellijk herkenbaar en altijd eigen. Over een oma die onsterfelijk had moeten zijn, het noodlottig einde van een onvoorzichtige kat, over dromen natuurlijk: mooie en lelijke, over bidden om speelgoed, de zithouding van de schrijver – en over voorleesvaders, die lastige vragen krijgen: ‘waar komen kinderen vandaan als ouders nooit kussen?’ ‘Fantoommerrie’ is een dichtbundel om in te verdwalen, en dan te besluiten om er te blijven.


Maud Vanhauwaert – Wij zijn evenwijdig_

Maud Vanhauwaert – Wij zijn evenwijdig_

U kan dit boek lezen als een bundel gedichten, als een bochtig verhaal of als een kleurrijke optocht van droevige moppen.







Max Greyson – Et alors

Max Greyson – Et alors

‘Tussen vechten en vluchten ligt een kavel die Vlaanderen heet/ waar men zuinig glimlacht en danst met veel sérieux,’ aldus een van de gedichten in deze tweede bundel van Max Greyson. In sommige opzichten is de talige ontmanteling van een gewest en zijn geschiedenis, van een dichter en zijn taal. Hier zoekt iemand een moedertaal, balancerend op de raaklijn van het Frans en het Nederlands. Et alors? Wat nu? Nu alles is gesloopt. Nu we bedorven en ontbonden zijn. Nu zelfs de liefde – want ja, deze gedichten zijn ook doordrenkt van liefde – nu zelfs de liefde zich niet meer laat vervoegen. En wat dan nog. Et alors?


Radna Fabias – Habitus

Radna Fabias- Habitus

Schuchter en aan de schaduwrand van het dichtersrumoer schreef Radna Fabias al jaren gedichten. Nu ze ermee naar buiten treedt blijkt het bepaald geen verstilde poëzie te zijn. In deze bij vlagen donkere, wezenlijk (maar verre van vreugdeloos) feministische en onverschrokken existentialistische bundel vraagt een vrouw zich af wat ‘thuis’ is. Die plaatsbepaling – misschien tegelijk een coming-out – voltrekt zich op meedogenloze wijze. Habitus is een bundel vol zinderende en zintuiglijke beelden, schuimende, kolkende, fonkelende en aangolvende regels.


Roelof ten Napel – Het woedeboek

Roelof ten Napel – Het woedeboek

Wat doe je met de woorden van je voorouders als je breekt met hun gebruiken en tradities, en met hun god? Kun je daar wel mee breken, als die woorden in je om blijven gaan? Of is traditie misschien precies waar je – zelfs als je zou willen – niet mee kunt breken? Omdat je dan zou moeten breken wie je bent.




Siel Verhanneman – Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn

Siel Verhanneman - Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn

Een jaar na verschijnen stond het debuut van Siel Verhanneman, ‘Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd’ (2016), nog steeds geparkeerd bij de best verkochte dichtbundels. In ‘Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn’ verkent Siel op haar geheel eigen manier de strijdlustige liefde, het geboetseerde geluk en de luide stilte van gemis. Ondersteund door de bijzondere illustraties van Larissa Viaene haalt ze de ongrijpbare wereld uit haar verpakking.

Het bericht 10 tips voor poezie verscheen eerst op Poëzieweek.

]]>
Poëzietijdschrift Awater plaatst recensies online https://www.poezieweek.com/poezietijdschrift-awater-plaatst-recensies-online/ Mon, 16 Dec 2019 08:53:53 +0000 https://www.poezieweek.com/?p=22235 Awater, het grootse poëzietijdschrift van Nederland, bestaat sinds 2002 in papieren vorm. Het tijdschrift verschijnt driemaal per jaar en staat vol nieuws, achtergronden en recensies over poëzie. Met name die recensies worden door de lezers zeer gewaardeerd. Dit jaar is een start gemaakt met het online plaatsen van deze recensies. Totaal gaat het om een bestand van ongeveer 750 teksten. Uiteraard ... Lees meer

Het bericht Poëzietijdschrift Awater plaatst recensies online verscheen eerst op Poëzieweek.

