Naar de inhoud
25.01—31.01.2024

Poëzieweek 2023 in de klas: actie #dichterbijmij2023

Cleo en Kibi, van Proza-K, nodigden jullie uit om iets creatiefs te doen met gedichten door deel te nemen aan de actie #dichterbijmij2023. Bekijk het oproepfilmpje waarin ze jullie uitnodigden om deel te nemen. Wie zich inschreef, ontving gratis 3 gedichten waar de leerlingen mee aan de slag konden gaan. Eentje hadden Cleo en Kibi samen geschreven, speciaal voor jullie!

Ze daagden jullie uit om een van die gedichten te laten zien/horen in de openbare ruimte. Wordt het een affiche, een (kort) theaterstuk, een monoloog, een podcast, een TikTok-filmpje, een parade door de stad, een muziekstuk, een abstract kunstwerk, video art, een fotocollage? Alles mocht, zolang het (eenmalig) toepasbaar of uitvoerbaar is in de openbare ruimte.

De resultaten werden tijdens de Poëzieweek gedeeld op sociale media met de hashtags #dichterbijmij2023 en #poezieweek2023! De twee beste, mooiste en/of origineelste werken of acties wonnen een Poëtisch Surprisepakket!

Bekijk het wedstrijdreglement hier.

 

Bekijk hieronder de inzendingen van de winnaars van Poëzieweek 2023

BA Caputsteen

De leerlingen verspreidden gedichten over vriendschap op verschillende manieren:

OLV Instituut Pulhof

Rania, Rabia, Juliette en Yeva, leerlingen van 4Lat, maakten een filmpje waarin ze het gedicht “Vriendschap” uitbeeldden.

Bekijk het filmpje hier!

Bekijk hieronder de inzendingen van de drie winnaars van Poëzieweek 2022

De actie #DichterBijNasr was een grandioos succes! Wel 186 klassen deden mee. De juryleden van Poëziecentrum bekeken naarstig alle inzendingen samen met Ramsey Nasr. Samen kozen zij drie winnaars uit. De winnaars ontvingen een groot Poëzieweek-surprisepakket!

Proficiat aan de drie winnaars #DichterBijNasr 2022:

Klas 10 brengt een zelfgeschreven brief als antwoord op Vincents brieven. Ze herinterpreteren zijn woorden en vullen die aan met hun eigen ideeën. De video is een schaduwspel met projecties, muziek en dans.

Klas 6tcmtfta (samengestelde klas creatie en mode + farmaceutisch-technisch assistent) maakte een korte animatiefilm met bewegende zwart-wit tekeningen. De stijl van de animatie is heel fijn en prikkelend. Deze animatie sprong er echt uit tussen de andere animaties, ook de huisgemaakte beat maakt het aantrekkelijk voor jongeren.

Twee leerlingen storytelling vertellen in een video over wat ze hebben meegemaakt. Ze zagen Ramsey Nasr in een obscure copyshop enkele papieren weggooien en dat bleken de ongecensureerde brieven van Van Gogh te zijn. Die originele brieven zijn toch minder idyllisch dan wat Nasr van ze gemaakt heeft…