Awater Poëzieprijs voor Marije Langelaar

Redactienieuws

Marije Langelaar - Vonkt

De dichtbundel Vonkt van Marije Langelaar heeft de Awater Poëzieprijs 2017 gewonnen. Volgens beroepslezers (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) schreef Langelaar met Vonkt de beste Nederlandse bundel van het afgelopen jaar.

Voor de toekenning van de prijs is een keur aan beroepslezers (medewerkers van o.m. De Standaard, NRC Handelsblad, Poëziekrant, Trouw, De Groene Amsterdammer, De Morgen en Awater) gevraagd een top-3 samen te stellen van dichtbundels uit het afgelopen jaar. Aan de hand van deze lijstjes kregen de bundels punten toegekend. Na telling eindigde Langelaars bundel met stip op nummer 1. Een aantal citaten uit de meegeleverde begeleidende juryverslagen: ‘Bruisend hallucinant’, ‘Fysiek, lyrisch, vitaal, energiek, vervreemdend, wezenlijk, opwekkend, beroezend. Dit is totale poëzie’, ‘een bundel die zich opent als een uitgestrekte hand: de dichter weet feilloos de weg door het wonderbaarlijke en twijfelachtige.’

Eerder werk van Marije Langelaar werd bekroond met de Hugues C. Pernathprijs. Met Vonkt won zij het afgelopen jaar al de Jan Campert prijs 2017. Daarnaast is de bundel genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018.

Op woensdagavond 31 januari a.s., aan het eind van de Poëzieweek, zal de traditionele Awater Poëzieprijs Mok aan Marije Langelaar worden uitgereikt door Awater-redacteur Thomas Möhlmann, in De Rode Hoed in Amsterdam.

www.poezieclub.nl >