]]>
Awater, het grootse poëzietijdschrift van Nederland, bestaat sinds 2002 in papieren vorm. Het tijdschrift verschijnt driemaal per jaar en staat vol nieuws, achtergronden en recensies over poëzie. Met name die recensies worden door de lezers zeer gewaardeerd. Dit jaar is een start gemaakt met het online plaatsen van deze recensies. Totaal gaat het om een bestand van ongeveer 750 teksten. Uiteraard vragen zij hiervoor vooraf toestemming aan de recensenten.

Deze maand staat de honderdste recensie op de website. De jaargangen 2017, 2018 en 2019 (deels) zijn verwerkt en toegankelijk. Nieuwe recensies worden we een half jaar na verschijnen in het tijdschrift op de website geplaatst.

Het recensie-overzicht is te vinden op: https://www.poezieclub.nl/recensies/. Er zijn selecties mogelijk op auteur, uitgever, recensent en editie.

Awater wordt uitgegeven door De Poëzieclub, die ook De Grote Poëzieprijs en De Gedichtenwedstrijd produceert.

Het bericht Poëzietijdschrift Awater plaatst recensies online verscheen eerst op Poëzieweek.

]]>
Poëziegeschenk 2020: tien dichters van nu https://www.poezieweek.com/poeziegeschenk-2020-tien-dichters-van-nu/ Tue, 03 Sep 2019 05:00:52 +0000 https://www.poezieweek.com/?p=21003 Het Poëziegeschenk 2020, getiteld nu, is een bloemlezing met werk van tien jonge, talentvolle dichters uit Vlaanderen en Nederland. Ze debuteerden al, maar staan nog aan het begin van hun dichterscarrière. Het motto van de 8ste Poëzieweek is ‘De toekomst is nu’. Het geschenk dient als een kennismaking met actueel en uiteenlopend werk van Instapoets en slamdichters tot prestigieuze prijswinnaars. ... Lees meer

Het bericht Poëziegeschenk 2020: tien dichters van nu verscheen eerst op Poëzieweek.

]]>
Het Poëziegeschenk 2020, getiteld nu, is een bloemlezing met werk van tien jonge, talentvolle dichters uit Vlaanderen en Nederland. Ze debuteerden al, maar staan nog aan het begin van hun dichterscarrière. Het motto van de 8ste Poëzieweek is ‘De toekomst is nu’. Het geschenk dient als een kennismaking met actueel en uiteenlopend werk van Instapoets en slamdichters tot prestigieuze prijswinnaars. De tien dichters zijn:

  • Akwasi (1988, Ambo|Anthos)
  • Dean Bowen (1984, Uitgeverij Jurgen Maas)
  • Charlotte Van den Broeck (1991, Arbeiderspers)
  • Radna Fabias (1983, Arbeiderspers)
  • Max Greyson (1988, Arbeiderpers)
  • Carmien Michels (1990, Polis)
  • Roelof ten Napel (1993, Hollands Diep)
  • Marieke Lucas Rijneveld (1991, Atlas Contact)
  • Maud Vanhauwaert (1984, Querido)
  • Siel Verhanneman (1989, Standaard Uitgeverij)

Het Poëziegeschenk werd de afgelopen jaren geschreven door Anna Enquist (2013), K. Schippers (2014), Ilja Leonard Pfeijffer (2015), Stefan Hertmans (2016), Jules Deelder (2017), Peter Verhelst (2018) en Tom Lanoye (2019). De Poëzieweek start op donderdag 30 januari 2020 in Vlaanderen en Nederland met #Gedichtendag en duurt tot en met 5 februari. Tijdens de Poëzieweek krijgen de klanten van de boekhandel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk, getiteld nu, cadeau.

Het thema van de Poëzieweek: De toekomst is nu

De Poëzieweek staat dit jaar in het teken van de nieuwe generatie dichters. In elke generatie staan dichters op die een stem geven aan wat nieuw is en onbekend en kleur en klank geven aan de tijd van nu. Ook vandaag spreken dichters luid en duidelijk, met nieuwe woorden en nieuwe vormen. Hun gedichten begeleiden je bij elke stap in de richting van de toekomst. De toekomst is nu!

Akwasi is artiest, performer, directeur, labeleigenaar, acteur, presentator, gespreksleider, scenarist, stemacteur, dichter, schrijver en “man van het gesproken woord”. Akwasi debuteerde bij Ambo Anthos met de bundel Laten we het er maar niet over hebben (2018).

