Habitus van Radna Fabias wint C. Buddingh Prijs 2018

Redactienieuws

De C. Buddingh’-prijs 2018, voor het beste poëziedebuut van het jaar, is 31 mei toegekend aan Radna Fabias voor haar bundel Habitus.

 

‘Habitus zindert. Het is moeilijk te zeggen wat het meest beklemt in deze bundel: het tropische eiland, het Nederlands waar de ik-figuur naartoe reist, of de categorieën die afkomst en bestemming projecteren op het lyrische ik. Fabias maakt deze beklemming voelbaar en tegelijkertijd gooit ze geijkte opposities als “wit”-“zwart”, “man”-“vrouw”, “ik”-“ander” open door ingenieus gebruik te maken van een cameramatige, maar uitgesproken lyrische stem die alle perspectieven opentrekt en het niet schuwt om zichzelf en de ander op het spel te zetten. Even kenmerkend als memorabel zijn daarbij de rauwe uithaal en de donker humoristische toon. Fabias slaat ons herhaaldelijk, snijdt het beest open, durft te grossieren in “negers” die obsolete witte afgietsels zijn. Deze poëzie is vlezig, goddelijk vunzig soms – en breekt de Hollandse dichtkunst weergaloos open, rekent af met het veilige vers.’ Aldus de Jury.

De jury, bestaande uit Charlotte Van den Broeck, Jeroen Dera en Antoine de Kom, had eerder uit 21 ingezonden bundels de volgende vier titels genomineerd:

  • Bokman van Dean Bowen (Uitgeverij Jurgen Maas)
  • Habitus van Radna Fabias (Uitgeverij Arbeiderspers)
  • Voor het ideaal, lees de schaal van Elisabeth Tonnard (Uitgeverij Het Balanseer)
  • Vloekschrift van Arno Van Vlierberghe (Uitgeverij Het Balanseer)