Tournee VSB Poëzieprijs 2017 bekend

Redactienieuws

De vijf genomineerde dichtbundels die kans maken op de VSB Poëzieprijs – dé belangrijkste prijs voor een Nederlandstalige poëziebundel – worden gepresenteerd tijdens de ‘VSB Poëzieprijs op Tournee’. In de periode van 11 januari tot en met 20 januari 2017 presenteren de dichters hun genomineerde bundel op verschillende Nederlandse en Vlaamse podia: Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Antwerpen en Gent.

De bekendmaking van de winnende bundel en de prijsuitreiking zijn op 26 januari 2017 in het Grand Theatre in Groningen, tijdens de openingsavond van de Poëzieweek 2017.

Het gaat om de volgende vijf genomineerde bundels: Kwaadgesternte van Hannah van Binsbergen, Koelkastlicht van Rodaan Al Galidi, Lichtmeters van Ruth Lasters, Dichter, bokser, koningsdochter van Delphine Lecompte en Van groot belangvan Nachoem M. Wijnberg.

boeken-vsb


‘VSB Poëzieprijs op Tournee’ 11 t/m 26 januari 2017

Rotterdam, Amsterdam, Gent, Antwerpen, Utrecht, Den Haag, Groningen

ROTTERDAM

‘VSB Poëzieprijs op Tournee’ met voordrachten uit de genomineerde dichtbundels Kwaadgesternte door Hannah van Binsbergen, Lichtmeters door Ruth Lasters en Dichter, bokser, koningsdochter door Delphine Lecompte. Daarnaast zijn er tafelgesprekken, live muziek en is er een kort optreden van de campusdichter Martina Pochiarri. I.s.m. Rotterdamsch Leeskabinet en met SG Erasmus.

datum: wo 11 januari 2017
tijd: 16.00 uur
locatie: Erasmuspaviljoen, Studium Generale
adres: Burgemeester Oudlaan 350, 3062 PA Rotterdam
entree: gratis, reserveren via www.eur.nl/sgerasmus/agenda


AMSTERDAM

‘VSB Poëzieprijs op Tournee’ met voordrachten uit de genomineerde dichtbundels Kwaadgesternte door Hannah van Binsbergen en Dichter, bokser, koningsdochter door Delphine Lecompte. Daarnaast zijn er enkele dichters op film en  tafelgesprekken. Presentatie: Ellen Deckwitz. I.s.m. de Universiteit van Amsterdam.

datum: wo 12 januari 2017
tijd: 20.00 uur
locatie: SPUI25, Spui 25-27, 1012XA Amsterdam
entree: gratis, reserveren binnenkort mogelijk via: www.spui25.nl/programma


GENT

‘VSB Poëzieprijs op Tournee’ met voordrachten uit de genomineerde dichtbundels Kwaadgesternte door Hannah van Binsbergen en Lichtmeters door Ruth Lasters. Daarnaast zijn er tafelgesprekken o.l.v.  gespreksleider Sarah Vankersschaever.  I.s.m. Poëziecentrum.

datum: wo 18 januari 2017
tijd: 12.30 uur
locatie: Poëziecentrum,  Het Toreken, ‘Poëzie Rendez-Vous’
Vrijdagmarkt 36, B-9000 Gent
Entree: gratis, binnenkort is reserveren mogelijk via: www.poeziecentrum.be/agenda/overzicht


ANTWERPEN

‘VSB Poëzieprijs op Tournee’ met voordrachten uit de genomineerde dichtbundels Koelkastlicht door Rodaan Al Galidi en Dichter, bokser, koningsdochter door Delphine Lecompte.  Daarnaast zijn er tafelgesprekken. Presentatie: Piet Piryns.

datum: do 19 januari 2017
tijd: 12.30 uur
locatie: Het Antwerpse Letterenhuis, ‘Donderdagen van de Poëzie’
adres: Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
entree: gratis, reserveren via www.letterenhuis.be


UTRECHT

‘VSB Poëzieprijs op Tournee’ met voordrachten uit de genomineerde dichtbundels Kwaadgesternte door Hannah van Binsbergen, Koelkastlicht door Rodaan Al Galidi, Lichtmeters door Ruth Lasters en Dichter, bokser, koningsdochter door Delphine Lecompte. Met voorafgaand een rondleiding door Museum Speelklok. Presentatie: Ester Naomi Perquin en Piet Piryns. I.s.m. Het Literatuurhuis.

datum: do 19 januari 2017
tijd: 19.45 uur  (rondleiding), 20.30 uur (programma)
locatie: Museum Speelklok (danszaal), ‘De Nacht in de Speelklok’
adres: Steenweg 6, , 3511 JP Utrecht
entree: 17,50 / 5 euro, reserveren via www.hetliteratuurhuis.nl/agenda


DEN HAAG

‘VSB Poëzieprijs op Tournee’ met voordrachten uit de genomineerde dichtbundels Kwaadgesternte door Hannah van Binsbergen, Koelkastlicht door Rodaan Al Galidi, Dichter, bokser, koningsdochter door Delphine Lecompte en Writers Unlimited dichters Obe Alkema, Simone Atangana Bekono, Mira Feticu, Dominique de Groen, Ton van ’t Hof en  Marieke Rijneveld. Deze editie valt onder het poëzieprogramma ‘De verborgen ruimte’ van Winternachten internationaal literatuurfestival in Den Haag. Presentatie: Maarten van der Graaff.

datum: vr 20 januari 2017
tijd: 20.00 uur 
locatie: Theater a/h Spui, ‘Friday Night Unlimited’, Winternachten Internationaal Literatuurfestival
adres: Spui 187, 2511 BN Den Haag
entree: alleen toegang met Friday Night Unlimited-ticket, verkoop via www.writersunlimited.nl


GRONINGEN

‘VSB Poëzieprijs uitreikingsprogramma in Groningen met voordrachten uit de VSB Poëzieprijs genomineerde dichtbundels Kwaadgesternte door Hannah van Binsbergen, Koelkastlicht door Rodaan Al Galidi, Lichtmeters door Ruth Lasters, Dichter, bokser, koningsdochter door Delphine Lecompte en Van groot belang door Nachoem M. Wijnberg. I.s.m. SLAG

datum: do 26 januari 2017
tijd: 20.00 uur 
locatie: Grand Theatre, prijsuitreiking
adres: Grote Markt 35, 9711 LV Groningen
entree: op uitnodiging & (beperkt)  reserveren via reserveren@slaggroningen.nl


Over de VSB Poëzieprijs-uitreiking

Sinds 2013 bundelen bekende poëzie-evenementen als Gedichtendag, de VSB Poëzieprijs, de Dichter des Vaderlands en de Turing Gedichtenwedstrijd hun krachten in de Poëzieweek die plaatsvindt in de periode van 26 januari tot en met 1 februari 2017. Met de bundeling van activiteiten willen de partners een groter bereik creëren voor poëzie. De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Poetry International, Poëziecentrum, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Nederlands Letterenfonds, Poëzieclub, VSBfonds, Stichting CPNB en Boek.be, met steun van de Nederlandse Taalunie.