Naar de inhoud
26.01—01.02.2023

Poëzieweek 2023 in de klas: actie #dichterbijmij2023

Doe tijdens Poëzieweek 2023, tussen 26 januari en 1 februari, met je klas mee aan de creatieve wedstrijd #dichterbijmij2023 en maak kans op een Poëtisch Surprisepakket! Meld je (als leerkracht) vooraf aan via dit online formulier. Je krijgt na aanmelding drie gedichten toegestuurd plus de richtlijnen voor de #dichterbijmij2023-actie.

Cleo en Kibi, van Proza-K, nodigen jullie uit om iets creatiefs te doen met gedichten door deel te nemen aan de actie #dichterbijmij2023. Bekijk het oproepfilmpje waarin ze jullie uitnodigen om deel te nemen. Bij de inschrijving ontvangen jullie 3 gedichten waar jullie leerlingen mee aan de slag kunnen. Eentje hebben zij samen geschreven, speciaal voor jullie!

Ze dagen jullie uit om een van die gedichten te laten zien/horen in de openbare ruimte. Wordt het een affiche, een (kort) theaterstuk, een monoloog, een podcast, een TikTok-filmpje, een parade door de stad, een muziekstuk, een abstract kunstwerk, video art, een fotocollage? Alles mag, zolang het (eenmalig) toepasbaar of uitvoerbaar is in de openbare ruimte. En wie weet gaat jullie klas straks wel viraal, of haalt jullie school het nieuws, onder het motto #dichterbijmij2023.

Deel het resultaat tijdens de Poëzieweek op sociale media met de hashtags #dichterbijmij2023 en #poezieweek2023! De twee beste, mooiste en/of origineelste werken of acties winnen een Poëtisch Surprisepakket!

Bekijk het wedstrijdreglement hier.

 

Inspiratie nodig? Bekijk hieronder de inzendingen van de drie winnaars van Poëzieweek 2022

De actie #DichterBijNasr was een grandioos succes! Wel 186 klassen deden mee. De juryleden van Poëziecentrum bekeken naarstig alle inzendingen samen met Ramsey Nasr. Samen kozen zij drie winnaars uit. De winnaars ontvingen een groot Poëzieweek-surprisepakket!

Proficiat aan de drie winnaars #DichterBijNasr 2022:

Klas 10 brengt een zelfgeschreven brief als antwoord op Vincents brieven. Ze herinterpreteren zijn woorden en vullen die aan met hun eigen ideeën. De video is een schaduwspel met projecties, muziek en dans.

Klas 6tcmtfta (samengestelde klas creatie en mode + farmaceutisch-technisch assistent) maakte een korte animatiefilm met bewegende zwart-wit tekeningen. De stijl van de animatie is heel fijn en prikkelend. Deze animatie sprong er echt uit tussen de andere animaties, ook de huisgemaakte beat maakt het aantrekkelijk voor jongeren.

Twee leerlingen storytelling vertellen in een video over wat ze hebben meegemaakt. Ze zagen Ramsey Nasr in een obscure copyshop enkele papieren weggooien en dat bleken de ongecensureerde brieven van Van Gogh te zijn. Die originele brieven zijn toch minder idyllisch dan wat Nasr van ze gemaakt heeft…