Naar de inhoud
27.01—02.02.2022

22/01/2021

Nijmeegse Poëzieweek 2021

Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen organiseert ook dit jaar weer tal van activiteiten om van de Nijmeegse Poëzieweek een feest te maken, zoals een poëzie belspel, een workshop liefdesbrieven schrijven, insta-poëzie leren van Kila van der Starre en veel meer. Je ontdekt hieronder wat je allemaal kan verwachten!

Bel snel: Poëzie Belspel, altijd en overal

Wees voorbereid op keuzestress, zweet onder de oksels en buikpijn van het lachen. Een gratis belspel vol poëzie. Je hoeft alleen maar te bellen naar 085-3018051. Het Poëzie Belspel zit boordevol verrassingen, tientallen gedichten en maandelijks verse poëzie van de Dichter van de Maand. Met als eerste Dichter van de Maand de Nijmeegse stadsdichter Wout Waanders.

Bel, kies, geniet, huiver en laat een voicemailbericht of -gedicht achter. Misschien weet jij zelfs wel de geheime code te kraken en wordt je live doorverbonden met één van onze huisdichters. De beste remedie tegen schermtijd als je op de bus staat te wachten: bel het Poëzie Belspel, houd de telefoon aan je oor, luister en deel je glimlach met omstanders.

Het Poëzie Belspel is niet alleen bereikbaar tijdens de Poëzieweek, maar ook daarna tegen lokaaltarief. Gewoon bellen, als je durft: 085-3018051.

Datum vanaf donderdag 28 januari 2021

Locatie telefonisch

Aanvang 17.00 uur
Meer info 085-3018051 (lokaal tarief)

 


Poëziewandeling voor volwassenen

Overal in het centrum van Nijmegen vind je posters met gedichten in winkeletalages. De gedichten komen uit de speciale coronabundel Mijn overbuurvrouw is een meeuw, die Dichter Des Vaderlands Tsead Bruinja samen met Poëzie Centrum Nederland samenstelde. Het merendeel van de gedichten zijn van Nijmeegse dichters. Laat je al wandelend verrassen door het talent dat Nijmegen rijk is.

Datum 28 januari t/m 3 februari 2021

Locatie centrum Nijmegen
Meer info : kijk voor een overzicht van alle etalages op www.nijmeegsepoezieweek.nl

 


Poëziewandeling voor gezinnen

 

Loop met het hele gezin de speciale poëzieroute voor kinderen in de Nijmeegse binnenstad. De posters zijn gemaakt met gedichten uit de dichtbundel DICHTER, corona – de wereld staat stil en op zijn kop. Er zitten leuke doe-opdrachten bij en ook geluidsfragmenten die je via een QR-code kunt scannen. Ga dus lekker met het hele gezin aan de wandel. Op zaterdagmiddag kun je zelfs één van de dichters, Linda Vogelesang, in het echt ontmoeten!

 

Datum 28 januari t/m 3 februari 2021

Locatie centrum Nijmegen

Meer info : kijk voor een overzicht van alle etalages op www.nijmeegsepoezieweek.nl

 


Poëzieservetten

De poëzie komt naar je toe via een bezorgdienst! Bestel vooral een lekkere maaltijd bij een lokale horecaondernemer. Je ondersteunt ze daar niet alleen mee, maar je krijgt bij je bestelling ook een speciaal servet met een gedicht van de afscheidnemende stadsdichter Wout Waanders.

Datum 28 januari t/m 3 februari 2021

Locatie centrum Nijmegen

Meer info : kijk voor een overzicht van alle deelnemende horecaondernemers op www.nijmeegsepoezieweek.nl

 


Raadgedicht

Iedere dag post Kinderboekwinkel Nijmegen op haar Facebook- en Instagram-kanaal een raadgedicht. Weet jij het ontbrekende woord? Laat het weten en misschien win jij wel een kinderboekenbon!

