Programma Dichters in de Dichterstuin bekend

cpnbnieuws

Dichters in de Prinsentuin, één van de grootste poëziefestivals van Nederland, verwelkomt van 17 tot en met 19 juli weer vele tientallen dichters in Groningen. Na een openingsavond met internationaal talent zal het festival nog twee dagen lang een staalkaart van de Nederlandstalige poëzie bieden in de Prinsentuin en in de Puddingfabriek.

Behalve veel gedichten zijn er ook muziek en theater in het spel. Mischa Andriessen heeft speciaal voor Dichters in de Prinsentuin een literaire muziekvoorstelling geschreven. De Deeldeliers, de band van Bas van Lier en Jules Deelder, zal zondagavond de moegeluisterde oren weer wakker schudden en het festival spectaculair besluiten. Dichters in de Prinsentuin biedt gedurende het hele festival, zowel op literair als op muzikaal gebied, volop podium aan jong, aanstormend talent.

Poëzie in de Prinsentuin
Het programma op de zaterdag en zondagmiddag biedt een goed overzicht van wat de Nederlandse poëzie de komende jaren te wachten staat. Pas gedebuteerde dichters als Runa Svetlikova en Marieke Rijneveld staan schouder aan schouder met onder anderen Charlotte Mutsaers, Nyk de Vries en Erik Lindner. Er komen dichters die al vijftig jaar publiceren, zoals Karel Eykman, naast nog ongepubliceerd talent als Hava Güveli, Merlijn Huntjens, Jante Wortel en Helena Hoogenkamp. Natuurlijk zijn er ook podiumgeweldenaars zoals Andy Fierens. Allemaal dichters waar we heel blij van worden en dan hebben we Thomas Möhlmann, Vrouwkje Tuinman, Astrid Lampe, Lies van Gasse en alle anderen nog niet genoemd. Onderaan dit bericht staat de volledige lijst met de namen van alle dichters.

Meer poëzie (maar dan anders) in de Puddingfabriek
Meer poëzie, maar dan anders! Dit jaar is er een extra programma naast de voordrachten in de Prinsentuin. Dit stelt het festival in staat om van de gebaande paden af te wijken en nóg meer waarde toe te kennen aan de literatuur. Omdat poëzie geen grenzen kent, halen komen enkele spannende, ontroerende en bruisende anderstalige dichters naar Groningen. Hun Nederlandse vertalers reizen mee.

Op vrijdagavond hoor je IJslands, Catalaans, Arabisch en Engels op het terrein van de Puddingfabriek, zaterdagavond gaat in de Puddingfabriek een wel heel bijzondere literaire muziekvoorstelling van Mischa Andriessen in première en zondagavond kaatsen jazz en scherpe woorden tegen de muren als de Deeldeliers je als een op hol geslagen klopboor overrompelen. Hun optreden wordt voorafgegaan door een viertal dichters die springlevend werk van dode dichters ten gehore zullen brengen.

Programmering vrijdag 17 juli
Ghayath Almadhoun, Jaume C. Pons Alorda, Paul Farley, Sigurbjörg Þrastardóttir en de vertalers van hun werk: Djûke Poppinga, Pieter Lamberts, Jeske van der Velden en Roald van Elswijk.

Programmering zaterdag 18 juli
Karel Eykman, Ruben van Gogh, Hava Güveli, Erik Jan Hummel, Merlijn Huntjens, Helena Hoogenkamp, Masha van Kammen (DMDM), Rinske Kegel, Elmar Kuiper, Thomas Möhlmann, Marjolijn van Opstal (DMDM), Arnoud Rigter, Rob Rosendahl, Kerstin Schepers, Kate Schlingemann, Runa Svetlikova, Vrouwkje Tuinman, Jabik Veenbaas, Anne Vegter, Jephta de Visser, Roos Vlogman, Roel Weerheijm en Jante Wortel.

Programmering zondag 19 juli
Rik Andreae, Jan Bos, Ernie Bossmann, Peter WJ Brouwer, Jet Crielaard, Maarten Embrechts, Andy Fierens, Vicky Francken, Lies van Gasse, Michael Hüttenberger (Ihlow), Myrte Leffring, Erik Lindner, Tom Marien, J.V. Neylen, Richard Nobbe, Arjen Nolles, Frank Keizer, Johan Roos, Rüdiger Rose (Ihlow), Moniek Spaans, Jacqueline Verheijen, Liesbeth V Hafenrichter, Leonie Veraar, Nyk de Vries en Dorien de Wit.

Meer informatie over het festival en over literatuur in Groningen
Dichters in de Prinsentuin is een van de grote literaire evenementen van Nederland. Dit jaar vindt het voor de 18de keer plaats in de Groningse Prinsentuin en op andere locaties in de binnenstad. De befaamde “loofgangen” van de Prinsentuin vormen het hart van het festival: als bezoeker loop je langs een soort poëzieloketjes (een “gat in de haag”, zoals K. Schippers het heel dichterlijk verwoordde) waar alle deelnemende dichters hun werk voordrage