Poëzietipper

TIJDENS DE POËZIEWEEK 2017 TIPTEN BEKENDE NEDERLANDERS EN VLAMINGEN HUN FAVORIETE GEDICHT. OOK GAVEN ZIJ EEN AANTAL TIPS VOOR POËZIEBUNDELS. POËZIE DIE IETS IN HEN HEEFT LOSGEMAAKT, EEN GEDICHT DAT ZE NOOIT ZIJN VERGETEN EN HERINNERINGEN DIE WEER NAAR BOVEN KOMEN.
 • EVA DAELEMAN

  ‘Een kleine verzameling woorden in de juiste volgorde kan zo’n impact hebben.’

  “Ik kocht puur op gevoel een kleine rode bundel op de Boekenbeurs, getiteld ‘Verzamel de liefde’. Ik had er niet eens in gebladerd, het was mijn gevoel dat zei: ‘koop het’. Het gedicht ‘Zoek’ staat op de laatste pagina. In al zijn eenvoud vind ik het prachtig.”

  Lees verder…

 • Hans Smit

  ‘Poezie is een universum met zijn eigen wetten en regels.’

  “Het was moeilijk kiezen! Bij favoriete gedichten is het als bij muziek: dat is afhankelijk van je stemming. Ik kies vandaag voor ‘Afsluitdijk’ van Vasalis, uit 1940. Zoals ze in twintig regels dat beeld schetst van die reflectie op het leven. Wonderschoon.”

  Lees verder…

 • Olaf Koens

  “Ik lees dit gedicht met heel veel plezier af en toe voor aan mijn dochter. ‘Mag ik Majakovski voorlezen?’ vraag ik dan. ‘Jaaaa!’”

  “Poezie geeft richting, troost. Ik ben iemand die aan het eind van een avond – niet vaak, maar toch – een dichtbundel uit de kast pakt. Om in te bladeren, om te kijken of dingen die ik eerder niet begreep nu misschien toch betekenis hebben gekregen.”

  Lees verder…

 • Roos van Acker

  ‘Een kunstwerk maken met taal, een 3-sterren maaltijd met enkel woorden als ingrediënt. Ik kan enorm genieten van mooie woorden.’

  “Uren heb ik in de bibliotheek doorgebracht op zoek naar de juiste gedichten. Zo heb ik Herman de Coninck zijn werk leren kennen.  Later heb ik ook mijn thesis geschreven over de poëtica van Herman de Coninck.”

  Lees verder…

Aanvullende tips van de redactie

Tsunami in de Amstel
Pieter Boksma
De Bezige Bij

Kanonnenvlees
Lotte Dodion
Atlas Contact

De buitendeur
Charles Ducal
Atlas Contact

Waanzin went niet
Max Greyson
De Arbeiderspers

Oden voor komende nachten
Jacques Hamelink
Querido

Bladgrond
Roland Jooris
Querido

Lichtmeters
Ruth Lasters
Uitgeverij Polis

Exodus
Hugues C. Pernath
PoëzieCentrum

Ook daar valt het licht
Miriam van Hee
De Bezige Bij

Herfsttijloos
T. van Deel
Querido

Kameleon
Charlotte Van den Broeck
De Arbeiderspers

Het moet nog ergens liggen
Joke van Leeuwen
Querido