Winnaars Turing Gedichtenwedstrijd 2016 bekend

Redactienieuws

Gisteravond zijn tijdens een live-uitzending van het radioprogramma Met het Oog op Morgen vanuit de Rode Hoed de winnaars van de Turing Gedichtenwedstrijd 2016 bekendgemaakt. Het gedicht ‘Legenda’ van Dorien de Wit uit Amsterdam werd gekozen tot het beste gedicht van het jaar en bekroond met de hoofdprijs van € 10.000. De tweede prijs (€ 5.000) werd toegekend aan Laurine Verweijen uit Amsterdam en de derde prijs (€ 2.000) aan Bernadette Stom uit Delft. De prijsuitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd vormt de afsluiting van de Poëzieweek 2017.

Aan de achtste editie van de Turing Gedichtenwedstrijd deden in totaal 2572 dichters mee, van wie 364 uit België, die gezamenlijk 7815 gedichten inzonden. De 100 beste gedichten zijn gepubliceerd in de bundel Toch, nachtegaal, zing voort! De Turing Gedichtenwedstrijd bekroont jaarlijks het beste Nederlandstalige gedicht met een geldbedrag van € 10.000, de grootste prijs ter wereld voor één gedicht. Deelname en jurering zijn volledig anoniem.

Luister de uitzending terug van Met het oog op morgen >

Uit het juryrapport

‘Bestaan er eigenlijk ook criteria waarmee je vast kunt stellen wat goed is in een gedicht? Niet echt. Literaire kwaliteit kun je niet afvinken. Oplagecijfers kan je bijhouden, dichtersoptredens kun je turven, maar kwaliteit is iets wat je ervaart.’

De top 3

Eerste prijs (€ 10.000): Dorien de Wit (Amsterdam), ‘Legenda’
Tweede prijs (€ 5.000): Laurine Verweijen (Amsterdam), titelloos
Derde prijs (€ 2.000): Bernadette Stom (Delft), ‘Groeizucht’

Jury

De jury bestond dit jaar uit vertrekkend Dichter des Vaderlands Anne Vegter (juryvoorzitter),
Maud Vanhauwaert (schrijfster, dichter en tekstperformer), Akwasi (rapper, performer, televisiemaker), Spinvis (muzikant) en Françoise Geelen (medeoprichter Turing Foundation).

Lees de winnende gedichten op www.turinggedichtenwedstrijd.nl.