Herman de Coninckprijs 2016 voor Ruth Lasters

Redactienieuws

Ruth Lasters wint met Lichtmeters (Uitgeverij Polis) de Herman de Coninckprijs 2016 voor de beste dichtbundel. Zij ontvangt een geldprijs van 6000 euro. De prijs werd op 26 januari overhandigd door Walter Rycquart, hoofd van het departement Cultuur provincie Antwerpen, in de Arenbergschouwburg in Antwerpen.

Jeroen Theunissen wint de Publieksprijs voor het mooiste gedicht. Het gedicht verschijnt op de Gedichtendagposter, vormgegeven door Gert Dooreman. Hij is gratis verkrijgbaar bij de deelnemende boekhandels op 28 januari, Gedichtendag.

Omslag werktekening

Omslag werktekening

De jury bekroont Charlotte Van den Broeck met de Debuutprijs voor Kameleon (Arbeiderspers).

Genomineerd voor de Herman de Coninckprijs waren:

  • Maarten Inghels: Nieuwe rituelen (De Bezige Bij)
  • Marc Kregting: Onze Nietzsche Catechismen (het balanseer)
  • Ruth Lasters: Lichtmeters (Uitgeverij Polis)
  • Bart Meuleman: Mijn soort muziek (Querido)
  • Jeroen Theunissen: Hier woon je (De Bezige Bij)

 

De jury over Lichtmeters:
“Lichtmeters van Ruth Lasters weet je vanaf het eerste moment te grijpen. Het is een sterke, coherente bundel met schitterende zinnen, rake metaforen en vergelijkingen in een heldere taal. Waar veel dichters in hun poëzie toewerken naar een sterke zin in de laatste regel, durft Lasters haar beeldtaal van meet af in het gezicht van haar lezers te slingeren. Daar laat ze het echter niet bij: veel van haar gedichten zijn scenario’s die een vraag uitwerken die velen zich regelmatig stellen, zonder haar daadwerkelijk te beantwoorden: ‘Wat als?’ Het resultaat is bijzonder lenige poëzie die ons anders laat kijken naar wat we al meenden te kennen.”

HdeConinckprijs_150De vakjury bestond uit Bas Kwakman, voorzitter (directeur Poetry International Foundation), Cathérine De Kock (journalist De Standaard), Jeroen Dera (letterkundige Radboud Universiteit Nijmegen), Saskia Scheltjens (faculteitsbibliothecaris Letteren en Wijsbegeerte UGent) en Hilde Verbreuken (redacteur Radio 1).