Poëzietip van Eva Daeleman

Tijdens de Poëzieweek 2017 tippen bekende Nederlanders en Vlamingen hun favoriete gedicht. Poëzie die iets in hen heeft losgemaakt, een gedicht dat ze nooit zijn vergeten. Deze keer is het de beurt aan Eva Daeleman.
  • Eva in het kort:

    Eva Daeleman (1990) houdt van water, reizen en eigenaardige mensen. Gelukkig is haar naam kort en staat haar hoofd vast, want ze leeft in chaos. Zonnige chaos. Op haar negentiende startte Eva als sidekick van Peter Van de Veire op MNM. Twee jaar later werd ze omroepster op Eén en kreeg ze haar eigen radioshow. Later volgde een reis door tv-land: Fabriek Romantiek, Lust For Life, Eurosong 2014. In 2015 pakte ze haar rugzak en trok ze in haar eentje twee maanden naar Azië, waar ze het boek Factor 25 over schreef.  Nog een jaar later stopte ze met haar tv-werk, ze kreeg een burn-out, nam een hond en schreef een tweede boek: Het jaar van de hond.


Wat is je favoriete gedicht?
‘Zoek’ van Bart Moeyaert uit Verzamel de liefde, Querido, 2006.

Zoek

Ik wil je altijd
blijven vinden,
als het aan mij ligt
altijd liever.
Bart Moeyaert uit 'Verzamel de liefde', Querido, 2006.

Eva Daeleman in gesprek met de redactie van Poëzieweek.com

Wanneer las je het voor het eerst?
“Ik kocht puur op gevoel een kleine rode bundel op de Boekenbeurs, getiteld ‘Verzamel de liefde’. Ik had er niet eens in gebladerd, het was mijn gevoel dat zei: ‘koop het’. Het gedicht ‘Zoek’ staat op de laatste pagina. In al zijn eenvoud vind ik het prachtig.”

Wat betekent poëzie voor jou?
“Ik haal er inzicht, moed, troost en geluk uit. Een kleine verzameling woorden in de juiste volgorde kan zo’n impact hebben. Dat vind ik schoon en daar geniet ik dan ook echt van.”

Welke bundels zou je mensen willen aanraden?

(recente, nog verkrijgbare titels)

Milk and honey
Rupi Kaur
Simon & Schuster Us
€ 11,99 (Eng.)

Regelgeving
Derek Otte
Uitgeverij Rorschach
€ 18,95

Verzamel de liefde
Bart Moeyaert
Querido, € 10,00

Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd
Siel Verhanneman (alias Vijftiendeverdieping)
Manteau, € 18,00