Naar de inhoud
27.01—02.02.2022

Weesgedicht zkt adoptieraam

Wanneer?

27 januari–02 februari 2022

Wat?

In het kader van de Poëzieweek 2022, die loopt van 27 januari tot 2 februari, gaan honderden #weesgedichten op zoek naar een adoptieraam. Onder de baseline ‘Weesgedicht zkt Adoptieraam’ gaat een collectief van Vlaamse bibliotheken het – onterecht – saaie imago van poëzie te lijf. Hoe? Door straten te overspoelen met gedichten. De peter van deze actie? Niemand minder dan dichter en rederijker Stijn De Paepe.
De actie #Weesgedichten wordt gedragen door de bibliotheken van Aalst, Brugge, Hasselt, Kortrijk, Mechelen, Oostende, Turnhout en de Wase bibliotheken (Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht).

Het enige wat kandidaat-adoptanten nodig hebben, is een raam op een benedenverdieping en minstens een heel klein beetje liefde voor het gedicht van hun keuze. Vanaf 20 december kunnen inwoners van de deelnemende steden en gemeenten surfen naar weesgedichten.be en er kiezen uit een lijst van door hun bibliotheek geselecteerde gedichten. Bepaalde deelnemende bibliotheken breiden het aanbod van de professionele dichters nog uit met lokaal talent.
Op deze manier toveren zij een groot deel van Vlaanderen om tot een bewandelbare poëziebundel. Speciaal voor deze actie werden gedichten geselecteerd van bekende en nog te ontdekken dichters, van (inter)nationaal en net heel lokaal talent. Deelnemen aan deze actie kost je als deelnemer niets maar draagt zoveel bij aan de ziel van poëzieweek. Bovendien geeft een #weesgedicht je huis – en bij uitbreiding je straat en je stad of gemeente – een mooie, poëtische uitstraling.

Waar?

Utopia 1
9300 Aalst
België

Meer info

Organisatie: Collectief van Vlaamse bibliotheken

weesgedichten.be
info@utopia-aalst.be