Eva Gerlach wint negende Awater Poëzieprijs

Redactienieuws

De dichtbundel Ontsnappingen van Eva Gerlach heeft de Awater Poëzieprijs 2016 gewonnen. Dat werd bekendgemaakt in het poëzietijdschrift Awater. Negenentwintig Nederlandse en Vlaamse beroepslezers (poëziecritici, -docenten en –bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen.

Beroepslezers

De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater ter waarde van € 500,- . Deze somme gelds is weliswaar bescheiden, maar de symbolische waarde van de Awater Poëzieprijs is groot: ze representeert de waardering van de gezamenlijke poëziekritiek. Voor de toekenning van de prijs is een keur aan beroepslezers (medewerkers van o.m. de Volkskrant, De Standaard der Letteren, NRC Handelsblad, Poëziekrant, Trouw, De Groene Amsterdammer en Awater) gevraagd een top-3 in te leveren van dichtbundels uit het afgelopen jaar. Aan de hand van deze top-3 kregen de bundels punten toegekend.

Eerder werk van Eva Gerlach werd bekroond met de Lucy B. & C.W. van der Hoogt-prijs en de Jan Campert-prijs; voor haar gehele oeuvre ontving zij in 2000 de P.C. Hooft-prijs. Haar bundel Ontsnappingen verscheen bij uitgeverij De Arbeiderspers; de nummers twee en drie voor de Awater Poëzieprijs van dit jaar verschenen allebei bij uitgeverij Prometheus: Slordig met geluk van Menno Wigman en Zing Zing van Peter Verhelst.

Eerdere winnaars van de Awater Poëzieprijs

2015: Ilja Leonard Pfeijffer – Idyllen

2014: Alfred Schaffer − Mens Dier Ding

2013: Mustafa Stitou − Tempel

2012: Menno Wigman – Mijn naam is Legioen

2011: Anne Vegter – Eiland berg gletsjer

2010: K. Michel – Bij eb is je eiland groter

2009: Arjen Duinker – Buurtkinderen

2008: Tonnus Oosterhoff – Ware grootte