Turing Gedichtenwedstrijd

De grootste geldprijs voor één gedicht

logo-cyaan-turing-gedichtenwedstrijd-zonder-jaartalDe Turing Gedichtenwedstrijd is de jaarlijks terugkerende wedstrijd voor het beste Nederlandstalige gedicht van het jaar, die openstaat voor zowel professionele dichters als amateurdichters.

Uniek aan deze wedstrijd is dat deelname en jurering volledig anoniem zijn. Reputaties spelen bij de beoordeling dus geen rol. Ook de prijzenpot van de wedstrijd is flink. De winnaar ontvangt maar liefst 10.000 euro, een ongekend bedrag voor poëzie. En dat is zeker niet de enige prijs: de winnaar maakt ook kans op publicaties, optredens en een nieuw publiek.

De Turing Gedichtenwedstrijd wordt sinds 2009 jaarlijks georganiseerd door de Turing Foundation en de Poëzieclub. Het doel van de wedstrijd en een van de doelen van de Turing Foundation is om meer mensen in Nederland en België te inspireren en te enthousiasmeren voor poëzie. En met succes: sinds het begin van de wedstrijd in 2009 hebben ruim 10.000 dichters al meer dan 60.000 gedichten ingezonden.

De juryleden: Anne Vegter, Dichter des Vaderlands, Maud Vanhauwaert, Vlaams dichter en performer, Akwasi, rapper, Spinvis, musicus en Françoise Geelen, mede-oprichtster Turing Foundation.

Selectie

De eerste selectie wordt verricht door beroepslezers van de tijdschriften Awater (Poëzieclub) en de Poëziekrant (Poëziecentrum). Vervolgens kiest de hoofdjury de 3 winnende gedichten. Van de 100 beste gedichten verschijnt een bloemlezing, en een selectie hieruit is te horen in een serie radio-uitzendingen van Met het Oog op Morgen in de weken voorafgaand aan de prijsuitreiking.

Winnaars 2016

Eerste prijs (€ 10.000): Dorien de Wit (Amsterdam), ‘Legenda’
Tweede prijs (€ 5.000): Laurine Verweijen (Amsterdam), titelloos
Derde prijs (€ 2.000): Bernadette Stom (Delft), ‘Groeizucht’

De winnaars werden tijdens een feestelijke prijsuitreiking bekendgemaakt op woensdag 1 februari 2017 in de Rode Hoed in Amsterdam. Een prachtig slot van de Poëzieweek 2017!

Kijk voor meer informatie op de website van de Turing Gedichtenwedstrijd >>