Datum donderdag 28 januari t/m 3 februari 2021

Locatie online

 


 

Nijmeegse Gedichtennachten | iedere nacht een videovoordracht

Lieve poëziefans, metafoorliefhebbers, enjembemensen en woorddansers, dit jaar presenteren wij – Op Ruwe Planken, Onbederf’lijk Vers en De Nieuwe Oost | Wintertuin – iedere nacht van de Poëzieweek een videovoordracht. Dichters Iduna Paalman, Simone Atangana Bekono, Wout Waanders en de nieuwe stadsdichter nemen deze speciaal voor jullie op. Ook zijn er voordrachten van Sanne de Kroon en Babeth Fonchie, twee talenten geselecteerd door Op Ruwe Planken en Onbederf’lijk Vers. En is er muziek van niemand minder dan de Nijmeegse rapper Disci! Dus kruip achter je laptop of zet je telefoon op een stapel boeken en sluit je iedere avond om 22.00 uur bij ons aan voor je dagelijkse portie woordkunst! Eindelijk een Gedichtennacht waarbij je, zoals dat hoort in de nacht, ook daadwerkelijk in pyjama arriveert. Driewerf hoera en een nachtmutsje!

 

Datum donderdag 28 januari t/m woensdag 3 februari 2021

Locatie gedichtennacht.nl | notulenvanhetonzichtbare.nl | Facebook en Instagram

Publicatiemoment iedere dag om 22.00 uur

 


Terug naar de basis

Voel jij ook een onrust om je heen? Duizelingwekkende veranderingen en meningen die niet meer bij te houden zijn? Treed binnen in de controlekamer van de revolutie. De verbindende factor lijkt ver te zoeken, maar is binnen handbereik. Ontdek welke krachten er achter de revolutie zitten.

‘Terug naar de basis’ is een multidisciplinaire show vol live poëzie, theater, muziek en schilderkunst. Maurits Verhoef speelt de hoofdrol. Zijn nieuwe dichtbundel ‘Thuiskomen is iets achterlaten’ vormt de basis van het script. Diverse dichters en makers bevolken de controlekamer met revolutionaire werken. Ervaar deze non-stop doorloopperformance tussen 12.00 en 17.00 uur live vanuit Hubert.

Datum zaterdag 30 januari 2021
Locatie
online vanuit Hubert
Aanvang
12.00 – 17.00 uur

Meer info facebook.com/procesverbaal

 


Poëzie in de stad

Overal in de Nijmeegse binnenstad komt de poëzie naar je toe. Uiteraard wel op gepaste afstand en geheel coronaproof. Er kan zomaar een telefoon uitnodigend rinkelen. Neem vooral op en laat je verrassen door een gedicht van Evelien Rothhuizen, Jasper Serraris en Maurits Verhoef. Of schrijf een kaart aan iemand die je mist. Je vindt deze kaarten op de Markt en de Ganzenheuvel. Jij schrijft, wij verzenden!

Datum zaterdag 30 januari

Locatie centrum Nijmegen

Aanvang 13.00 – 16.00 uur

Meer info www.literaireactiviteitennijmegen.nl

 


Boekpresentatie Thuiskomen is iets achterlaten

Tijdens de Poëzieweek presenteert Maurits Verhoef zijn vierde dichtbundel: Thuiskomen is iets achterlaten. In deze bundel is de naïeve millennial volwassen geworden. Om zich heen ziet hij de tijden veranderen in ieder voor zich. Ook hij moet dansen naar de pijpen van het systeem om zijn bestaanszekerheid veilig te stellen. Als dertiger moet hij rondkomen van wisselende baantjes en uiteindelijk als vuilnisman. Ondertussen de liefde onderhouden en dan óók nog ergens die begeerte naar vrijheid koesteren? Het knelt, hij droomt ervan de confrontatie aan te gaan om de kettingen te breken, met alle onzekerheden van dien. Bestaat er een tussenweg?

Datum zaterdag 30 januari 2021

Locatie online vanuit Hubert

Aanvang 19.00 – 20.00 uur

Meer info facebook.com/procesverbaal

 


Buiten zinnen klimt in de pen: workshop Insta-poëzie door Kila van der Starre

Instagramdichters hebben aan het begin van de 21e eeuw een enorme invloed op de verkoop van poëziebundels. Hoe komt dat? Wat kenmerkt Instagrampoëzie? Welke technieken zijn gebruikelijk in dit subgenre? In deze workshop leer je van alles over Instagrampoëzie en de bekende dichters op Instagram. Je gaat naar huis met een zelfgeschreven Instagedicht en een hele lijst dichters om online te volgen. De workshop wordt gegeven door Kila van der Starre, literatuurwetenschapper en poëziecriticus.