Dean Bowen is dichter en performer. Hij publiceerde eerder op Samplekanon en Hard//Hoofden heeft een buitengewoon bevlogen voordracht. Hij is niet voor niets de stadsdichter van Rotterdam. Zijn debuut, Bokman, werd in 2018 genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs.

Charlotte Van den Broeck zoekt op het podium naar de zegbaarheid en beleving van poëzie. Ze debuteerde begin 2015 op overdonderende wijze met Kameleon die werd bekroond met de Herman de Coninck Debuutprijs.

Radna Fabias won in 2016 de poëzieprijs van de stad Oostende. Voor haar debuut Habitus ontving ze de C. Buddingh’-prijs, de Awater Poëzieprijs, de Herman de Coninckprijs en de Grote Poëzieprijs. Ze is geboren en getogen op de Nederlandse Antillen.

Max Greyson is een dichter uit Antwerpen. Als spoken word-performer toert hij door Europa. Hij debuteerde in 2016 met Waanzin went niet, in 2019 verscheen zijn tweede poëziebundel Et alors.

Carmien Michels danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek. Ze schreef de romans We zijn water (2013) en Vraag het aan de bliksem (2015). In 2016 won ze het Nederlands en Europees Kampioenschap Poetry Slam en haalde ze brons op het Wereldkampioenschap in Parijs. Haar poëziedebuut We komen van ver volgde in 2017. Sindsdien reist ze de wereld rond en scherpt ze haar pen en blik tijdens Europese projecten als Connecting Emerging Literary Artists, Europalia Romania en Versopolis. Tussen trein en trip verblijft ze in Antwerpen, waar ze nieuwe talen leert, yoga en gevechtssporten beoefent en schrijft aan haar volgende literaire worp. 

Roelof ten Napel is schrijver en dichter. Hij debuteerde in 2014 met Constellaties en in 2017 verscheen zijn roman Het leven zelf. In 2018 maakte hij met Het woedeboek zijn poëziedebuut, , waarmee hij werd genomineerd voor de C. Budding’-prijs, De Grote Poëzieprijs en de Poëziedebuutprijs aan Zee.

Marieke Lucas Rijneveld debuteerde in 2015 ze met de dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. Naast haar bestaan als schrijver werkt ze op een melkveebedrijf. Voor haar debuutroman De avond is ongemak uit 2018 ontving ze de ANV Debutantenprijs en de roman stond op de longlist voor de Libris Literatuur Prijs 2019. In januari 2019 verscheen haar nieuwste dichtbundel Fantoommerrie.

Maud Vanhauwaert is een Vlaams dichteres en actrice. In 2011 won zij met haar debuutbundel Ik ben mogelijk de Vrouw Debuut Prijs. Voor haar tweede bundel Wij zijn evenwijdig werd zij in 2015 beloond met de Publieksprijs Herman de Coninckprijs. Maud Vanhauwaert is stadsdichter van Antwerpen.

Siel Verhanneman bracht in 2016 haar eerste dichtbundel Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd in eigen beheer uit en de eerste 400 exemplaren waren onmiddellijk uitverkocht. Inmiddels is ze een veelgevraagd voordrager op literaire festivals en publiceerde ze een tweede dichtbundel, Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn.

De Poëzieweek

Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Stichting CPNB, Poëziecentrum, Stichting Poetry International, Vlaams Fonds voor de Letteren, Nederlands Letterenfonds, Stichting Lezen Nederland, Iedereen Leest Vlaanderen, De Schrijverscentrale, Boek.be, Taalunie, Stichting Van Beuningen/Peterich-fonds, Turing Foundation, Awater, Het Literatuurhuis, , Poëzieclub, Noordwoord, Wintertuin | De Nieuwe Oost. Met de bundeling van deze activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie.

Het bericht Poëziegeschenk 2020: tien dichters van nu verscheen eerst op Poëzieweek.

