Poëziegeschenk

Klanten van de boekhandel krijgen in de Poëzieweek bij aankoop van € 12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk cadeau. In 2017 wordt het geschreven door Jules Deelder bij het thema: humor en heet Rotterdamse kost.

Jules Deelder

J.A. Deelder zette zijn eerste stappen in zijn carrière als performer in 1966. Na zijn poëziedebuut Gloria Satoria bij De Bezige Bij volgden nog vele bundels met als meest recente publicaties Tussentijds (2008), Ruisch (2011), Het graf van Descartes (2013) en Dag en nacht (2014). In zijn vaak absurdistische, maar steeds glasheldere poëzie wordt de jazz haast tastbaar. De onderwerpen die Deelder aansnijdt zijn de Tweede Wereldoorlog, Duitsland, Rotterdam, jazz en het leven van Deelder zelf. In 1982 debuteerde Deelder als prozaïst met Schöne Welt. Hierna verschenen een groot aantal verhalenbundels en gelegenheidsuitgaven waaronder Deelderama (2001), Swingkoning (2006) en Deelder lacht (2007). Deelder ontving voor zijn gehele oeuvre de Anna Blaman Prijs (1988), de Johnny Van Doorn-prijs voor de gesproken letteren (1999), en de Tollensprijs (2005). In 2005 mocht hij ook een Edison voor zijn cd Deelder blijft draaien in ontvangst nemen.

Ontmoet Jules Deelder op zijn tournee

Van 24 januari t/m 1 februari dendert Deelder door België en Nederland. Bezoek een van zijn interviews, optredens en signeersessies.

Rotterdamse kost

J.A. Deelder en Rotterdam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen woont de dichter van de inktzwarte humor zijn hele leven in deze wereldstad, hij schrijft bovendien al meer dan een halve eeuw Rotterdamse kost. Geboren in de Tweede Wereldoorlog, in de verwoeste stad, is hij voor altijd gefascineerd geraakt door de geschiedenis van Rotterdam. Zijn poëzie is droog, humoristisch, barok, duister en verhalend. Zijn taal is muziek en hij swingt, met de beat van de drummer die Deelder alle nachten ook nog is. Het omslagontwerp is van A.M.C. Fok, beeldend kunstenaar en partner van Deelder. Inspiratie hiervoor haalde zij uit de Rotterdamse vlag.

Thema Poëzieweek 2017: humor

Gedichten worden in onze contreien eerder met ernst dan met humor geassocieerd. Het verdriet is eindeloos en de liefde hopeloos. Toch wordt er ook heel wat afgelachen in poëtenland. Soms is er de luide bulderlach bij een kolderiek nonsensgedicht, vaak is er ook een grijns van herkenning. De verwarrende situatie die de dichter beschrijft, hebben we zelf allemaal ook meegemaakt. Humor in poëzie kan ook wat ongemakkelijk zijn: valt hier wel om te lachen? Dichters gebruiken humor ook in de vorm van ironie of spot om een maatschappelijke wantoestand aan te klagen. Humor is bovenal een manier om met de meerduidigheid van de dingen om te gaan en dat is bij poëzie niet anders…