Verkoop poëziebundels stijgt met bijna 70% tijdens de Poëzieweek!

Redactienieuws

De zesde Poëzieweek heeft de verkoop van poëziebundels in Nederland met 69% doen stijgen, in Vlaanderen verdubbelde de verkoop. De best verkochte dichtbundel in Nederland was Open ogen van Remco Campert en in Vlaanderen Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn van Siel Verhanneman. Geschenkdichter Peter Verhelst trad de gehele week op en zijn geschenk, Wat ons had kunnen zijn werd cadeau gedaan in de boekwinkel bij aankoop van €12,50 aan poëzie.

De Poëzieweek is het moment om poëzieprijzen uit te rijken. De VSB Poëzieprijs, de belangrijkste prijs voor poëzie in Nederland, werd gewonnen door Joost Baars met zijn dichtbundel Binnenplaats (Van Oorschot ). De prijs gaat in 2019 verder onder een nieuwe naam. Het Elise Mathilde Fonds en het Van Beuningen/Peterich-fonds hebben zich aan de prijs verbonden. De Turing Gedichtenwedstrijd werd gewonnen door Jan-Paul Rosenberg uit Zeist met zijn gedicht Laatste foto van de vrede. De prijsuitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd vormde de afsluiting van de Poëzieweek. Aan de negende editie van de Turing Gedichtenwedstrijd deden in totaal 2.926 dichters mee.

De actie Boek een Dichter, een initiatief van het Letterenfonds en de Schrijverscentrale, zorgde ervoor dat er 113 optredens door 52 dichters op scholen en in boekhandels en bibliotheken in Nederland plaatsvonden. Enkele optredende dichters waren Bart Moeyaert, Jean Pierre Rawie, Joost Baars, Tonnus Oosterhoff, Anna Enquist, Ellen Deckwitz, Esther Naomi Perquin en Maria Barnas.

Vele bedrijven deden mee met Gedichtendag en plaatsten oproepen waardoor #gedichtendag trending topic werd. Tijdens het uitverkochte NK Poetry Slam in TivoliVredenburg werd Ozan Aydogan door het publiek als winnaar gekozen en koos de jury, o.l.v. Peter Verhelst, voor Asha Karami. De oproep Dichter bij Verhelst bracht 120 inzendingen op van creatieve leerlingen en studenten. Peter Verhelst heeft hen gevraagd zijn gedichten om te zetten naar een kleine of grote vertaling. Wie de poëzie van Verhelst het meest origineel vertaalt, wint een masterclass van Verhelst.

Volgend jaar vindt de Poëzieweek plaats van 31 januari t/m 6 februari 2019.