]]>
Tien dichters van Nu https://www.poezieweek.com/poezieweekgeschenk-2020-tien-dichters-van-nu/ Fri, 30 Aug 2019 09:52:56 +0000 https://www.poezieweek.com/?p=20929 Met het Poëzieweekgeschenk maken poëzieliefhebbers en nieuwe lezers kennis met het beste van tien jonge Vlaamse en Nederlandse dichters. Het Poëziegeschenk is deze keer niet van één dichter maar van tien. Nu is een bloemlezing met werk van tien jonge, talentvolle dichters uit Vlaanderen en Nederland. Ze debuteerden al, maar staan nog aan het begin van hun dichterscarrière. Het Poëzieweekgeschenk ... Lees meer

Het bericht Tien dichters van Nu verscheen eerst op Poëzieweek.

]]>
Met het Poëzieweekgeschenk maken poëzieliefhebbers en nieuwe lezers kennis met het beste van tien jonge Vlaamse en Nederlandse dichters.

Het Poëziegeschenk is deze keer niet van één dichter maar van tien. Nu is een bloemlezing met werk van tien jonge, talentvolle dichters uit Vlaanderen en Nederland. Ze debuteerden al, maar staan nog aan het begin van hun dichterscarrière. Het Poëzieweekgeschenk is een kennismaking met actueel en uiteenlopend werk van Instapoets en slamdichters tot prestigieuze prijswinnaars.

De toekomst is nu!
Dat is het motto van de Poëzieweek 2020. De toekomst begint nu! Niet alleen met de reuzensprongen van een revolutie, maar ook met de schuchtere pasjes van een peuter die voor het eerst rechtop staat, een kind dat voor het eerst alleen naar school fietst. De eerste kus. de eerste job. Poëzie is er voor elke stap die je zet in een steeds grotere wereld. De dichter begeleidt je met zijn woorden bij elke nieuwe droom.

Het bericht Tien dichters van Nu verscheen eerst op Poëzieweek.

]]>
Radna Fabias wint Grote Poëzieprijs https://www.poezieweek.com/radna-fabias-wint-grote-poezieprijs/ Wed, 19 Jun 2019 07:21:39 +0000 https://www.poezieweek.com/?p=18677 Roberta Petzoldt wint ‘de Buddingh’Jongerenprijzen voor Ted van Lieshout en Roelof ten Napel Met haar succesdebuut Habitus wint Radna Fabias na de C. Buddingh’-prijs 2018 en de Awater Poëzieprijs en Herman De Coninckprijs 2019 óók deze eerste editie van De Grote Poëzieprijs. De prijs, € 25.000,- voor de beste Nederlandstalige bundel van het jaar, werd op de slotdag van het ... Lees meer

Het bericht Radna Fabias wint Grote Poëzieprijs verscheen eerst op Poëzieweek.

]]>
Roberta Petzoldt wint ‘de Buddingh’
Jongerenprijzen voor Ted van Lieshout en Roelof ten Napel

Met haar succesdebuut Habitus wint Radna Fabias na de C. Buddingh’-prijs 2018 en de Awater Poëzieprijs en Herman De Coninckprijs 2019 óók deze eerste editie van De Grote Poëzieprijs. De prijs, € 25.000,- voor de beste Nederlandstalige bundel van het jaar, werd op de slotdag van het gouden Poetry International Festival uitgereikt samen met de C. Buddingh’-prijs, die naar Roberta Petzoldt ging, voor haar debuut Vruchtwatervuurlinie’. Habitus is daarmee zonder meer de meest prijswinnende debuutbundel ooit. Ook werden op het festival prijzen uitgereikt door jongeren, een initiatief van School der Poëzie. De School der Poëzie-Communityprijs ging naar Ted van Lieshout voor Ze gaan er met je neus vandoor, Roelof ten Napel kreeg de Jongerenprijs voor Het woedeboek waarmee hij ook kans maakte op De Grote Poëzieprijs én de C. Buddingh’-prijs. Met het uitreikingsprogramma ‘Prijs de poëzie!’ sloot Poetry International het gouden jubileumfestival even feestelijk af als dat het begon.

