Turing Gedichtenwedstrijd

Meity Völke wint de grootste geldprijs voor het beste gedicht

 

10e Turing Gedichtenwedstrijd

Woensdag 6 februari zijn de winnaars van de 10e Turing Gedichtenwedstrijd bekendgemaakt tijdens een live-uitzending van het radioprogramma Met het Oog op Morgen vanuit de Rode Hoed. Onder water van Meity Völke uit Roermond werd gekozen tot het beste gedicht van het jaar en bekroond met de hoofdprijs van € 10.000. De tweede prijs (€ 5.000) werd toegekend aan Truus B.A. Roeygens uit Mechelen en de derde prijs (€ 2.000) aan Willemijn Kranendonk uit Arnhem.

Lees meer >

 


Als afsluiting van de Poëzieweek werden in de Rode Hoed in Amsterdam de winnaars bekendgemaakt van de 10e editie van de Turing Gedichtenwedstrijd. Voor deze feestelijke jubileumeditie jaar zijn in totaal 7.155 gedichten ingestuurd door ruim 2.400 dichters uit Nederland en Vlaanderen.

Een grote (voor)jury van deskundigen uit de kringen van poëzietijdschriften Awater en de Poëziekrant beoordeelde de gedichten op basis van anonimiteit. De eindjury (Neske Beks, Radna Fabias, Jeroen van Kan en Françoise Geelen) stond dit jaar onder leiding van Tsead Bruinja.

  • Prijsuitreiking: woensdag 6 februari 2019
  • De Rode Hoed, Amsterdam
  • De inzendtermijn is gesloten op 15 november 2018

turinggedichtenwedstrijd.nl >

 


Over de wedstrijd

De Turing Gedichtenwedstrijd is de jaarlijks terugkerende wedstrijd voor het beste Nederlandstalige gedicht van het jaar, die openstaat voor zowel professionele dichters als amateurdichters.

Uniek aan deze wedstrijd is dat deelname en jurering volledig anoniem zijn. Reputaties spelen bij de beoordeling dus geen rol. Ook de prijzenpot van de wedstrijd is flink. De winnaar ontvangt maar liefst 10.000 euro, een ongekend bedrag voor poëzie. En dat is zeker niet de enige prijs: de winnaar maakt ook kans op publicaties, optredens en een nieuw publiek.

De Turing Gedichtenwedstrijd wordt sinds 2009 jaarlijks georganiseerd door de Turing Foundation en de Poëzieclub. Het doel van de wedstrijd en een van de doelen van de Turing Foundation is om meer mensen in Nederland en België te inspireren en te enthousiasmeren voor poëzie. En met succes: sinds het begin van de wedstrijd in 2009 hebben ruim 10.000 dichters al meer dan 60.000 gedichten ingezonden.

 


turinggedichtenwedstrijd.nl