Jonge dichter wint Turing Gedichtenwedstrijd

Redactienieuws

Uit 10.243 inzendingen werd vanavond in de Stadsschouwburg Amsterdam het gedicht ‘En of het zo door kan gaan’ van de twintigjarige Else Kemps uit Malden bekroond met de hoofdprijs van € 10.000.
De derdejaars student Creative Writing aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten stond afgelopen week ook al in de finale van het NK Poetry Slam.

De tweede prijs (€ 5.000) werd uitgereikt aan de Vlaamse dichter Geert Viaene. De derde prijs (€ 2.000) ging naar Joyce Willemse uit Veenendaal.

Uit het juryrapport:

Dit gedicht kenmerkt zich door een efficiënte compositie in woord en beeld, bijzondere humor en het talent om iets groots op laconieke toon aan de orde te stellen. De beelden zijn  terloops geformuleerd, waardoor het gedicht bijna even grijpbaar als ongrijpbaar is.

De prijsuitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd in de Stadsschouwburg Amsterdam vormt de afsluiting van de Poëzieweek 2016.

De Top 3

  1. Eerste prijs (€ 10.000): Else Kemps (Malden), ‘En of het zo door kan gaan’
  2. Tweede prijs (€ 5.000): Geert Viaene (Brugge), ‘En dan is alles anders’
  3. Derde prijs (€ 2.000): Joyce Willemse (Veenendaal), ‘Kleine universa op wielen’

Aan de zevende editie van de Turing Gedichtenwedstrijd deden in totaal 3.225 dichters mee, die gezamenlijk 10.243 gedichten inzonden. De 100 beste gedichten zijn door Uitgeverij Van Gennep gebundeld in Een toon die in de stilte zoemt  (ISBN 978 94 6164 410 7).

Jury

De jury bestond dit jaar uit Dichter des Vaderlands Anne Vegter (juryvoorzitter), Maartje Wortel (schrijfster en beeldend kunstenaar), John Jansen van Galen (medewerker Met het Oog op Morgen), Stijn Vranken (dichter-performer) en Françoise Geelen (medeoprichter Turing Foundation).

Lees de gedichten op www.turinggedichtenwedstrijd.nl >