De Grote Poëzieprijs voor Radna Fabias
De Grote Poëzieprijs is dé prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont de beste Nederlandstalige bundel van het jaar met € 25.000,-. De jury van De Grote Poëzieprijs 2019 kreeg 150 bundels ter lezing en nomineerde er niet vijf maar zes, vanwege het hoge aantal inzendingen, de verlengde periode waarover werd gejureerd en de aangetroffen kwaliteit. Opnieuw gaat de hoofdprijs dus naar Radna Fabias: “Fabias graaft net zo lang in wat bedenkelijk is – waarbij ze ook zichzelf niet spaart – totdat de complexiteit van een probleem zich openbaart. Dit maakt dat Habitus (Arbeiderspers) deelneemt aan het ‘gesprek van de dag’, maar tegelijk – en belangrijker – dat de bundel er ook een krachtig tegengif tegen is. Niets is eenvoudig in deze bundel, niets is op te lossen met een paar slimme oneliners of standpunten. Fabias maakt het persoonlijke politiek en het politieke persoonlijk,” oordeelde de jury.

De C. Buddingh’-prijs voor Roberta Petzoldt
De prijs voor beste Nederlandstalige poëziedebuut – jaarlijks uitgereikt op het Poetry International Festival – gaat dit jaar naar Roberta Petzoldt. Haar debuut Vruchtwatervuurlinie (Van Oorschot) gaat over verlies en is strijdbaar, humoristisch, prikkelend en fel maar boven alles een rigoureus allerindividueelst onderzoek waarbij de dichter, sneller dan de eigen schaduw, de poëzie zelf op de staart probeert te trappen of ‘zonder vliegtuig de wolken raken / bewegen door / een getraind gevoel voor humor / en een eenzame logica’. Op intieme wijze creëert de dichter een verrassend nieuw poëtisch universum, wat weergaloze gedichten en tijdloze regels oplevert: ‘ik weet dat mensen op hun honden lijken, maar jij / lijkt op de hond van iemand anders’”, aldus de jury.

Jongerenprijzen bij De Grote Poëzieprijs
School der Poëzie reikte op de slotavond van Poetry International twee prijzen uit namens de Poëzie Community en namens scholieren uit Nederland en Vlaanderen. De Poëzie Community van School der Poëzie koos unaniem voor Ze gaan er met je neus vandoor (Leopold) van Ted van Lieshout, omdat het “een avontuur was om te lezen.” Jongeren van scholen uit Antwerpen, Amsterdam, Rotterdam en Gent namen deel aan workshops van School der Poëzie en lieten zich inspireren door de gedichten van de zes genomineerden. Zij kenden hun Jongerenprijs toe aan Roelof ten Napel voor Het woedeboek (Hollands Diep) “omdat het over woede gaat én over liefde.”

De jury van De Grote Poëzieprijs bestond uit Joost Baars, Yra van Dijk, Adriaan van Dis, Cindy Kerseborn en Maud Vanhauwaert. Zij nomineerden naast Habitus van Radna Fabias ook Nachtboot van Maria Barnas, Stalker van Joost Decorte, Het woedeboek van Roelof ten Napel, Genadeklap van Willem Jan Otten en Onze kinderjaren van Xavier Roelens. De jury van de C. Buddingh’-prijs bestond uit Els Moors, Tsead Bruinja en Kila van der Starre. Zij nomineerden ook Obelisque van Obe Alkema, Dwaallichten van Gerda Blees en Het woedeboek van Roelof ten Napel.

Het bericht Radna Fabias wint Grote Poëzieprijs verscheen eerst op Poëzieweek.

]]>
Meity Völke uit Roermond wint de jubileumeditie van de Turing Gedichtenwedstrijd https://www.poezieweek.com/meity-volke-uit-roermond-wint-de-jubileumeditie-van-de-turing-gedichtenwedstrijd/ Wed, 06 Feb 2019 21:45:08 +0000 https://www.poezieweek.com/?p=18163 Woensdag 6 februari zijn de winnaars van de 10e Turing Gedichtenwedstrijd bekendgemaakt tijdens een live-uitzending van het radioprogramma Met het Oog op Morgen vanuit de Rode Hoed. Onder water van Meity Völke uit Roermond werd gekozen tot het beste gedicht van het jaar en bekroond met de hoofdprijs van € 10.000. De tweede prijs (€ 5.000) werd toegekend aan Truus ... Lees meer

Het bericht Meity Völke uit Roermond wint de jubileumeditie van de Turing Gedichtenwedstrijd verscheen eerst op Poëzieweek.

