Wereld van de Poëzie in kaart voorgesteld op Gedichtendag

Redactienieuws

Hoezo, onze wereld is volledig gekend? Voor het eerst in de geschiedenis worden vervoering en belevenis letterlijk én figuurlijk in kaart gebracht, langs onderaardse gangen en bergtoppen. Als moderne ontdekkingsreizigers geven Peter Holvoet-Hanssen en Brecht Evens een initiatie in poëzie-exploratie. Deze sporentocht is geen essay, maar een schatkaart voor wie op zoek gaat naar beklijvende verzen en weerbarstige dichters. De Wereld van de Poëzie in kaart nodigt ons uit om gedichten te lezen met onverwachte camerastandpunten en van dichter naar dichter te zwerven. De Wereld van de Poëzie in kaart gebracht, waardoor Het Land van Music-Hall u wacht.

Voor Peter Holvoet-Hanssen (Vlaamse Debuut-, Cultuur- en Arkprijs) is poëzie een diepgaande queeste. Zo is de klassieke inhoud van zijn lovend ontvangen Gedichten voor de kleine reus slechts de voorbode van een storm. Het land van Music-Hall is niet bedoeld als een pleidooi voor de poëzie, noch als een nieuwe vorm van het bekende Gedichtendag-essay. De tekst vormt het begin van een sporentocht, een parcours dat eveneens een initiatie is en daarna een traject kan worden dat niet beperkt blijft tot de Poëzieweek en Gedichtendag.

Brecht Evens publiceerde zijn eerste strip toen hij negentien was en kreeg er meteen de Prijs van het Stripdebuut voor. Ergens waar je niet wil zijn, zijn vijfde boek, betekende zijn doorbraak in Vlaanderen en de wereld. Ook zijn meest recente graphic novels werden lovend ontvangen in eigen land én worden gretig vertaald in bekroond in het buitenland.

Voor de Wereld van de Poëzie in kaart vertaalde Evens de tekst van Holvoet-Hanssen naar beeld en creëerde hij een vouwbare schatkaart. Een kunstwerk om in te verdwalen.

Elkeen kan op onbekende wegen sporen zoeken en een ander pad kiezen. Eenieder kan een sporenzoeker zijn die met de eigen lantaarn de weggetjes belicht in het poëzieland van Music-Hall. (..) Verwacht geen nauwkeurig uitgestippelde gps-route of een handige rode draad. Zo is het leven niet. Scheep in, maar wees ook bereid om uit de boot te vallen.

Deze handzame vouwkaart – de neerslag van een omvattender, digitaal project – verschijnt ter gelegenheid van Gedichtendag, in samenwerking met Uitgeverij Polis. De volledige tekstversie verschijnt op Paukeslag.org op Wereldpoëziedag, 21 maart.

De Wereld van de Poëzie in kaart op tournee

Van 25/1 tot en met 14/2 gaat Peter Holvoet-Hanssen met zijn sporentocht en schatkaart op tournee langs scholen, bibliotheken en ontmoetingshuizen, van jong naar oud. Bekijk hier het overzicht >

Expo De Wereld van de Poëzie in kaart

Expo in het Letterenhuis, vanaf Gedichtendag 26/1 tot 25/2.

  • Op 1 feb 2017 om 15 u. neemt Peter Holvoet-Hanssen de bezoeker eigenhandig mee op sporentocht.
  • Voor de expo wordt het originele kunstwerk van Brecht Evens overgebracht, aangevuld met schatten uit de collectie van het Letterenhuis.

Meer info over de expo vindt u op www.letterenhuis.be