Naar de inhoud
27.01—02.02.2022

02/02/2021

Poëzie Belspel. Proces-Verbaal lanceert nieuw podium voor dichters tijdens Poëzieweek

Onder het motto “Niet rellen, maar bellen” lanceert de Nijmeegse uitgeverij Proces-Verbaal tijdens de Poëzieweek een nieuw podium voor dichters: het Poëzie Belspel. Dit podium is geen gebruikelijk podium op locatie of online. Je belt naar een gratis telefoonnummer en een uitgebreid keuzemenu leidt  met de nodige humor naar één van de tientallen gedichten.

Wij vroegen Jasper en Maurits, de bezielers van deze “recalcitrante, pluriforme uitgeverij” waarom ze dit project precies tijdens de Poëzieweek lanceerden:

PW: Wat betekent ‘samen’ (het thema van de poëzieweek) voor jullie?

PV: Proces-Verbaal is een symbiose van schrijvers en makers, waarin iedereen welkom is om te komen, blijven en gaan. Onlangs ontvingen wij een sollicitatiebrief van iemand die graag bij een uitgeverij wilde werken. Niet als dichter, maar als vormgever. We lieten weten geen rooie cent te bieden te hebben, maar toch verscheen hij voor een sollicitatiegesprek. Na die ontmoeting heeft hij de sleutel van ons atelier gekregen en is hij tot nu toe bij alle werkzaamheden aanwezig gebleven. Hij heeft een goe oog voor de opmaak van een boek en hoe zo’n eindresultaat moet voelen. Hij doet veel grafisch werk voor ons. Ondertussen gebruikt hij onze stencil printer en boekbindmachine ook voor zijn eigen projecten.

Nog een voorbeeld van samen creëren is het Poëzie Belspel: een nieuw corona-proof poëziepodium, inclusief een Dichter van de Maand. Komend jaar werken we dus weer met minstens twaalf dichters samen. Poëzie schrijven we alleen, maar maken we samen.

PW: Kun je het belspel omschrijven?

PV: Het Poëzie Belspel is een gratis luisterbelspel, 24 uur per dag bereikbaar (tel. 085-3018051). Anders dan een podcast, is het belspel ook een interactieve beleving, vol verrassingen, humor en natuurlijk heel veel gedichten. Het Poëzie Belspel ervaar je offline, een smartphone of computer is niet nodig, iedereen kan het Poëzie Belspel altijd en overal telefonisch bereiken. Door een uitgebreid keuzemenu wordt het luisterspel een interactieve beleving waarbij iedere beller andere keuzes maakt. Vooral leuk om zo af en toe te bellen, bijvoorbeeld tijdens een grote boodschap op het toilet, wachtend op de bus of tijdens een saaie zoom-meeting. Dus bel snel, het Poëzie Belspel.

PW: Waarom Poëzie?

PV: Ten eerste ook vuilnisman, zonnepaneleninstalleur, muziek, theater, redacteur, drukkerij. Maar waarom dan öók poëzie? Omdat elitair gewoon makkelijk is.

In de nieuwe bundel van Maurits Verhoef schrijft hij over de situaties waarin de naïve millenial terechtkomt: van baantje naar baantje, de liefde onderhouden, meedraaien in een systeem van frustraties, de begeerte naar vrijheid koesteren. Je voelt dat er iets moet veranderen, maar het leven houdt je in de houdgreep. Het knelt. ‘Thuiskomen is iets achterlaten’ zit vol herkenning voor iedereen. Ook collega’s van Maurits, vuilnismannen, begrijpen zijn gedichten. De gedichten zijn geschreven vanuit de ervaring zelf, maar de rode draad overstijgt het individu.

PW: Gevaarlijk?

PV: Als Proces-Verbaal al gevaarlijk is, dan is het wel voor de poëzie zelf. Wij schrijven niet voor neerlandici, vakjuries en recensenten, maar voor de straat. Met bloemlezingen als Kapitaalfout en Vrijspraak, waarin censuurloos wordt gedicht over onderwerpen als idealen en vooroordelen, publiceren we wat leeft onder de mensen. We hebben geen winstoogmerk, drukken en binden onze boeken zelf, waardoor iedereen bij ons nog voor een tientje een boek kopen kan.