]]>
Woensdag 6 februari zijn de winnaars van de 10e Turing Gedichtenwedstrijd bekendgemaakt tijdens een live-uitzending van het radioprogramma Met het Oog op Morgen vanuit de Rode Hoed. Onder water van Meity Völke uit Roermond werd gekozen tot het beste gedicht van het jaar en bekroond met de hoofdprijs van € 10.000. De tweede prijs (€ 5.000) werd toegekend aan Truus B.A. Roeygens uit Mechelen en de derde prijs (€ 2.000) aan Willemijn Kranendonk uit Arnhem.

Aan de 10e editie van de Turing Gedichtenwedstrijd deden in totaal 2.442 dichters mee, van wie 25% afkomstig uit Vlaanderen, die gezamenlijk 7.155 gedichten inzonden. De 100 beste gedichten van deze editie zijn gepubliceerd in de bundel Steeds op reis en altijd thuis.

De Turing Gedichtenwedstrijd bekroont jaarlijks het beste Nederlandstalige gedicht met een geldbedrag van € 10.000, de grootste prijs ter wereld voor één gedicht. Deelname en jurering zijn anoniem. Voor de afgelopen tien edities werden in totaal maar liefst 100.000 gedichten ingezonden. De prijsuitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd vormt de afsluiting van de jaarlijkse Poëzieweek.

Jury

De jury bestond dit jaar uit dichter Tsead Bruinja (juryvoorzitter), Neske Beks
(multidisciplinair kunstenaar), Radna Fabias (dichter), Françoise Geelen (medeoprichter Turing Foundation) en Jeroen van Kan (presentator, redacteur en dichter).

Voorselectie

Een voorjury bestaande uit medewerkers van poëzietijdschriften Awater en De Poëziekrant selecteerde de gedichten voor de tweede ronde (Top 1000) en de derde ronde (Top 100). De beste 1000 gedichten zijn door de voorjuryleden voorzien van een persoonlijke beoordeling.

Het bericht Meity Völke uit Roermond wint de jubileumeditie van de Turing Gedichtenwedstrijd verscheen eerst op Poëzieweek.

]]>
Niet vijf maar zes genomineerden voor beste bundels van het jaar https://www.poezieweek.com/niet-vijf-maar-zes-genomineerden-voor-beste-bundels-van-het-jaar/ Wed, 06 Feb 2019 20:15:15 +0000 https://www.poezieweek.com/?p=18149 De beste Nederlandstalige dichtbundels van het afgelopen jaar zijn die van Maria Barnas, Joost Decorte, Radna Fabias, Roelof ten Napel, Willem Jan Otten en Xavier Roelens. Niet vijf maar zes bundels werden door de jury genomineerd voor de shortlist van de eerste editie van De Grote Poëzieprijs. De juryleden maakten de shortlist, met daarop ook drie debuten, zojuist bekend tijdens de ... Lees meer

Het bericht Niet vijf maar zes genomineerden voor beste bundels van het jaar verscheen eerst op Poëzieweek.

]]>
De beste Nederlandstalige dichtbundels van het afgelopen jaar zijn die van Maria Barnas, Joost Decorte, Radna Fabias, Roelof ten Napel, Willem Jan Otten en Xavier Roelens. Niet vijf maar zes bundels werden door de jury genomineerd voor de shortlist van de eerste editie van De Grote Poëzieprijs. De juryleden maakten de shortlist, met daarop ook drie debuten, zojuist bekend tijdens de feestelijke finale van de Turing Gedichtenwedstrijd in de Rode Hoed. De genomineerden verdienden hun plek op de shortlist met de volgende bundels:

Nachtboot – Maria Barnas, verschenen bij Van Oorschot
Stalker – Joost Decorte, verschenen bij Poëziecentrum
Habitus – Radna Fabias, verschenen bij De Arbeiderspers
Het woedeboek – Roelof ten Napel, verschenen bij Hollands Diep
Genadeklap – Willem Jan Otten, verschenen bij Van Oorschot
Onze kinderjaren – Xavier Roelens, verschenen bij Atlas Contact