(De workshop is geschikt voor zowel Instagramgebruikers als mensen zonder Instagram-account.)

Datum zondag 31 januari 2021
Locatie
online
Aanvang
14.00 – 15.30 uur
Meer info
aanmelden via hvdl@obgz.nl

 


Jeroen Antoine in je huiskamer

Jeroen Antoine is een Nijmeegse vocalist die poëtische teksten schrijft in zijn moerstaal: iedere deur in zijn gedachtegang gooit de jongeling wagenwijd open. Met een zoete mengelmoes van pop, soul, funk en gospel in combinatie met Nederlandstalige verhalen slaat Jeroen een nieuwe weg in. Zijn flows zijn vernieuwend en warm. Zijn arrangementen getuigen van een frisse blik op zijn genre en de toekomst. Zijn zoetgevooisde klanken komen vanuit zijn huiskamer naar jou toe.

Datum zondag 31 januari 2021

Locatie online via instagram.com/jeroen_antoine

Aanvang optreden 1: 14.00 – 14.30 uur, optreden 2: 15.00 – 15.30 uur, optreden 3: 16.00 – 16.30 uur

 

 


Wout Waanders

Begin november (2020) verscheen ‘Parkplan’, de debuutbundel van Wout Waanders.

In deze poëziebundel combineert hij zijn fascinatie voor pretparken met die voor gedichten. Het resultaat is een bijzondere bundel die zich laat openvouwen als een plattegrond en waarop je je eigen route kunt uitstippelen langs 34 gedichten. In ‘Parkplan’ staan gedichten die je naar andere werelden brengen, als een gethematiseerde rondrit in het meest coronaproof pretpark van dit moment. Wout wordt geïnterviewd, hij zal vertellen over de combinatie van beeld en tekst in ‘Parkplan’ en hij draagt voor.

Tijdens de Poëzieweek is het interview met Wout te zien via de website van boekhandel Dekker v.d. Vegt.

Datum 28 januari t/m 3 februari 2021

Locatie online via website Dekker van de Vegt
Meer info: www.dekkervdvegt.nl/agenda

 


De liefdesbrief: een workshop met Jesse Laport

Weet je nog, vroeger op school, toen je een anonieme Valentijnskaart stuurde naar je geheime liefde? Dat gevoel van je liefde willen delen, en tegelijkertijd de spanning omdat je niet wist hoe de ontvanger over jou dacht? Die energie, die intimiteit, verdient het om herpakt te worden. En dat is waar De liefdesbrief: een workshop om draait. Jesse Laport, schrijver, host, performer en stadsdichter van Arnhem, zal je vertellen wat de liefdesbrief zo speciaal maakt. Ook geeft hij tips & tricks om zelf mee aan de slag te gaan. Voel je verbonden (veilig op een afstandje, net als vroeger) en stort je hart uit op papier.

Datum woensdag 3 februari 2021

Locatie online

Aanvang 20.00 – 22.00 uur

Meer info gratis, aanmelden verplicht via programmeringcodc@gmail.com

Voor wie: studenten en starters

 


Nijmegen bruist van de literaire festivals, initiatieven en activiteiten. Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen, een van de Poëzieweekpartners, werd in 2000 opgericht als overkoepelende organisatie om te zorgen dat literatuur in onze stad de ruimte krijgt. Letterlijk en figuurlijk.

Drie grote publiekstrekkers, waarvoor literaire partijen in Nijmegen al samenwerkten, werden bij het SLAN ondergebracht. Het Nijmeegs Poëziefeest, het Nijmeegs Boekenfeest en het Nijmeegs Kinderboekenfeest. Daarnaast werden ook de Nijmeegse Literatuurprijs en de Literaire Bakens Nijmegen ondergebracht bij de stichting.