Else Kemps wint NK Poetry Slam 2017

NK Poetry Slam

Battle for Slampion 2018

NK Poetry Slam

Het Literatuurhuis presenteert op 26 januari de eindstrijd van de beste performancedichters in TivoliVredenburg in Utrecht. De jury (met Geschenkdichter Peter Verhelst) én het publiek bepalen wie de mooiste metaforen en de vlammendste voordracht heeft.

Winnaar 2017

Else Kemps won op vrijdagavond 27 januari 2017 in Utrecht het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2017. In een afgeladen Cloud Nine Zaal (TivoliVredenburg) wist Else de andere zeven deelnemers achter zich te laten.

Bloedstollende finalebattle

De jury, die dit jaar bestond uit dichter/performer Dennis Gaens, schrijver/theatermaker Marjolijn van Heemstra en dichter Alexis de Roode prees unaniem rasperformer Gijs ter Haar. In de finalebattle heeft het publiek uiteindelijk de beslissende stem en verkoos de sterke teksten van Else Kemps. Zij is daarmee de winnaar van de 15e editie van het NK Poetry Slam.

Dennis Gaens: ‘Dit was een van de tofste battles die ik ooit heb gezien. Het was net een voetbalwedstrijd. Gijs was hierin de offensieve speler; Else scoorde mooie doelpunten.’ en Alexis de Roode: ‘Gijs heeft de stilte laten klinken.’ Vorig jaar was Else al een ijzersterke tweede op het NK en winnaar van de Turing Gedichtenwedstrijd 2016. Dit jaar wint ze het NK en vertegenwoordigt ze dus Nederland op het EK Poetry Slam in Ierland en het WK in Parijs.

Over de Poetry Slam

Als tegenhanger van saaie poëzievoordrachten ontstond in de jaren ’70 in Amerika het idee van de eerste poetry slam als een bokswedstrijd voor dichters. Iedere editie worden weer rake klappen uitgedeeld tijdens de poetry slam finale: zonder twijfel de spannendste taalstrijd van het jaar. Wie stoot er door naar de finale battle? Het publiek bepaalt.

De jury, bestaande uit drie bekende schrijvers, is genadeloos en beoordeelt zowel de tekst als de voordracht van de deelnemers. Maar uiteindelijk is de stem van het publiek doorslaggevend: de dichter die het meeste applaus ontvangt, gaat naar huis met de titel Slampion 2017, 1000 euro en de Gouden Vink wisseltrofee.


www.poetryslam.nl