Het Poëzie Museum opent op het Museumplein

Redactienieuws

Vanaf 1 april 2017 opent Het Poëzie Museum haar deuren op het Museumplein in Amsterdam. Het Virtuele Museum is 24 uur per dag gratis te bezoeken via een app: Door het scherm van je smartphone verschijnen de paviljoens van het museum op het Museumplein. Voor het nieuwe museum selecteerde schrijver Anna Enquist haar persoonlijke hoogtepunten uit de Nederlandse poëzie. Het Museum is een innovatieve cross-over tussen literatuur, vormgeving, typografie, architectuur en Augmented Reality, in het museale hart van Amsterdam. 

 

Het Poëzie Museum is een virtueel museum op een fysieke locatie. Het Museumplein is digitaal ‘gekraakt’ en biedt ruimte aan tien virtuele paviljoens. Gerenommeerd schrijver Anna Enquist werd aangesteld als curator van het museum en kreeg carte blanche: ze selecteerde tien Nederlandse dichters, met ieder zes gedichten. Een persoonlijke keuze. Iedere dichter krijgt een eigen paviljoen, dat zes driedimensionale en typografisch uitdagende gedichten toont. 24 uur per dag kunnen bezoekers de ruimtelijke gedichten lezen via hun telefoon of tablet. De geselecteerde dichters zijn: Ida Gerhardt, Annie M.G. Schmidt, Gerrit Kouwenaar, Elly de Waard, Neeltje Maria Min, Leonard Nolens, Eva Gerlach, René Puthaar, Menno Wigman en Alfred Schaffer.

Anna Enquist koos 10 dichters die naar haar idee aandacht verdienen, omdat hun werk interessant is. Per dichter selecteerde ze zes werken waarvan ze zelf zegt ‘lees nou eens, dit is mooi!’. Met zes gedichten, geeft ieder paviljoen een goede indruk van het oeuvre van de dichter.

Het Poëzie Museum presenteert dichtkunst op een actuele, experimentele, speelse en soms ook provocatieve manier. Door de koppeling van vormgeving, typografie, architectuur en Augmented Reality aan poëzie wordt de kunstvorm op een nieuwe manier onder de aandacht gebracht.

Hoe werkt het? 

Je downloadt de app op je smartphone. Op het Museumplein open je de App. Je kijkt door je telefoon en ziet het museum in een Augmented Reality layer die over de werkelijkheid heen is gelegd. Tussen het Stedelijk en het Rijks verschijnt het nieuwe museum – ergens op het snijvlak tussen de fysieke wereld en het digitale domein.

International Silence

Het Poëzie Museum is een initiatief van Internationational Silence, gevormd door Twan Janssen (Nijmegen, 1968) en Johannes Verwoerd (Amsterdam, 1985). International Silence initieert en ontwikkeld culturele projecten als een cross-over tussen kunst en design.

Twan en Johannes: “We zijn met International Silence constant op zoek naar nieuwe tussenvormen, omdat wij denken dat vernieuwing zit in kruisbestuiving tussen de verschillende cultuurvormen. Zo maken we niet alleen gebruik van hedendaagse, soms provocatieve typografie, maar zijn de paviljoens ook losjes opgebouwd uit uitvergrote IKEA bouwpakketten. Voor ons is poëzie de meest open vorm van literatuur, met de minst hermetische betekenis. Je maakt de betekenis voor jou als het ware in je hoofd af, als een bouwpakket.”

Het Poëzie Museum wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. I Amsterdam is mediapartner van het museum.

Het museum is geopend vanaf 1 april 2017. 

24 uur per dag geopend. 

De applicatie, (op dit moment voor iOs, Android volgt binnenkort) , is gratis verkrijgbaar via www.poeziemuseum.amsterdam.