Poëziegeschenk

Tijdens de Poëzieweek 2016 kreeg je het Poëziegeschenk cadeau van deelnemende boekhandels in Vlaanderen en Nederland bij besteding van ten minste € 12,50 aan poëzie. Het Poëziegeschenk werd in 2016 geschreven door de Vlaamse auteur Stefan Hertmans (Gent, 1951) en is getiteld Neem en lees.

untitledOver Neem en lees

In Neem en lees neemt Hertmans de lezer mee langs allerlei vormen van herinnering. Zich iets herinneren is voor Hertmans niet alleen privé, het heeft ook te maken met de beelden waarvan een samenleving leeft: gebeurtenissen, kunstwerken, boeken. In deze gloedvolle gedichten wisselen intieme en maatschappelijke herinneringen elkaar dan ook af — van de eerste verliefde blik tot en met gedachten die aan bootvluchtelingen kunnen toebehoren.

Stefan Hertmans

Hertmans_ lr_©Marc Brester_200

Foto: © Marc Brester

Stefan Hertmans (1951) publiceerde romans, verhalen, essays en gedichten. Tot Hertmans’ meest succesvolle prozaboeken behoren de romans Oorlog en terpentijn (2013; bekroond met de AKO Literatuurprijs 2014, Gouden Uil Publieksprijs, De Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Proza; nominaties Libris Literatuurprijs en Premio Strega Europea) en Naar Merelbeke (1994, nominatie Libris Literatuur Prijs), de reisverhalenbundel Steden (1998, nominatie Generale Bankprijs), de verhalenbundel Gestolde wolken (1988, Multatuliprijs) en de roman in verhalen Als op de eerste dag (2001, F. Bordewijk-prijs). Zijn laatste essaybundel De Mobilisatie van Arcadia (2011) beleefde vele herdrukken.

Hertmans pende ook een rijk poëzie-oeuvre bijeen. In 2006 verscheen zijn verzameld werk, Muziek voor de overtocht. Gedichten 1975-2005 (2006). Vier jaar later verscheen de dichtbundel  De val van vrije dagen. Verschillende van zijn bundels werden genomineerd voor de VSB-poëzieprijs. Met de bundel Muziek voor de overtocht ontving hij in 1995 de belangrijke Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie.

Thema Poëzieweek 2016: herinnering

Onder het motto Jaren die druppelend versmelten staat de Poëzieweek in 2016 in het thema van herinneringen. Wie wordt er niet lyrisch als het gaat om mooie jeugd- of vakantieherinneringen? Evengoed zijn we bij momenten ontroerd door ons verleden, zowel collectief als individueel. We herinneren ons onze eerste kus, maar ook wanneer de Twin Towers ingestort zijn.

Herinneringen voeren ons terug naar een ver of nabij verleden, maar leiden ze ons soms ook niet om de tuin? Herinneringen kunnen ons op een roze wolk parkeren, maar kunnen ons evenzeer laten verdwalen in de minder aangename momenten van ons verleden. Poëzie is het genre bij uitstek om het verleden in woorden om te zetten, te bezingen, te bekritiseren, kortom, te herinneren.

Foto Stefan Hertmans © Marc Brester