Juryleden Yra van Dijk, Joost Baars – winnaar van de laatste VSB Poëzieprijs -, Adriaan van Dis, Cindy Kerseborn en Maud Vanhauwaert kregen 150 dichtbundels ter beoordeling binnen. Niet alleen het enorme aantal maar ook het aantal goede bundels viel daarbij op: ‘We mogen concluderen dat de Nederlandstalige poëzie springlevend is. Ze is, ten eerste, divers in haar vorm. Van lyrisch tot uitgebeend, van abstract tot anekdotisch, van geëngageerd tot persoonlijk, van experimenteel tot traditioneel, en alles ertussenin. Ons viel op dat er veel gedichten waren die een expliciet of impliciet politieke lading hadden: blijkbaar vraagt deze tijd om een antwoord van de literatuur. Divers is de Nederlandstalige poëzie ook getuige de vertegenwoordiging van vele bevolkingsgroepen op de inzendingslijst. Vrouwen publiceren alleen nog altijd minder poezie dan mannen: nog niet eens 30% van de gepubliceerde bundels is geschreven door een vrouw.’

Op 16 juni a.s. tijdens het 50e Poetry International Festival zal De Grote Poëzieprijs worden uitgereikt.

 

Download hier het volledige juryrapport.

Het bericht Niet vijf maar zes genomineerden voor beste bundels van het jaar verscheen eerst op Poëzieweek.

]]>
Win een masterclass poëzie van Tom Lanoye https://www.poezieweek.com/win-een-masterclass-poezie-van-tom-lanoye/ Wed, 09 Jan 2019 15:41:12 +0000 https://www.poezieweek.com/?p=16987 In de aanloop naar de Poëzieweek zal op social media een winactie plaatsvinden. Je kunt meedoen met de actie door op Twitter, Facebook of Instagram een gedicht te plaatsen met het thema vrijheidmet de hastag #winactiepoezieweek2019. De actie loopt van 9 januari 2019 tot en met 31 januari 2019. Middels een loting zullen 5 winnaars gekozen worden.  Zij krijgen op maandag 4 februari ... Lees meer

Het bericht Win een masterclass poëzie van Tom Lanoye verscheen eerst op Poëzieweek.

]]>
In de aanloop naar de Poëzieweek zal op social media een winactie plaatsvinden. Je kunt meedoen met de actie door op Twitter, Facebook of Instagram een gedicht te plaatsen met het thema vrijheidmet de hastag #winactiepoezieweek2019.
De actie loopt van 9 januari 2019 tot en met 31 januari 2019. Middels een loting zullen 5 winnaars gekozen worden.  Zij krijgen op maandag 4 februari van 11.00 uur tot 13.00 uur in Rotterdam (exacte locatie volgt nog) een masterclass van niemand minder dan Tom Lanoye.

Deelnemers kunnen mee doen door hun gedicht te delen met #winactiepoezieweek2019 en Poëzieweek te taggen. De winnaars worden 1 februari bekend gemaakt.

 

Kijk voor meer informatie op: https://www.poezieweek.com/win-een-masterclass-poezie/

Het bericht Win een masterclass poëzie van Tom Lanoye verscheen eerst op Poëzieweek.

]]>
Habitus van Radna Fabias wint C. Buddingh Prijs 2018 https://www.poezieweek.com/habitus-van-radna-fabias-wint-c-buddingh-prijs-2018/ Mon, 11 Jun 2018 14:07:16 +0000 http://www.poezieweek.com/?p=12625 De C. Buddingh’-prijs 2018, voor het beste poëziedebuut van het jaar, is 31 mei toegekend aan Radna Fabias voor haar bundel Habitus.   ‘Habitus zindert. Het is moeilijk te zeggen wat het meest beklemt in deze bundel: het tropische eiland, het Nederlands waar de ik-figuur naartoe reist, of de categorieën die afkomst en bestemming projecteren op het lyrische ik. Fabias ... Lees meer

Het bericht Habitus van Radna Fabias wint C. Buddingh Prijs 2018 verscheen eerst op Poëzieweek.

]]>
De C. Buddingh’-prijs 2018, voor het beste poëziedebuut van het jaar, is 31 mei toegekend aan Radna Fabias voor haar bundel Habitus.

