Nominaties C. Buddingh-prijs 2016 bekend

Redactienieuws

De nominaties voor de 27ste editie van de C. Buddingh’-Prijs 2016 zijn bekendgemaakt. Uit De jury heeft uit de 21 ingezonden debuten vier bundels genomineerd.

De C. Buddingh’-Prijs is de jaarlijkse prijs voor het het beste poëziedebuut. De jury bestaat uit Joke van Leeuwen, Arjan Peters en Nachoem Wijnberg. De winnaar van de C. Buddingh’-Prijs 2016 wordt op donderdag 9 juni bekendgemaakt tijdens het feestelijke uitreikingsprogramma op het Poetry International Festival Rotterdam.

De genomineerde bundels zijn: Matthijs Gomperts met Zes, Joanthan Griffioen met Wijk, Sebastiene Postma met Trappen, Marieke Rijneveld met Kalfsvlies.

”Een groot deel van de nieuwe lichting dichteressen en dichters houdt het wat hun poëzie betreft dicht bij huis. Persoonlijke herinneringen of emoties worden tot gedicht opgewerkt, waarbij zaken als experiment in vorm of de kracht van muzikaliteit in een tekst veelal ontbreken. Dit ietwat sombere beeld is zeker niet van toepassing op de vier genomineerde debutanten, die zich juist door onderwerpkeuzes, vorm of een combinatie van die twee, aan de poëtische bedeesdheid van de nieuwste dichtgeneratie onttrekt.” Aldus de jury.

De C. Buddingh’-Prijs wordt sinds 1988 jaarlijks uitgereikt tijdens het Poetry International Festival. Dichters alsTonnus Oosterhoff, Anna Enquist, Joke van Leeuwen, Ilja Pfeijffer, Henk van der Waal en Maria Barnas hebben al eens eerder de prijs in ontvangst mogen nemen.