VSB Poëzieprijs

Beste dichtbundel van het jaar

VSB_posterDe VSB Poëzieprijs is ieder jaar dé prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont de beste bundel van het jaar met een bedrag van 25.000 euro.

Winnares 2017: Hannah van Binsbergen

De feestelijke uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2017 vond op 26 januari  plaats  in het Grand Theatre Groningen. De prijs werd toegekend aan de bundel Kwaad gesternte van Hannah van Binsbergen.

“Niets aan Kwaad gesternte verraadt dat het een debuutbundel is, of het moet nu juist de onbevangenheid zijn waarmee de dichteres haar lezers tegemoet treedt, niet gehinderd door de last van de verwachtingen.”

Lees hier het volledige persbericht >

Genomineerden VSB Poëzieprijs

Onderstaande vijf dichtbundels maakten kans op de prijs:

  • Kwaadgesternte van Hannah van Binsbergen
  • Koelkastlicht van Rodaan Al Galidi
  • Lichtmeters van Ruth Lasters
  • Dichter, bokser, koningsdochter van Delphine Lecompte
  • Van groot belang van Nachoem M. Wijnberg.

Lees hier meer over de genomineerden >

Jury

Stichting VSB Poëzieprijs heeft Francine Houben aangesteld als juryvoorzitter van de VSB Poëzieprijs 2017. De jury bestaat verder uit: Ilja Leonard Pfeijffer, dichter en componist Rozalie Hirs, docent Moderne Letterkunde en literatuurwetenschapper Dirk de Geest en literair vertaler, criticus en essayist Martin de Haan.

VSB Poëzieprijs op tournee

Voorafgaand aan de uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2017 presenteerden de vijf kans hebbende dichters hun genomineerde bundels op verschillende Vlaamse en Nederlandse podia.

ROTTERDAM
‘VSB Poëzieprijs op Tournee’ met voordrachten uit de genomineerde dichtbundels Kwaadgesternte door Hannah van Binsbergen, Lichtmeters door Ruth Lasters en Dichter, bokser, koningsdochter door Delphine Lecompte. Daarnaast zijn er tafelgesprekken, live muziek en is er een kort optreden van de campusdichter Martina Pochiarri. I.s.m. Rotterdamsch Leeskabinet en met SG Erasmus.

datum: wo 11 januari 2017
tijd: 16.00 uur
locatie: Erasmuspaviljoen, Studium Generale
adres: Burgemeester Oudlaan 350, 3062 PA Rotterdam
entree: gratis, reserveren via www.eur.nl/sgerasmus/agenda


AMSTERDAM
‘VSB Poëzieprijs op Tournee’ met voordrachten uit de genomineerde dichtbundels Kwaadgesternte door Hannah van Binsbergen en Dichter, bokser, koningsdochter door Delphine Lecompte. Daarnaast zijn er enkele dichters op film en  tafelgesprekken. Presentatie: Ellen Deckwitz. I.s.m. de Universiteit van Amsterdam.

datum: wo 12 januari 2017
tijd: 20.00 uur
locatie: SPUI25, Spui 25-27, 1012XA Amsterdam
entree: gratis, reserveren binnenkort mogelijk via: www.spui25.nl/programma


GENT
‘VSB Poëzieprijs op Tournee’ met voordrachten uit de genomineerde dichtbundels Kwaadgesternte door Hannah van Binsbergen en Lichtmeters door Ruth Lasters. Daarnaast zijn er tafelgesprekken o.l.v.  gespreksleider Sarah Vankersschaever.  I.s.m. Poëziecentrum.

datum: wo 18 januari 2017
tijd: 12.30 uur
locatie: Poëziecentrum,  Het Toreken, ‘Poëzie Rendez-Vous’
Vrijdagmarkt 36, B-9000 Gent
Entree: gratis, binnenkort is reserveren mogelijk via: www.poeziecentrum.be/agenda/overzicht


ANTWERPEN
‘VSB Poëzieprijs op Tournee’ met voordrachten uit de genomineerde dichtbundels Koelkastlicht door Rodaan Al Galidi en Dichter, bokser, koningsdochter door Delphine Lecompte.  Daarnaast zijn er tafelgesprekken. Presentatie: Piet Piryns.

datum: do 19 januari 2017
tijd: 12.30 uur
locatie: Het Antwerpse Letterenhuis, ‘Donderdagen van de Poëzie’
adres: Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
entree: gratis, reserveren via www.letterenhuis.be


UTRECHT
‘VSB Poëzieprijs op Tournee’ met voordrachten uit de genomineerde dichtbundels Kwaadgesternte door Hannah van Binsbergen, Koelkastlicht door Rodaan Al Galidi, Lichtmeters door Ruth Lasters en Dichter, bokser, koningsdochter door Delphine Lecompte. Met voorafgaand een rondleiding door Museum Speelklok. Presentatie: Ester Naomi Perquin en Piet Piryns. I.s.m. Het Literatuurhuis.

datum: do 19 januari 2017
tijd: 19.45 uur  (rondleiding), 20.30 uur (programma)
locatie: Museum Speelklok (danszaal), ‘De Nacht in de Speelklok’
adres: Steenweg 6, , 3511 JP Utrecht
entree: 17,50 / 5 euro, reserveren via www.hetliteratuurhuis.nl/agenda


DEN HAAG
‘VSB Poëzieprijs op Tournee’ met voordrachten uit de genomineerde dichtbundels Kwaadgesternte door Hannah van Binsbergen, Koelkastlicht door Rodaan Al Galidi, Dichter, bokser, koningsdochter door Delphine Lecompte en Writers Unlimited dichters Obe Alkema, Simone Atangana Bekono, Mira Feticu, Dominique de Groen, Ton van ’t Hof en  Marieke Rijneveld. Deze editie valt onder het poëzieprogramma ‘De verborgen ruimte’ van Winternachten internationaal literatuurfestival in Den Haag. Presentatie: Maarten van der Graaff.

datum: vr 20 januari 2017
tijd: 20.00 uur 
locatie: Theater a/h Spui, ‘Friday Night Unlimited’, Winternachten Internationaal Literatuurfestival
adres: Spui 187, 2511 BN Den Haag
entree: alleen toegang met Friday Night Unlimited-ticket, verkoop via www.writersunlimited.nl


GRONINGEN
‘VSB Poëzieprijs uitreikingsprogramma in Groningen met voordrachten uit de VSB Poëzieprijs genomineerde dichtbundels Kwaadgesternte door Hannah van Binsbergen, Koelkastlicht door Rodaan Al Galidi, Lichtmeters door Ruth Lasters, Dichter, bokser, koningsdochter door Delphine Lecompte en Van groot belang door Nachoem M. Wijnberg. I.s.m. SLAG

datum: do 26 januari 2017
tijd: 20.00 uur 
locatie: Grand Theatre, prijsuitreiking
adres: Grote Markt 35, 9711 LV Groningen
entree: op uitnodiging & (beperkt)  reserveren via reserveren@slaggroningen.nl


De jaarlijkse uitreiking van de VSB Poëzieprijs is een samenwerking van Stichting VSB Poëzieprijs, Poetry International

Zie ook: vsbpoezieprijs.nl