De Grote Poëzieprijs

De beste dichtbundel van het jaar 2019

De beste Nederlandstalige dichtbundels van het afgelopen jaar zijn die van Maria Barnas, Joost Decorte, Radna Fabias, Roelof ten Napel, Willem Jan Otten en Xavier Roelens. Niet vijf maar zes bundels werden door de jury genomineerd voor de shortlist van de eerste editie van De Grote Poëzieprijs. De juryleden maakten de shortlist, met daarop ook drie debuten, zojuist bekend tijdens de feestelijke finale van de Turing Gedichtenwedstrijd in de Rode Hoed. De genomineerden verdienden hun plek op de shortlist met de volgende bundels:

Nachtboot – Maria Barnas, verschenen bij Van Oorschot
Stalker – Joost Decorte, verschenen bij Poëziecentrum
Habitus – Radna Fabias, verschenen bij De Arbeiderspers
Het woedeboek – Roelof ten Napel, verschenen bij Hollands Diep
Genadeklap – Willem Jan Otten, verschenen bij Van Oorschot
Onze kinderjaren – Xavier Roelens, verschenen bij Atlas Contact

Lees meer > 


Over De Grote Poëzieprijs

De Grote Poëzieprijs bekroont in 2020 voor de tweede keer een Nederlandstalige bundel van het jaar met € 25.000,- en volgt daarmee de VSB Poëzieprijs op als dé prijs voor Nederlandstalige poëzie.

  • Inzendtermijn sluit op 31 december 2019
  • Bekendmaking nominaties in februari
  • Prijsuitreiking vindt plaats in juni

Een vijfkoppige jury zal zich buigen over de ingezonden bundels, verschenen tussen 1 januari 2019 en 31 december 2019. Voor De Grote Poëzieprijs kunnen ook bundels uitgegeven in eigen beheer worden ingezonden. Aan de prijs zijn inspirerende educatieve en publieksprogramma’s verbonden die naast genomineerde bundels en dichters steeds ook de actuele ‘Staat van de poëzie’ presenteren.


poezieprijs.nl >