Naar de inhoud
27.01—02.02.2022

13/01/2021

Poëzie lezen met je oren of je vingers

Luisterpunt Bibliotheek

Heel wat mensen hebben een leesbeperking (slechtziend, blind, fysieke beperking, afasie, dyslexie). Voor hen is gewone boeken lezen moeilijk of zelfs niet mogelijk.

Iedereen met een leesbeperking kan bij Luisterpuntbibliotheek gratis Daisy-luisterboeken en brailleboeken lenen. Daisy-boeken zijn bijzondere luisterboeken: zo kan je door het luisterboek bladeren van hoofdstuk naar hoofdstuk, van pagina naar pagina, net als in het gedrukte boek. Je kan ook de voorleessnelheid vertragen of versnellen.

Het aanbod van Luisterpunt kan je vergelijken met dat van de gewone bib: voor elk wat wils! Uiteraard mag een mooie collectie poëzie daarbij niet ontbreken, zowel in luistervorm als in braille. De meeste luisterboeken worden ingelezen door vrijwilligers die geslaagd zijn voor een stemproef, maar jaarlijks lezen ook een vijftigtal auteurs hun eigen werk in. Zeker voor poëzie zijn de stem en de expressie van de dichter zelf een enorme meerwaarde. Zo’n persoonlijke band met de dichter heb je enkel bij een luisterboek. Jonge debutanten, gerenommeerde dichters, prijsbeesten, ze komen allemaal over de vloer bij Luisterpunt.

Waren de afgelopen jaren te gast: Sis Matthé, Jens Meijen, Max Greyson, Yannick Dangre, Ann Van Dessel, Carmien Michels, Lotte Dodion, Ruth Lasters, Charlotte Van den Broeck, Maud Vanhauwaert, Mustafa Kör, Christophe Vekeman, Maarten Inghels en Geert van Istendael.
Je kan alle dichters aan het werk zien én horen op het YouTube-kanaal van Luisterpunt. We zetten er hieronder enkele in de kijker.

Maud Vanhauwaert leest uit Wij zijn evenwijdig_

Max Greyson leest uit Et alors

Mustafa Kör leest ui Ben jij liefde

Samen met Poëziecentrum, Passend Lezen en Poetry International zorgt Luisterpunt ook voor de luister- en brailleversie van het Poëziegeschenk 2021 ‘Samen Al t’Hope’ van Maud Vanhauwaert en Rodaan Al Galidi. Beide dichters lazen hun eigen bijdrage in!