Naar de inhoud
26.01—01.02.2023

Poëzie in de klas (#DichterBijNasr 2022)

Poëzieweek 2023 in de klas? Houd deze pagina in de gaten voor meer info. Hieronder vind je alle info over de actie uit 2022.

Poëzieweek 2022 in de klas? Actie #DichterBijNasr

De actie #DichterBijNasr was een grandioos succes! Wel 186 klassen deden mee. De juryleden van Poëziecentrum bekeken naarstig alle inzendingen samen met Ramsey Nasr. Samen kozen zij drie winnaars uit. De winnaars ontvangen een groot Poëzieweek-surprisepakket!

Proficiat aan de drie winnaars #DichterBijNasr 2022:

Klas 10 brengt een zelfgeschreven brief als antwoord op Vincents brieven. Ze herinterpreteren zijn woorden en vullen die aan met hun eigen ideeën. De video is een schaduwspel met projecties, muziek en dans.

Klas 6tcmtfta (samengestelde klas creatie en mode + farmaceutisch-technisch assistent) maakte een korte animatiefilm met bewegende zwart-wit tekeningen. De stijl van de animatie is heel fijn en prikkelend. Deze animatie sprong er echt uit tussen de andere animaties, ook de huisgemaakte beat maakt het aantrekkelijk voor jongeren.

Twee leerlingen storytelling vertellen in een video over wat ze hebben meegemaakt. Ze zagen Ramsey Nasr in een obscure copyshop enkele papieren weggooien en dat bleken de ongecensureerde brieven van Van Gogh te zijn. Die originele brieven zijn toch minder idyllisch dan wat Nasr van ze gemaakt heeft…

 

Lees hieronder meer over de actie en bijhorende oproep:

Van donderdag 27 januari tot en met woensdag 2 februari 2022 is het Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. Het thema van de Poëzieweek 2022 – de tiende editie! – is ‘natuur’. Ramsey Nasr schreef het Poëziegeschenk met als titel Wij waren onder de betovering. Dit Poëziegeschenk is een verzameling van tien gedichten die op zichzelf staan en gebaseerd zijn op de brieven die Vincent van Gogh schreef. Het boekje werd prachtig vormgegeven door vormgever Jelle Jespers en wordt tijdens de Poëzieweek gratis meegegeven aan al wie in de boekhandel voor minstens € 12,50 aan poëzie koopt.

Niets is uiteraard leuker dan Nasrs poëzie ook écht tot leven te brengen! Dit kan enkel met de hulp van leerlingen en studenten van creatieve opleidingen, academies en conservatoria. Daarom deze warme oproep aan jullie!

Ramsey Nasr baseerde zich voor zijn gedichten uit het Poëziegeschenk op de brieven die Vincent van Gogh tijdens zijn leven schreef. Van Gogh was niet alleen een bekend kunstschilder, maar hij heeft ook tal van brieven geschreven.Via de actie #DichterBijNasr willen we Nasrs poëzie ook écht tot leven brengen. Zijn gedichten vormen daarbij de basis voor een inspirerende, zotte en creatieve verwerking. Geen idee is gek genoeg: een affiche, een (kort) theaterstuk, een monoloog, een podcast, TikTok, een parade door de stad, een muziekstuk, een abstract kunstwerk, video art, een fotocollage? We nodigden alle leerlingen en studenten van creatieve opleidingen, academies en conservatoria uit om de handen uit de mouwen te steken en een verwerking te maken die (eenmalig) toepasbaar of uitvoerbaar is in de openbare ruimte.

De actie liep tot en met 2 februari 2022, de laatste dag van Poëzieweek. Tijdens Poëzieweek moest het resultaat gedeeld worden op sociale media met de hashtags #DichterBijNasr en #poezieweek. De drie beste, mooiste en/of origineelste werken of acties winnen een Groot Poëziegeschenk Surprisepakket en daarnaast natuurlijk eeuwige roem!

Raadpleeg het wedstrijdreglement hier.