 

‘Habitus zindert. Het is moeilijk te zeggen wat het meest beklemt in deze bundel: het tropische eiland, het Nederlands waar de ik-figuur naartoe reist, of de categorieën die afkomst en bestemming projecteren op het lyrische ik. Fabias maakt deze beklemming voelbaar en tegelijkertijd gooit ze geijkte opposities als “wit”-“zwart”, “man”-“vrouw”, “ik”-“ander” open door ingenieus gebruik te maken van een cameramatige, maar uitgesproken lyrische stem die alle perspectieven opentrekt en het niet schuwt om zichzelf en de ander op het spel te zetten. Even kenmerkend als memorabel zijn daarbij de rauwe uithaal en de donker humoristische toon. Fabias slaat ons herhaaldelijk, snijdt het beest open, durft te grossieren in “negers” die obsolete witte afgietsels zijn. Deze poëzie is vlezig, goddelijk vunzig soms – en breekt de Hollandse dichtkunst weergaloos open, rekent af met het veilige vers.’ Aldus de Jury.

De jury, bestaande uit Charlotte Van den Broeck, Jeroen Dera en Antoine de Kom, had eerder uit 21 ingezonden bundels de volgende vier titels genomineerd:

  • Bokman van Dean Bowen (Uitgeverij Jurgen Maas)
  • Habitus van Radna Fabias (Uitgeverij Arbeiderspers)
  • Voor het ideaal, lees de schaal van Elisabeth Tonnard (Uitgeverij Het Balanseer)
  • Vloekschrift van Arno Van Vlierberghe (Uitgeverij Het Balanseer)

Het bericht Habitus van Radna Fabias wint C. Buddingh Prijs 2018 verscheen eerst op Poëzieweek.

]]>
Nominaties Herman de Coninckprijs 2018 https://www.poezieweek.com/12525-2/ Wed, 23 May 2018 08:01:11 +0000 http://www.poezieweek.com/?p=12525 Genomineerd voor de Herman de Coninckprijs voor poëzie 2018 zijn de bundels: Binnenplaats van Joost Baars (Van Oorschot) As, vuur van Hester Knibbe (Arbeiderspers) Vonkt van Marije Langelaar (Arbeiderspers) Ja Nee van Tonnus Oosterhoff (De Bezige Bij) Meervoudig afwezig van Ester Naomi Perquin (Van Oorschot) Voor jou, van jou van Nachoem M. Wijnberg (Atlas Contact) Er is voortaan slechts één ... Lees meer

Het bericht Nominaties Herman de Coninckprijs 2018 verscheen eerst op Poëzieweek.

]]>
Genomineerd voor de Herman de Coninckprijs voor poëzie 2018 zijn de bundels:

  • Binnenplaats van Joost Baars (Van Oorschot)
  • As, vuur van Hester Knibbe (Arbeiderspers)
  • Vonkt van Marije Langelaar (Arbeiderspers)
  • Ja Nee van Tonnus Oosterhoff (De Bezige Bij)
  • Meervoudig afwezig van Ester Naomi Perquin (Van Oorschot)
  • Voor jou, van jou van Nachoem M. Wijnberg (Atlas Contact)

Er is voortaan slechts één Herman de Coninckprijs voor Poëzie. Voorheen waren dat er drie: een voor het beste debuut, een voor het beste gedicht en een voor de beste bundel. In 2018 en de komende jaren is er alleen nog een prijs voor de beste bundel. Het prijzengeld wordt verhoogd van € 6.000 naar € 7.500. Sponsors zijn Klara, Humo en De Morgen.

De jury nomineert zes dichtbundels die verschenen tussen 1 november 2016 en 31 december 2017. Eén van de genomineerde bundels moet een debuut zijn.

De jury bestaat uit Hugo Brems, Laura de Coninck, Jeroen Dera (voorzitter), Gudrun De Geyter en Saskia Scheltjens. Zij beoordeelden 101 dichtbundels, waaronder 14 debuten.

De prijs voor het beste gedicht verandert in die zin dat het beste gedicht voortaan niet meer als poster via de boekhandel zal verspreid worden, maar enkel digitaal.

Website: http://www.begeerte.be/herman-de-coninckprijs-voor-poezie

Het bericht Nominaties Herman de Coninckprijs 2018 verscheen eerst op Poëzieweek.

]]>