Nieuwe Dichter des Vaderlands in Nederland

Ester Naomi Perquin volgt Anne Vegter op

Anne Vegter heeft afscheid genomen als de Nederlandse Dichter des Vaderlands. Vier jaar heeft ze zich vol overgave gewijd aan de rol van ambassadeur voor de poëzie en woorden gegeven aan vele gebeurtenissen van nationaal belang. Aan de kroning van Koning Willem Alexander, de ramp met de MH17,  het WK van 2014, de vluchtelingenstroom en het overlijden van Johan Cruyff.

Een bundeling van de gedichten die Vegter schreef in haar ambtsperiode werd op 29 januari gepresenteerd onder de titel ‘Wat helpt is een wonder’ (Querido).

Tijdens haar afscheid op zondag 29 januari 2017 – een feestelijke avond in het Rotterdamse Ro Theater – stelde Anne Vegter haar opvolgster voor: Ester Naomi Perquin.

Ester Naomi Perquin

Perquin was stadsdichter te Rotterdam en redacteur van het literair tijdschrift Tirade, ze stelde de Poëziekalender van Uitgeverij Van Oorschot samen en is redacteur en mede-presentator van De Nacht van de Poëzie. Ze schreef columns voor De Groene Amsterdammer en NRC en is de vrijdagpresentator van het VPRO-programma Nooit meer slapen op Radio 1.

In België blijft Dichter des Vaderlands Laurance Veille nog een jaar in haar ambt.

(foto Anne Vegter © Rosa van Ederen)
(foto Esther Naomi Perquin © Lenny Oosterwijk)