Nominaties VSB Poëzieprijs 2018

Redactienieuws

Nominaties VSB Poëzieprijs 2018

De kanshebbers op de VSB Poëzieprijs 2018 zijn bekend. De beste Nederlandstalige dichtbundels van het jaar zijn die van Joost Baars, Charlotte Van den Broeck, Marije Langelaar, Tonnus Oosterhoff en Mieke van Zonneveld.

De shortlist werd bekendgemaakt in VPRO ’s Nooit meer slapen. De VSB Poëzieprijs is sinds 1992 de belangrijkste prijs voor Nederlandstalige poëzie. De prijs bekroont jaarlijks de beste bundel van het voorgaande jaar met een bedrag van 25.000 euro.

De uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2018 vindt op 25 januari plaats in Diligentia in Den Haag.

Nominaties VSB Poëzieprijs 2018

  • Joost Baars, voor zijn debuut Binnenplaats (Uitgeverij Van Oorschot, 2017)
  • Charlotte Van den Broeck, voor de bundel Nachtroer (Uitgeverij De Arbeiderspers, 2017)
  • Marije Langelaar, voor de bundel Vonkt (Uitgeverij De Arbeiderspers, 2017)
  • Tonnus Oosterhoff, voor de bundel Ja Nee (Uitgeverij De Bezige Bij, 2017)
  • Mieke van Zonneveld, voor haar debuut Leger (Uitgeverij De Bezige Bij, 2017)

Juryverslag

In het juryverslag bij de nominaties toonde de jury zich verheugd over de kwaliteit van de inzendingen.

‘Poëzie hoeft zich niet te legitimeren door expliciet maatschappelijk geëngageerd te zijn. Maar het treft ons hoe vaak dichters toch expliciet engagement aangaan en dan woorden weten te vinden voor de verschrikkelijke dingen waar nauwelijks taal voor is. Poëzie kan de dood aan.

Poëzie heeft de kracht om door de clichés heen te breken, de enige taal die vaak beschikbaar is bij rampen en geweld. (…) Als we konden leven als dichters zou de poëzie misschien niet nodig zijn. Maar niet iedereen is dichter. De bemiddeling van de poëzie is nodig om het kijken naar de dingen te verversen.

Daartoe moet de poëzie altijd weer worden vernieuwd, opgeschud, ontdaan van zijn regels en routines om zijn functie van ‘nieuwe ogen inzetten’ te kunnen behouden. En dat is precies wat ook deze generatie dichters weer blijkt te doen.’ 

www.vsbpoezieprijs.nl >