Hannah van Binsbergen wint VSB Poëzieprijs 2017

Redactienieuws

De VSB Poëzieprijs 2017  – dé belangrijkste prijs voor een Nederlandstalige poëziebundel –  werd vanavond in het Grand Theatre Groningen toegekend aan de bundel Kwaad gesternte van Hannah van Binsbergen. Tussen 00.00 en 02.00 uur is zij live te gast bij VPRO’s Nooit Meer Slapen, een cultuurprogrammma op Radio 1.

“Niets aan Kwaad gesternte verraadt dat het een debuutbundel is, of het moet nu juist de onbevangenheid zijn waarmee de dichteres haar lezers tegemoet treedt, niet gehinderd door de last van de verwachtingen.”

Uit het juryrapport

“Het omslag van Hannah van Binsbergens debuutbundel wordt voor een groot deel gevuld door één woord in imposante kapitalen: KWAAD. Toch is dit niet de poëzie van een angry young woman: daarvoor zijn haar gedichten te beheerst en te nonchalant. Er wordt weliswaar heel wat afgevochten in Kwaad gesternte, maar het is een kleine, alledaagse strijd, geen Grote Strijd om universele principes: het goede, het ware en het schone hangen allang uitgeput in de touwen. Waar kun je dan nog voor vechten? ‘Wij hebben niet echt een wereld,’ schrijft de dichteres. Wat rest, zijn de lijnen die je zelf trekt en die hoop of wanhoop aan je leven geven.

De poëzie van Van Binsbergen staat met twee benen in onze tijd. Met de zelfverzekerde parlandotoon waarmee ze haar weifelingen tot uitdrukking brengt sluit ze duidelijk aan bij generatiegenoten als Maarten van der Graaff, maar ze doet dat met een krachtige eigen stem. Niets aan Kwaad gesternte verraadt dat het een debuutbundel is, of het moet nu juist de onbevangenheid zijn waarmee de dichteres haar lezers tegemoet treedt, niet gehinderd door de last van de verwachtingen. Het werk van Hannah van Binsbergen is een grote aanwinst voor de Nederlandse poëzie.”

De jury nomineerde: 
Kwaad gesternte van Hannah van Binsbergen,
Koelkastlicht van Rodaan Al Galidi,
Lichtmeters van Ruth Lasters,
Dichter, bokser, koningsdochter van Delphine Lecompte
en Van groot belang van Nachoem M. Wijnberg.

Lees het juryrapport op vsbpoezieprijs.nl > 

Over de VSB Poëzieprijs-uitreiking
Sinds 2013 bundelen bekende poëzie-evenementen als Gedichtendag, de VSB Poëzieprijs, de Dichter des Vaderlands en de Turing Gedichtenwedstrijd hun krachten  in de Poëzieweek die in 2017 plaatsvindt in de periode van 26 januari  tot en met 1 februari 2017. Met de bundeling van activiteiten willen de partners een groter bereik creëren voor poëzie. De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Poetry International, Poëziecentrum, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Nederlands Letterenfonds, Poëzieclub, VSBfonds, Stichting CPNB en Boek.be, met steun van de Nederlandse Taalunie.