Menno Wigman overleden

Redactienieuws

Menno Wigman

Dichter Menno Wigman is op 1 februari overleden. Terwijl net bekend was gemaakt dat de dichter met zijn meest recente bundel Slordig met Geluk is genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs, stierf hij donderdagochtend in het VU ziekenhuis te Amsterdam aan de gevolgen van een hartkwaal. Hij is 51 jaar geworden.

Wigman debuteerde in 1997 met de veelgeprezen dichtbundel ’s Zomers stinken alle steden. Ook zijn volgende bundels, Zwart als kaviaar (Jan Campert-prijs), Dit is mijn dag, De wereld bij avond (Gedichtendagbundel), en Mijn naam is legioen werden door de literaire kritiek en het publiek omhelsd.

Naast zijn poëzie publiceerde Wigman bloemlezingen, vertalingen, een keuze uit eigen werk (De droefenis van copyrettes), een essaybundel (Red ons van de dichters) en een autobiografisch boek, Het gesticht, over zijn tijd als poet in residence in de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder. Zijn werk is vertaald in onder meer het Engels, Frans en Duits.

Zijn laatste dichtbundel, Slordig met geluk, verscheen in 2016 en werd op 31 januari genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs. Het nieuws van die nominatie heeft hem nog bereikt. De winnaar van de Ida Gerhardt Poëzieprijs wordt op 17 maart bekendgemaakt.