Plaats zelf een activiteit

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

In de zwarte nacht is een mensch aangetreden

februari 2 @ 19:30 - 23:00

€15

Een hele avond over één gedicht? Jazeker: een groot programma gewijd aan het gedicht ‘In de zwarte nacht is een mensch aangetreden’ van Herman Gorter uit zijn bundel Verzen (1890), de ontstaansgrond en de receptie ervan in verschillende kunstvormen. Met lezingen, voordracht, klassieke muziek, soundscapes, film, beeldende kunst en meer rondom dit fascinerende werk. Aan dit aangrijpende gedicht van Herman Gorter lag het droevige levenseinde van sopraan Anna Witsen (1855-1889) op het familielandgoed Ewijkshoeve ten grondslag. Wie was zij? Waarom en hoe kwam ze om? En wat was de invloed van deze gebeurtenis op haar tijdgenoten? U komt het te weten tijdens een avond met reflecties op de gebeurtenissen en Gorters gedicht in allerlei genres door kunstenaars van toen en nu, inclusief een bijzondere première!

PROGRAMMA
– Rein van der Wiel, schrijver van het standaardwerk over de cultuurgeschiedenis van het landgoed van de Witsens ‘Ewijkshoeve: De Tuin van Tachtig’, leidt de avond in met een lezing over Anna Witsen.
– Johan Sonnenschein (Universiteit van Luik) verklaart de verbanden tussen Gorters gedicht en zijn latere werk ‘Een dag in ‘t jaar’ en Pan.
– Valerie Meessen (Radboud Universiteit Nijmegen) brengt het gedicht vanuit feministisch perspectief in verband met de Victoriaanse kunsttraditie van het uitbeelden van verdronken vrouwen.
– Susanne Winkler (sopraan) en Daan van de Velde (piano) brengen toepasselijke liederen, inclusief een bijzondere première: programma volgt.
– Simon Mulder behandelt het gedicht uitgebreid en brengt verwant dichtwerk van Jacqueline E. van der Waals en proza van Frans Coenen, alles over de gebeurtenis op Ewijkshoeve.
– Soundscape-artiesten Beggar Brahim en Jesse LeChiffre brengen samen met Simon Mulder verwante gedichten van Gorter van hun CD ‘Herman Gorter – Verzen 1890’.
– De werking van een pianola wordt gedemonstreerd met een rol van Anna Witsens fatale liefde, Julius Röntgen.
– Jitske Schols, fotografe, opgegroeid op Ewijkshoeve, brengt werk uit haar serie ‘Songs for soprano, etude #1’, die ontstond na het lezen van Gorters gedicht en het verhaal erachter
– Het explicatorium (film met live voordracht en muziek) ‘Mijn liefste was dood’ door het Feest der Poëzie op het gelijknamige gedicht van Gorter uit Verzen (1890) wordt gebracht door Beggar Brahim en Simon Mulder.

Gegevens

Datum:
februari 2
Tijd:
19:30 - 23:00
Kosten:
€15
Website:
http://www.feestderpoezie.nl

Organisator

Feest der Poëzie
Telefoon:
-
E-mail:
info@feestderpoezie.nl
Website:
http://www.feestderpoezie.nl

Locatie

Pianolamuseum
Westerstraat 106
Amsterdam, Noord-Holland 1015 MN Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
020-6279624
Website:
http://www.feestderpoezie.nl