Naar de inhoud
28.01—03.02.2021

Poetry on Impact – Tsead Bruinja

Wanneer?

donderdag 28 januari 2021, 20:30–21:00

Wat?

Tijdens de Poëzieweek laten dichters je alle hoeken van je eigen kamer zien. Dagelijks streamt Poetry International aansluitend op het achtuurjournaal ‘Poetry on Impact’, een online flits poëzie over zaken die er naast het hete nieuws zeker óók toe doen. Kort en hevig, in een serie van zeven lezingen brengen we zeven hedendaagse Nederlandse en Vlaamse dichters van haar of zijn huiskamer in die van jou. Zet koffie of iets sterkers klaar, beluister hun gedichten en kom dan maar op met je vragen tijdens de Q&A! In steeds een half uur tijd ontmoet je afzwaaiend Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, poëziegeschenkauteurs Maud Vanhauwaert en Rodaan al Galidi, Plattelandsdichter Paul Demets, PC Hooftprijswinnaar Alfred Schaffer, Dichter fan Fryslân Nyk de Vries en Ellen Deckwitz als ultieme ‘gids in poëzieland’.

VANDAAG GEDICHTENDAG: Afzwaaiend Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, 28 januari, 20:30 – 21:00 uur, live via zoom – tickets via poetry.nl

“Ik wil de menselijke kant van de zaak belichten, maar ik moet ook ruimte hebben om boos te zijn – en dan misschien ongelijk te krijgen,” zei Tsead Bruinja bij zijn aantreden als Dichter des Vaderlands in 2019. Wat het menselijke betreft, hij reisde in 2019 langs Friese verzorgingshuizen om ‘poëzie op te halen’. Met de bewoners dook hij in het verleden en maakte van hun herinneringen gedichten. En dit jaar sprak hij met TBS’ers en schreef er de documentaire poëziebundel Springtij over. Ondertussen schreef hij voor NRC scherpe gedichten over eindeloos gepolder en passiviteit bij politiek en publiek om slepende kwesties aan te pakken. Bruinja is een dichter die in eerlijke, eenvoudige woorden zowel gevoelig als scherp kan zijn, die een inval of anekdote tot gedicht kan verheffen en rauwheid afwisselt met lyriek. “De publieke ruimte is een ontmoetingsplaats van uiteenlopende, uitgesproken meningen. Dat mogen mijn gedichten ook zijn.”

Poetry on Impact start op Gedichtendag, donderdag 28 januari om 20:30 uur, en presenteert dagelijks tot en met woensdag 3 februari een spraakmakende dichter. Wil je er online bij zijn, meepraten, vragen stellen, steun ons en koop je ticket voor € 5,- per aflevering.

Waar?

online
Westersingel, 16
3014 GN Rotterdam
Nederland

Prijs

€5,-

Meer info

Organisatie: Poetry International

poetry.nl
coerwinkel@poetry.nl